AcasăSocialD'ale cetateanuluiAmplificatoarele și receiverele - Principalele 5 caracteristici tehnice ale...

Amplificatoarele și receiverele – Principalele 5 caracteristici tehnice ale acestora

Rolul amplificatorului este esențial în orice sistem audio de calitate. De altfel, amplificatorul stă la baza sistemului, pentru că el are menirea de a corecta semnalul audio și de a mări puterea acestuia. De amplificator vor depinde, așadar, atât puterea cât și calitatea sunetului generat de sistemul tău audio, iar alegerea sa trebuie să fie un proces bine documentat. Receiverele, pe de altă parte, sunt componente care au, pe lângă rolul de amplificare, și funcții de tuner radio, decodare semnal, recepție wireless și preamplificare. Pentru a înțelege mai bine modul în care funcționează amplificatoarele și receiverele, este necesar să cunoști în detaliu cele mai importante caracteristici ale acestora.

Numărul de canale amplificate

Pe măsură de tehnologia progresează, oamenii sunt tot mai dispuși să investească în echipamente care să le permită să își creeze în propria locuință condițiile necesare vizionării unui film precum la cinema sau, de ce nu, condiții de gaming asemănătoare turneelor profesioniste. La fel ca la redarea muzicii, și în cazul filmelor și al jocurilor video, sistemul audio joacă un rol foarte important.

Din punct de vedere al canalelor amplificate, pentru muzică sunt necesare doar două, însă pentru ca efectele din jocuri și filme să fie fructificate la maximul este nevoie de mai mult. Astfel, sunt amplificatoare și cu 5 sateliți și un subwoofer, sau 11 sateliți și două subwoofere. În general, relația dintre numărul de canale și preț este una direct proporțională, însă trebuie luate în calcul și elemente de diferențiere precum brandul ori clasa din care face parte produsul. Pentru o calitate ridicată, dublată de longevitate, poți opta pentru un receiver Pioneer de la Avstore.

Mod bridge (mono)

Unele amplificatoare stereo au capacitatea de a dubla puterea amplificării. Acest lucru este posibil prin operarea amplificatorului și în regim mono. Din punct de vedere al controlului, există posibilitatea ca ambele canale să aibă butoane de volum, dar atunci când se trece pe modul bridge doar unul o să fie utilizabil.

Puterea maximă a fiecărui canal

În funcție de preferințe, poți opta pentru sisteme mai puternice sau mai slabe, dar calitatea amplificării este un factor esențial în vederea obținerii unui sunet satisfăcător. Specific amplificatoarelor audio este faptul că puterea nu este exprimată prin referire la totalul ei, ci la cea disponibilă pentru fiecare satelit existent. De pildă, pentru un sistem 2.1 cu un total de 70W, puterea se va exprima ca 2 x 35W.

Impedanță (ohm)

Impedanța electrică este gradul în care un circuit electric se poate opune trecerii curentului alternativ. Puterea amplificatoarelor este influențată direct de impedanță. Cu c cât impedanța este mai mare, cu atât puterea scade. Totuși, impedanța nu trebuie sacrificată pentru o putere mai mare, întrucât există riscul ca amplificatorul și difuzoarele să se ardă.

Raport semnal zgomot (dB)

Rezultatul raportului dintre zgomotul de fundal și puterea semnalului, SNR-ul (Signal to Noise Ratio) este o caracteristică foarte importantă a oricărui amplificator. Scopul final al pasionatului de sisteme audio este să obțină o calitate a sunetului cât mai ridicată, iar în acest sens valoarea SNR ar trebui să nu fie mai mare de 100 de decibeli. Dacă puterea crește odată cu zgomotul, atunci calitatea va avea de suferit.

Fie că vrei să te bucuri de muzică la o calitate ridicată, fie că îți dorești să urmărești un film într-o atmosferă demnă de cinema chiar la tine acasă sau că vrei să faci gaming în condiții asemănătoare celor de la competițiile profesioniste, sistemul audio este un factor esențial pentru frumusețea experienței tale. Amplificatoarele și receiverele sunt echipamente care influențează decisiv calitatea unui sistem audio, astfel că trebuie să fii foarte atent la caracteristici atunci când îți alegi dispozitivul.

Trebuie să ai în vedere numărul de canale amplificate, capacitatea de a rula în mod bridge, puterea maximă a fiecărui canal, impedanța și raportul semnal zgomot. Alege variante de produs bine optimizate, în așa fel încât să nu sacrifici prea multă putere, dar nici să nu riști defectarea echipamentului.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare