În principiu mai nimic, nu? Cine a auzit vreodată de o femeie care lucrează în industria curățeniei care să fi ajuns acolo după ce a fost votată de moroi? Dar de o femeie de serviciu care a ajuns să dea cu mopul la o primărie doar cu parafa lui Dragnea? Ei, aici vorbim despre altceva, după cum ne-a mărturisit și primarul comunei Dudeștii Noi, Alin Adrian Nica.
A explodat mămăliga
Acum ceva vreme, mai mulți primari din Asociația Comunelor din România au început să șușotească pe la colțuri, apoi în gura mare, că extinderea bazei de impozitare și plimbarea oamenilor din comune și sate la oraș să-i dea Cezarului ce-i al Cezarului e cam de porc. Cum nu i-a băgat mai nimeni în seamă, cei din ACoR au recidivat săptămâna trecută cu un document în care guvernarea USL e făcută cu ou și cu oțet: „Protest faţă de măsurile luate de Guvernul României împotriva colectivităţilor locale“ și cu o amenințare pe măsură: „neimplicare pentru mobilizarea cetățenilor cu drept de vot“ la referendumul pentru revizuirea Constituției ori la alegerile europarlamentare și prezidențiale. E exact genul de amenințare în urma căreia oricărui politician îi cam țâțâie fundul pentru că, nu-i așa, nu poți câștiga orice alegeri doar cu voturile strigoilor, mai trebuie să-i dai omului măcar un kil de ulei și zahăr.
Descentralizarea care centralizează
Unul dintre primarii de comune din România care nu crede în proiectul de descentralizare al USL-ului este Alin Adrian Nica din Dudeștii Noi, care, colac peste pupăză, mai e și vicepreședinte PNL organizația Timiș. Pe lângă faptul că nu-l are neapărat la suflet pe Liviu Dragnea (ei, aici nu e neapărat o mare surpriză), Nica e dezamăgit că, tipic românesc, una se vorbește și alta se publică în Monitorul Oficial. „Toate guvernele pe care le-am avut au spus în campania electorală că o să facă și o să dreagă și ne-au fluturat pe la nas principiul descentralizării și cum o să pună ei în practică descentralizarea. Imediat ce au câștigat puterea însă, primele măsuri pe care le-au luat au fost de a lovi imediat în autonomia și în puterea autorităților locale“, ne-a mărturisit primarul din Dudeștii Noi, care ne-a dat și câteva exemple.
În ultimul timp Guvernul a adoptat mai multe Ordonanțe de Urgență care numai descentralizare nu au adus la nivelul comunităților locale. Spre exemplu, pentru că este un mare expert în mopuri, soluții de dezinfectare și pete de cafea, Liviu Dragnea s-a făcut, prin O.U.G. nr. 77/2013, șef în materie de angajat femei de serviciu: „de exemplu, dacă vreau să angajez o femeie de serviciu, trebuie să cer un aviz de la domnul Dragnea. De ce? Pentru că el se ocupă de administrație, nu pentru că îl am eu prea mult la suflet.“ spune Alin Nica.
Sau, dacă vrei, ca primar al unei comune, să extinzi intravilanul localităților pe pășunea comunală ca să le dai unor tineri o palmă de pământ să-și facă o casă? Ehe, nasol, îți trebuie, conform O.U.G. nr. 77/2013, care extinde O.U.G. nr. 63/2010, aprobare de la Ăla Micu de la Agricultură, dar și să dai teren la schimb, de zici că ai în față surprize de la gume Turbo.
Buba incompatibilității
„Cerem eliminarea din legislaţie ale unor situaţii de incompatibilitate pentru aleşii locali, cu precădere pentru primari“, cam așa sună formularea din documentul de protest al primarilor. La o adică, atunci când vezi formularea asta și te gândești și la măsura de a nu mai „mobiliza“ cetățenii la vot, parcă ce zice Victor Ponta cu șantajul pe tema ANI din partea aleșilor locali are cumva sens. Mai ales când cel care le-a luat apărarea pe această temă e Radu Mazăre ori Gabriela Vrânceanu-Firea. Pe de altă parte, Horia Georgescu, șeful ANI, face lumină în acest caz: din cei 2.800 de primari din ACoR, doar 100 au fost prinși cu mâța-n sac. Carevasăzică, fie că primarii de față sunt un paravan sau nu, nimic nu ne oprește să vorbim pe bune pe tema descentralizării.
Publicat în AC, NR. 34