Ca să nu mai rămâie repetent la control judiciar încă o dată în luna septembrie, Tat' Mare Iliescu, Primarul de Gorj Cârciumaru și Bombonica Năstase au promis tânărului Goe să-l ducă-n Târgu Jiu la festivitățile de deschidere a unui nou an școlar la Colegiul Național "Tudor Vladmirescu".
Puțin ne importă dacă aceste trei matracuci se hotărăsc a părăsi locul lor spre a veni la Târgu Jiu numai de hatârul fostului doctor și protejatului lor! Destul că foarte de dimineață, dumnealor, frumos gătite, împreună cu tânărul Ponta, așteaptă cu multă nerăbdare, în fața vilei X din urbea Bucureștilor limuzina care trebuie să îi ducă la Gorj. Adevărul e că, dacă se hotărăște cineva să asiste la o festivitate de deschidere de an școlar așa de importantă, trebuie s-o ia de dimineață. Limuzina în care se vor sui ajunge în sediul din Kiseleff la opt fără zece a.m. Dottore Pontișor este foarte impacientat și, cu un ton de comandă, zice încruntat:
– Tat' Mare, de ce nu mai vine?… Eu vreau să vie!
– Vine, vine acuma, premișorul tatii, răspunde tătucul.
Și-l sărută pe Pontișor; apoi îi potrivește pălăria.
Tânărul Ponta poartă un frumos costum de premier, pălărie de paie pe foc, cu inscripția pe pamblică: Le Dottore, și sub pamblică biletul de călătorie înfipt de tanti Bombonica, că "așa țin bărbații biletul".
– Vezi ce bine-i șade lui – zice Tat' Mare – cu costumul de premiel?
– Tătuțule, nu ți-am spus că nu se zice premiel?
– Da' cum?
– Preminal…
– Ei! ziceți voi cum știți; eu zic cum am apucat. Așa se zicea pe vremea mea, când Stalin a dictat întâi moda asta la bolnavii psihic – premiel.
– Vezi că sunteți proaste amândouă? întrerupe tânărul Ponta. Nu se zice nici premiel, nici preminal…
– Da' cum, procopsitule? întreabă Primarul Cârciumaru cu un zâmbet simpatic.
– Preminer…
– Apoi de! n-a învățat toată lumea carte ca d-ta! zice Tat' Mare, și iar îl sărută pe nepoțel și iar îi potrivește pălăria de premier.
Și uite așa, tânărul Victor Ponta, aspirant la un nou mandat de deputat în Gorj, a plecat spre Târgu Jiu la deschiderea anului școlar. Mamițu Florin Cârciumaru, care l-a încurajat și susținut pe fostul dottore călcându-i și curățându-i costumul de scame, a și luat portavocea și a grăit către auditoriu: "Din informațiile pe care le am, Victor Ponta va fi prezent la deschiderea anului școlar în Târgu Jiu, participând alături de mine la Colegiul Național Tudor Vladmirescu. Nu știu dacă va fi prezent cineva din conducerea guvernului, dar de Victor Ponta sunt sigur".
Adevărul e că singurele lucruri de care putem fi siguri pe lume sunt existența Universului și prezența lui Ponta, deși de Univers ne mai îndoim câteodată. Păi, cine poate reprezenta mai bine succesul și manierele în România decât un om care a “reușit” în viață? Este atât de desuet acum să mai faci școala în România, încât nu mai e nevoie decât să o deschizi ca să poți fura cu ușa dată de perete.
Simbolic, Victor Ponta reprezintă hoțul de carte, șobolanul de maidan care profită de anii de muncă și de erudiția altora ca să urce pe scara socială. Dintre toți intelectualii și reperele morale care pot servi ca exemplu generațiilor fragede, el, impostorul intelectual dovedit și rămas fără doctoratul obținut prin furt, personajul dubios cu grave probleme în justiție, politicianul pus sub control judiciar într-un dosar de corupție , el, Victor Ponta dă liber și invită la educație.
Într-o țară normală, cariera lui Ponta s-ar fi terminat demult. Nu și în țara lui Goe. Aici, problemele penale îndreptățesc infractorii să se erijeze în modele și să le vorbească elevilor despre educație, mentorat și cultură.
Privind în jur la mizerabilii care ne conduc și la numărul de cercetați penal din Parlament, domnul Ponta are totuși dreptate: el și cei ca el sunt exemple de reușită. Căci, cum altfel să-ți faci loc pe scara socială într-o Românie în derivă, dacă nu prin copiat, sfidare, obrăznicie, tupeu, minciună și oportunism? Că doar nu te apuci să-ți tocești coatele pe băncile școlii ca fraierii, pentru ca apoi să mergi în fiecare zi la muncă?
Ponta își poate începe discursul în fața elevilor cu scurte lecții de 15 minute despre importanța abuzului în serviciu, primirii de mită, traficului de influenţă, instigării la abuz în serviciu, spălării de bani, falsului în acte și complicității la evaziune fiscală.
Un singur lucru a uitat domnul Ponta în mandatul său, ratând astfel desăvârșirea: să dea o lege care să interzică ghilimelele.
Articol apărut în Academia Caţavencu, nr. 12 (1208) – 12-25 septembrie 2016