AcasăPoliticMinistrul Marga nu-şi lasă prietenii la greu

Ministrul Marga nu-şi lasă prietenii la greu

Fost ţărănist, actual liberal şi viitor cine ştie ce, Andrei Marga rămâne, înainte de a fi membru de partid, membru al familiei universitarilor. Sau al famigliei, cum ar zice cârcotaşii, care-l acuză pe actualul titular de la Externe că şi-ar fi proptit „colegii academicieni” în funcţii înalte, într-un minister care n-are nici în clin, nici în mânecă cu activitatea universitară. Printre fericiţi se află şi domnul Adrian Gorun, fost rector al Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.

Nici usturoi n-a mâncat, da’ nici cursuri n-a predat!

Aţi putea fi tentaţi să vă întrebaţi: bine, dom’le, dar dacă tot a luat un rector din Învăţământ să-l pună la Externe, de ce n-a ales măcar unul de la Bucureşti, Cluj, Iaşi sau un alt centru universitar cu pretenţii? Adică de ce tocmai de la Târgu-Jiu, că doar n-or fi toţi Brâncuşi p-acolo? Misterul se lămureşte dacă ne întoarcem puţin în timp şi vedem că, în anul universitar 2011-2012, Andrei Marga a fost cadru didactic, ghici ghicitoarea mea unde? Chiar la modesta, dar cocheta universitate din Târgu-Jiu! Ce să caute un ditamai laureat cu Herder într-un orăşel de provincie din Oltenia? Cum ce? Bani, normal, că doar n-o preda pe nasturi! Potrivit presei locale, fostul rector Gorun a fost atât de încântat că o asemenea somitate îi face onoarea să-i moţăie la catedră, încât i-a acordat domnului Marga un „salariu personalizat”, aşa, să se vadă că e băiat-salon! Asta deşi Universitatea „Constantin Brâncuşi” cam scârţâie din punct de vedere financiar, iar cadrele didactice sunt nevoite să accepte o remuneraţie minimă, la nivel de lector! Interesant e că, în momentul semnării acestei decizii, rectorul Adrian Gorun era şi preşedintele Senatului UCB, adică se afla într-o minunată situaţie de incompatibilitate, cum bine îi şade demnitarului român. Şi mai interesant e că, atunci când umfla bănuţul gros (cam 4.000 RON pe lună, deci vreo 40.000 pe an) din Oltenia, Marga, miel blând, mai sugea un bănuţ şi de la Babeş-Bolyai, din Cluj. Asta, deşi nimeni nu ştie dacă obţinuse, potrivit legii, acordul UBB sau mersese „pe neve”, ca la poker, sport atât de îndrăgit de şeful lui de partid, domnul Crinişor Antonescu. Dar ce e şi mai drăguţ abia acum apare: la solicitarea ziarului local Gorjnews, noul rector al UCB a recunoscut că domnul Marga n-a ţinut în viaţa lui vreun curs la Târgu-Jiu, dar cică nici n-ar fi primit vreun ban, pentru acest chiul! Curat ghinion, coane Marga! Ştim noi pe unul care a chiulit şi mai abitir, dar banii şi i-a luat de la Senat, iar acum e şi preşedinte!

Eşti om cu mine, sunt om cu tine

Acum urmează însă partea a doua, şi mai nostimă, a poveştii. Una dintre primele măsuri luate de Marga, imediat ce s-a văzut uns la Externe, a fost aducerea fostului rector Gorun ca secretar general ajunct la MAE! Ce-l recomanda pe distinstul universitar din Gorj pentru o asemenea foncţie măreaţă? Nu vocea şi talentul său, nici pregătirea profesională, ci doar recunoştinţa veşnică pe care Marga i-o poartă, chit că n-a încasat, săracul, după cum am văzut, niciun sfanţ de la Universitatea „Constantin Brâncuşi”. Şi îl mai recomandă ceva: capacitatea absolut genială de a produce plagiate pe bandă rulantă, aşa acum nici măcar dottore Ponta n-ar fi fost în stare. Presa locală a publicat atâtea dovezi asupra acestor plagiate, încât ar trebui să tăiem păduri întregi ca să le reproducem, or, noi suntem ecologişti convinşi, aşa că ne abţinem. O altă calitate care l-ar putea recomanda este abilitatea sa demnă de Gogu Mentalistu’ de a-şi însuşi bani publici necuveniţi. Pentru că omul, deşi filosofeanu’ la bază, e şi niţel inginereanu’, dar numai când trebuie să-şi acorde granturi interne pentru cercetare ştiinţifică: pe anul 2011, domnul Gorun a încasat astfel 85.000 RON. Finanţarea a fost făcută de nişte băieţi deştepţi din energie, care, pentru că Gorun nu e genul de om care să nu-şi ajute prietenii la nevoie, au fost invitaţi să predea la UCB. Aşa a ajuns domnul Tiberiu Trotea, fost director general al Complexului Energetic Rovinari, să debuteze în învăţământ la frumoasa etate de 60 de ani, direct ca profesor de masterat. E drept că n-a trecut pe la niciun curs din alea pe care trebuia să le predea junilor masteranzi, dar acuma gestul contează, nu?

Contraperformanţe de excepţie
Mai nasol e că, în urma domnului Adrian Gorun, devenit mare ştab în MAE, Universitatea „Constantin Brâncuşi” a ajuns o ruină, nu atât la propriu, cât la figurat. Nominalizat de Alianţa pentru România Curată pe „Lista neagră a mogulilor din universităţi”, din cauza problemelor de integritate certificate ca atare şi de ANI, fostul rector nu pare să aibă insomnii din pricina faptului că instituţia pe care a păstorit-o se află pe ultimul loc în Topul Integrităţii Universitare, cu zero stele, iar evaluarea Ministerului Educaţiei, din anul 2011, o plasa în coada instituţiilor de învăţământ superior din România. Desigur, asemenea contraperformanţe n-o să-i dăuneze domnului Gorun, căci prietenul domnului Marga ştie că poate conta oricând pe sprijinul altor prieteni din guvernul cinstiţilor. La o adică, o poate ruga pe madam Abramurica, fiindcă-i damă bună, să înfiinţeze, doar pentru el, o universitate unde să se poată înscrie şi liceenii fără bac. Păi ei de ce să fie discriminaţi?

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare