Nea Nicu Văcăroiu, de când s-a lăsat de coniac canoe și s-a apucat de controale la Curtea de Conturi, face treabă. Dar o face degeaba, căci organele locale controlate joacă bambilici cu deciziile lui. Pentru exemplificare vom alege două cazuri din regiunea Ialomița, o regiune cu specific deosebit în care corupția este atât de mare că până și șeful DNA a fost arestat, condamnat și băgat la bulău. Și acolo unde până și anti-corupția este coruptă, căile domnului sunt nebănuite!
Primăria Slobozia – un milion de coco trimiși în aut!
Prin statutul aprobat în mai 2011, Federația Română de Fotbal a impus cluburilor sportive organizate ca entități de drept public să se reorganizeze în asociații de drept privat până la data de 1.07. 2012. Interdicția viza expres finanțarea activității sportive de performanță din bani publici, afacere la modă printre primarii PSD care transformaseră fotbalul în agent electoral. Pentru a se conforma formal condițiilor impuse de FRF, Consiliul Local Slobozia a adoptat HCL 79/31.05.2012 prin care Municipiul Slobozia devine membru cu drepturi depline în cadrul Asociației FC Unirea 04 Slobozia, stabilindu-se că, prin hotărâre, Consiliul Local va aproba sumele cu care Municipiul Slobozia va participa la finanțarea echipei de fotbal. În baza acestei hotărâri Consiliul Local a finanțat AFC Unirea 04 Slobozia cu suma de 5.713.000 lei. Adică ceva mai mult de 1 milion de euro! Ponderea acestei finanțări în bugetul AFC Unirea a variat între 85,93% și 94,02%, ceea ce indică faptul că bugetul orașului a fost singura sursă de finanțare. Potrivit Camerei de Conturi Ialomița, banii au fost alocați fără ca între cele două părți să existe un contract care să stipuleze CE PROGRAME ale AFC se finanțează. Transferul fondurilor publice trebuia făcut pe baza unui contract sau acord de asociere, document care nu există. Transferul s-a făcut pe baza solicitărilor făcute de AFC Unirea, solicitări care(cele din 2012 și 2013) nu cuprind referiri la volumul activităților, parametrilor sportivi. Doar în 2014 cererea de finanțare cuprinde oarecare referiri la parametrii sportivi și obiective, o parte dintre activitățile pentru care se solicita finanțare nefiind finanțabile din fonduri publice. În lipsa unui contract de finanțare, clubul sportiv a putut cheltui banii alocați după nevoi și nu după lege.
Raportul Camerei de Conturi constată că sumele alocate au fost folosite nelegal. Plata unor drepturi salariale a înghițit 650.000 de lei, plafoanele pentru venituri salariale în sistemul bugetar fiind cu mult depășite. Este dat exemplul președintelui clubului, care pentru 4 ore pe zi era plătit cu 5700 de lei și al contabilului asociației, care încasa 2140 de lei pentru 2 ore pe zi! Au fost decontate nelegal cheltuieli de transport în afara acțiunilor sportive în sumă de 96.619 lei, sumă ce include finanțarea călătoriilor dus-întors ale sportivilor și antrenorilor spre localitățile de domiciliu. Salariile fotbaliștilor au fost plătite nelegal din fonduri publice, plafoanele stabilite prin lege fiind depășite de 7-8 ori. Mai exact spus, AFC putea plăti din banii alocați de la buget, conform HG 1447/2007 o indemnizație de până la 80% din indemnizația sportivă de lot național. Valoarea găuroiului creat în perioada 2012-2014 este de 2,9 milioane de lei! Aceeași situație se înregistrează și în cazul primelor plătite jucătorilor pentru meciurile câștigate, plățile nelegale ridicându-se la suma de 580.000 de lei. Camera de Conturi a cerut explicit recuperarea prejudiciului. Adică, socialiștii lui Stoica trebuie să scoată din buzunare 4,2 milioane de lei, bani tocați nelegal.
