Deși un mare clasic în viață, căruia, paradoxal, nu-i place apa, afirma că ”dintre toți vecinii noștri, Marea Neagră e singurul prieten adevărat al României”, se pare că nici pe acest prieten nu ne mai putem baza, după ce el a trimis deja în spital mai mulți români decât restul vecinilor, în ultimul război balcanic. Căci, așa cum probabil știți, probele luate de biologii de la Direcția de Sănătate Publică au dovedit că în multe zone de pe Litoral, nivelul de bacterii E coli din apa mării este mult mai mare decât cel acceptat. De aceea, geografii români iau în calcul să propună Societății Geografice Internaționale schimbarea denumirii de Marea Neagră în Marea Maro.
”Marea Neagră nu mai este un nume de actualitate. Era de actualitate acum cincizeci de ani, când cocalarii, miticii și mârlanii de la orașe și sate, aduși de Ceaușescu pe Litoral își făceau pentru prima oară baie în mare. Normal, de la atâta jeg, culoarea mării a devenit atunci neagră. Acum însă, după ce mârlanii s-au mai spălat, mulți regăsindu-și cu acest fericit prilej și maieurile de tractorist despre care nu mai știau nimic de prin 1987, ei au simțit nevoia să-și facă și nevoile în apă. Și, cum majoritatea s-au cazat la all-inclusive, vă dați seama că nu fac altceva, toată ziua, decât să mănânce la hotel și să se cace în mare. De aceea, apa mării a dobândit, în ultimele săptămâni, o frumoasă tentă cafenie, care ne determină să propunem schimbarea denumirii ei în Marea Maro”, ne-a declarat geograful român Claudiu Strabon.
Acesta a mai precizat că, în curând, marea noastră va putea concura cu Marea Moartă, dintr-un inedit punct de vedere: ”Dacă turiștii se mai cacă mult în apă, numărul bacteriilor de E coli va fi atât de mare încât îi vor ține la suprafață și pe cei mai grași dintre ei, exact cum la Marea Moartă te ține la suprafață sarea. Practic, nimeni nu se va mai putea îneca în Marea Neagră, fiindcă densitatea de bacterii e prea mare. De altfel, cred că la momentul de față principala resursă a României nu e petrolul, nici gazul natural, ci bacteria E coli: avem atât de multă în Marea Neagră că am putea exporta în spitalele din toată lumea”.