Am discutat cu Bobby Voicu, unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori online de pe la noi (Yahoo!, Radio Lynx), despre cel mai nou proiect al său, MavenHut – companie care se ocupă cu producția de jocuri sociale pe Facebook și nu numai.
De ce crezi ca MavenHut a avut succes la The Next Web Romanian Startup Awards, unde a luat premiile pentru best web-app, best start-up și best co-founder?
În primul rând, MavenHut a avut un an foarte bun. Am pornit în 2012 de la 0 aproape, iar în mai puțin de şase luni de la apariție am reușit să obținem o finanțare destul de mare (550.000 de euro) de la un fond de investiții din afara țării. Acest lucru nu este foarte ușor și cred că a fost unul dintre argumente. În al doilea rând, noi, ca echipă, am considerat că trebuie să facem un efort pentru a promova participarea noastră în concurs, ceea ce ne-a ajutat ca, în ultima etapă, cea populară, să obținem mai multe voturi.
Cum te-ai decis să intri pe piața jocurilor sociale?
Îmi place să mă joc pe calculator de când aveam şase ani, iar primele programe făcute pe calculator au fost jocuri. Și acum mă joc din când în când, când mai am timp, pe consolă. Deci era oarecum normal să ajung, la un moment dat, să încerc să fac și jocuri. Jocurile sociale îmbină webul cu gamingul, deci era combinația perfectă. Să nu mai spun că ceilalți doi cofondatori (Cristi și Elvis) ai MavenHut ( au experiență în social gaming, așa că a fost oarecum natural.
Ce diferențiază MavenHut de restul pieței?
MavenHut nu construiește jocuri complicate. Focusul nostru e pe jocurile simple, din copilărie, pe care încă le jucăm și acum. Companiile mari nu se bagă în așa ceva (că tot vorbeam de Zynga) pentru că au posibilitatea (și resursele) de a construi jocuri mai complexe, iar rezultatele ar fi prea mici pentru ei.
De unde a venit numele „MavenHut”?
„Maven” înseamnă în limbă engleză „curajos”, „early adopter”, expert în zona sa de cunoștințe. Iar „hut” („colibă” în limba română – n. r.)… ni s-a părut că e mai puțin pretențios decât palace sau castle. 🙂 Plus că domeniul „.com” era liber, ceea ce e foarte important.
Din câte am văzut, primul vostru joc, „Solitaire Arena”, are succes – cum profitați de asta?
Solitaire Arena e jucat de mai mult de 300.000 de jucători lunar, deci are ceva succes. Profităm încercând să învățăm cât mai mult din experiența jucătorilor, testând lucruri la care ne gândim.
Cum v-a venit ideea să faceți Solitaire în multiplayer?
Ideea a fost o combinație de factori, pornind de la mai multe elemente pe care ni le stabiliserăm pentru primul nostru proiect: un joc simplu, cunoscut, care să poată fi înțeles relativ repede și pentru care să putem găsi o modalitate interesantă de a-l face jucabil unul contra unul. Am făcut o listă cu opțiuni și Solitaire a ieșit câștigător :).