Până astăzi, scorul dintre Victor Ponta și bunul-simț academic era 1-1. Bun, se poate reproșa că, de fapt, ăsta fusese rezultatul unei confruntări politice, unde aveam, pe de-o parte, verdictul celor de la CNATDCU, oameni apropiați fostului ministru al Educației Daniel Funeriu, respectiv verdictul Consiliului de Etică al Ministerului condus de Abramburica. Ultimul verdict, cel venit din partea Comisiei de Etică a Universității din București, a pus punct însă confruntării. Ca-n tenis, odată cu decizia de plagiat a universitarilor de la București, avem game, set și meci pentru bunul-simț împotriva imposturii.
De fapt, dacă preferați ceva mai neaoș, verdictul poate fi tradus astfel: Victor Ponta a luat o perversă ca la Universitatea din București. Membrii acestei comisii i-au dat, ca simpaticului spălător de mașini din Rahova, de l-au julit. Din câte se pare, 115 pagini din cele 297 ale tezei acestui dottore al patriei conțin elemente de plagiat. Ba, mai mult, aceștia au identificat o succesiune de 15 pagini cap-coadă copiate. Modul în care așa-zisa cercetare științifică a lui Ponta a fost făcută ferfeniță a fost însă de mare valoare: prezentare în power-point, mape pentru jurnaliști, explicații exhaustive. În plus, o toleranță foarte mare la întrebări cretine venite din partea reporterilor de la Antena 3, care, parașutați pe această planetă de undeva din Băneasa, nu știu că o comise în fața căreia un doctorand își susține teza are cinci oameni, nu 13.
Iar toate acestea au fost piperate cu umorul și ironia tipice pentru mediul academic. Un lucru nu are cum să nu-ți rămână pe retină. Membrii Comisiei au reușit, într-un efort suprauman, să găsească o notă de subsol, din cele 40 (iar asta la 297 de pagini, vă dați seama ce surmenat a fost micuțul), care îndeplinește standardele academice. Ce au dedus ei de aici? Păi, că Ponta știe cum să citeze și să pună note corect, chiar dacă, nu-i așa, normele astea nu erau în vigoare atunci. Clar, prim-ministrul României era un vizionar încă de pe atunci!
După un prostănac, adică Mircea Geoană, PSD-ul ne-a mai propus un mare exemplu de politician, adicătelea domnul Victor Ponta, care ar trebui să fie numit de acum înainte Pontănacul. Dacă mai ieri o fi țopăit că l-a scos Consiliul de buzunar al Abramburicăi basma curată, acu’ sigur stă julit undeva prin sediul de la Kiseleff, întrebându-se de ce dracu’ o fi dat el declarația aia pentru El País. Mai interesant este însă jocul de glezne al trepădușilor din PSD. Liviu Pop, fostul ministru interimar al Educației, a intervenit în direct la Realitatea și le-a transmis, deloc voalat, o amenințare celor din UB și Școlii Doctorale de la Drept cum că toate lucrările lor trebuie evaluate. Păi, la succesul lor din ultimele două luni de a desființa instituții potrivnice, până mâine Pontănacul mai dă o Ordonanță de Urgență, trage pe linie moartă UB-ul și transformă clădirile facultăților în bâlciuri. Că tot se apropie referendumul și au și bucureștenii nevoie de circ.