Cu mușchii umflați pe piept primarul Stoica Alexandru s-a adresat instanței și a contestat raportul. Mai mult, a dat asigurări microbiștilor că deși echipa a fost retrasă din campionat circul se va întoarce sezonul următor când finanțarea va continua. Ghinion de neșansă, justiția le-a pus talpă băieților iar constatările Camerei de Conturi au rămas în picioare. Din păcate sesizare penală ioc, autosesizare ioc (doar v-am spus că în Ialomița până și anticorupția a făcut pușcărie!) prejudiciu recuperat ioc! Așa că nu mai bine mergeau băieții la un coniac mic cu nea Nicu Văcăroiu că oricum cu controlul n-au făcut nici un drac!?
Spitalul Slobozia se da singur în judecată și pierde
Golănia în formă continuată de la Spitalul Slobozia îmbracă forme de nebunie acută. Pe rolul Judecătoriei Slobozia s-au înregistrat sute de dosare în care conducerea Spitalului Județean simulează că ar vrea să pună în aplicare deciziile Camerei de Conturi legate de drepturi salariale acordate ilegal. „Managerii” Violeta Șapira și Vasilică Zamfir zis Juristu’(după funcție) au fost atât de corecți că s-au dat în judecată singuri imputându-și sume de bani încasate ilegal. Cretinismul este în floare! Cum să te dai în judecată singur și să te prezinți la proces atât ca pârât cât și ca păgubit? Ei, uite că se poate! Forțați de constările Camerei de conturi managerii spitalului s-au dat singuri în judecată. Pe ei și pe colegii lor care au primit ilegal bani pentru închirierea unor locuințe de serviciu. Probabil, ziceam și noi ca opinia publică, tembelii care au orchestrat această campanie de procese civile cred că judecătorii „e și ei oameni” și o să le șteargă prin sentințe datoriile stabilite de Camera de Conturi. Că și judecătorii ăștia se pot îmbolnăvi și e bine ca atunci când ajungi la spital să primești o rezervă, ceva, nu? Și în contextul în care te dai în judecată singur, doar nu ești tâmpit să faci recurs, nu? Sau ești? Băi, frate, nici o secundă nu ne-a dat prin cap că această avalanșă de procese are un scop mult mai subtil. Cititorul nostru Opăritu Constantin, care evident că semnează anonim ne-a trimis un email explicativ care sună cam așa:
„Atașat găsești un print-screen al dosarului în care Spitalul Județean Slobozia, la îndemnul Camerei de Conturi Ialomița, cu siguranță, a dat-o în judecată pe dr. Șapira Violeta, având ca obiect “pretenții”, asa cum scrie în zecile de dosare deschise anul trecut. Cum să nu depui la dosar o banală hârtie pentru care ai nevoie de 1 min să o faci și încă unul să o trimiți prin poștă ????.
PS. uite motivarea privind suspendarea unor zeci de dosare.
Ora estimată: 09:00
Complet: Complet 11
Tip soluție: 155/1 c.pr.civ
Soluția pe scurt: În baza art.242 alin.1 din Noul Cod de procedură civilă, suspendă judecata cauzei faţă de neîndeplinirea de către reclamant a obligaţiilor stabilite în sarcina sa, împiedicând astfel desfăşurarea normală a procesului. Cu drept de recurs pe durata suspendării.
Document: Încheiere – Suspendare 12.01.2016. Mișto, nu”?
În traducere liberă Spitalul Județean a respectat indicațiile Curții de Conturi, a deschis o sută și ceva de procese dar a „uitat” să pună la dosar documentele. Procesul s-a suspendat și, dacă în perioada de suspendare nu se depun documente procesul se închide cu o sentință iar oamenii rămân cu banii. În cazul procesului pe care managerul Șapira și l-a intentat singură treaba este și mai de porc. Doamna n-a depus la dosar documentul din care să rezulte că are calitatea de manager la spital. Caz închis. Hai noroc, nea Nicule, că sesizări penale băieții matale din teren nu știu să facă din motive care ne scapă. Așa că mai bine să bem un păhărel și să ne veselim nițel.