Pana nu demult, atunci cand se vorbea despre o umiditate ridicata in incaperi, solutiile propuse erau, in general, simple. Se recomanda a se aduce o multime de plante iubitoare de umiditate in acel spatiu sau a se folosi diverse aeroterme si calorifere pentru a usca aerul. Cu timpul, au aparut micile dezumidificatoare pe baza de granule de silicat, insa nu foarte eficiente in cazurile in care umiditatea din aer este foarte ridicata sau sursele de umiditate sunt constante.
In ultimii ani, insa, s-a dezvoltat foarte mult tehnologia de dezumidificare, astfel incat pe piata gasiti o gama variata de produse. Dezumidificatoarele au incorporate diverse tehnologii de monitorizare, dezumidificare sau filtrare a aerului.
In acest articol vom aborda tema umiditatii din locuinta, ce inseamna o umiditate corecta si cum poate fi aceasta controlata.
Umiditatea optima din orice locuinta sau incapere trebuie sa fie situata intre 40% – 60% RH. Cu cat nivelul sau este sub acest interval, cu atat aerul din incapere este mai uscat, iar daca nivelul depaseste 60% RH, atunci umiditatea este considerata a fi ridicata. Si intr-un caz si in altul putem spune ca aerul din incapere este viciat si produce un disconfort corpului uman. Si nu doar corpul uman are de suferit din cauza umiditatii, ci si obiectele de mobilier, parchetul, tocaria, textilele sau zidaria.
Situatia se poate remedia destul de usor, iar tehnologia ne-a adus pe piata solutiile potrivite, atat pentru a umidifica, cat si pentru a dezumidifica aerul din interior.
In cazul in care umiditatea este prea scazuta, un umidificator este binevenit. Fie ca doriti un model simplu, care are doar functia de umidificare, un model cu functia de difuzare de arome sau un model cu ionzare care contribuie si la curatarea aerului, puteti alege produsul potrivit din magazinul online alecoair.ro.
Cum iti dai seama, fara un higrometru care sa masoare umiditatea, ca aerul din interior este mult prea umed?
Destul de usor. Intr-o locuinta cu un nivel ridicat al umiditatii, in timp, vei simti un miros greu si imbacsit. Acesta se impregneaza in majoritatea textilelor si daca esti suficent de atent vei descoperi, in anumite zone mai ascunse ale camerei, pete de igrasie sau mucegai.
In momentul in care ai remarcat aceste semne, trebuie sa iei masuri urgente, altfel sanatatea celor care locuiesc intr-un astfel de spatiu este pusa in pericol. Problemele cele mai des intalnite la persoanele care locuiesc intr-un mediu cu igrasie sau mucegai sunt: astmul bronsic, rinitele alergice, problemele cailor respiratorii si problemele pulmonare.
Solutia cea mai potrivita pentru a dezumidifica o camera, baie, bucatarie sau subsol este dezumidificatorul casnic. Acest aparat este unul performant si intr-un timp destul de scurt va aduce nivelul de umiditatea in parametri optimi.
Azi, puteti gasi o gama diversificata de dezumidificatoare, care au higrostat incorporat si functie timer, astfel incat monitorizeaza si controleaza eficient nivelul de umiditate, pornind sau oprindu-se atunci cand pragul optim este depasit sau atins.
Un tip nou de dezumidificatoare este acela care, pe langa functia de reglare a umiditatii aerului, asigura si functia de filtrare a aerului, gratie unor filtre performante.
Pe AlecoAir.ro veti descoperi gama “Purify” ce include dezumidificatoare casnice dotate cu un filtru HEPA, adaptate mai multor spatii, si din care puteti alege aparatul cel mai potrivit nevoilor dvs.
Dezumidificatoru AlecoAir D14 Purify dezumidifica eficient incaperi cu o suprafata de pana la 20 mp, AlecoAir D16 Purify este recomandat pentru suprafete de pana la 25 mp, iar AlecoAir D22 Purify este ideal pentru 45 mp.
Acesta gama de aparate este special conceputa pentru a absorbi aerul incarcat cu particule de apa si a retrimite in incapere un aer uscat pana cand se atinge nivelul de umiditate dorit. Asa cum spuneam, Gama Purify aduce, in plus, si functia de filtrare. Filtrul HEPA, ce poate fi adaugat pe aparat, pe langa pre-filtrul lavabil existent, retine peste 95% din particulele poluante cu o dimensiune de peste 0,3 microni ce graviteaza in aer si pe care le inhalam cu usurinta. Mai precis, filtrul HEPA retine eficient de la particule de praf la argeni sau spori de mucegai.
[image image-id=”50893″ height=”400″ width=”400″ image-title=”Soluția”]
Ce va ofera un astfel de aparat?
Printre principalele functii ale dezumidificatoarelor din gama AlecoAir Purify regasim:
- Setarea umiditatii dorite. Modelele dispun de un higrostat incorporat cu ajutorul caruia se masoara umiditatea existenta in incapere si este permisa setarea umiditatii dorite.
- Timer-ul permite alegerea duratei de functionare a aparatului, intr-un interval de 1 pana la 24 ore.
- Uscare Rufe. Cu siguranta stiti cat de dificil este, in antimpul rece, sa uscati rufele in interior sau cat de greu se usuca pe un balcon, plus ca exista riscul sa prinda mirosuri neplacute. Cu ajutorul dezumidificatorul AlecoAir Purify le veti usca mai rapid si mai economic, comparativ cu un uscator electric de rufe, fara a deteriora peretii sau mobilierul.
- Este un aparat usor de folosit, intuitiv si sigur pentru familiile cu copii mici, deoarece este prevazut cu functia Child Lock prin intermediul careia blocati display-ul aparatului, iar cei mici nu pot modifica setarile.
- Dispune de roti si maner incastrat, utile pentru a deplasa dezumidificatorul dintr-o camera in alta.
- Drenaj Continuu– Pentru situatia in care uscati rufe sau aveti un nivel de umiditate mult prea ridicat, puteti atasa un furtun pentru drenaj continuu si nu veti mai avea grija golirii bazinului de apa.
Un dezumidificator casnic, precum AlecoAir Purify poate fi instalat in living, dormitor, camera copiilor, baie si chiar bucatarie.
Atunci cand va decideti sa achizitionati un dezumidificator, luati in calcul si functiile suplimentare pe care aparatul le ofera. Acestea pot spori beneficiile aduse de aparatul achizitionat.
O umiditate mentinuta in parametri normali va aduce un plus de sanatate intregii familii si o durabilitate mai mare casei in care locuiti.