Aflăm de la dulăul de pază al democraţiei, presa: lucrurile merg în continuare foarte bine (pentru unii) în România. Reţeaua de ştiri preia postarea unui tânăr pe Facebook, în care acesta îl reclamă pe preotul comunei că le-a stabilit enoriaşilor o cotizaţie anuală de minim 500 de lei; bani necesari pentru acoperişul bisericii şi paratrăsnetul contra controalelor fiscale de Sus, cu fulgerul lui Ilie. Credincioşii, în majoritate bătrâni cu frica lui Dumnezeu şi, mai ales, a preotului sunt hotărâţi să achite dania cerută, apreciind milostivenia părintelui de a accepta plata şi în rate.
Executorul bugetar cu potcap nu are o estimare a costurilor reparaţiilor, recunoscând că cifra a fost fixată din burdihanul sfinţiei sale. Tot e bine că nu pretinde vreo revelaţie de la Domnul sau Arsenie Boca, ar fi sărit atunci localnicii cu cota dublă, plus economiile pentru înmormântare. Dar cum nimeni nu controlează fiscal angajaţii Bisericii, pe popă îl sensibilizează exact în dosul sutanei părerea celor care nu sunt de acord cu suma.
Problema e că nu toţi sătenii dispun de suma respectivă, de-a dreptul respectabilă prin unele zone ale Moldovei sărace. Îi propunem inspectorului cu ANAFură în servietă următoarele alternative, în spiritul dreptei credinţe cu aplecare spre nevoile oamenilor:
1. Achitarea a numai jumătate din sumă în bani, restul urmând a fi plătit în ouă, găini, brânză şi ce-o mai produce omul la casa lui, la preţurile minime de pe piaţa locală şi fără TVA. În caz că dl preot va protesta afirmând că foloasele respective erau oricum primite de dumnealui în numele Domnului, se va stabili cantitatea de achitat înmulţindu-se cea obişnuită cu sfânta treime.
2. Ţinând cont de greutăţile financiare ale cetăţenilor de sex feminin rămaşi fără sprijin prin înmormântările taxate de dl preot, li se va permite acestora plata integrală în natură, dar numai în funcţie de vârstă şi aspectul fizic. Cele bătrâne au acumulat, oricum, destul într-o viaţă de credincios localnic şi pot apela la economiile pentru înmormântare, suma urmând a fi dedusă rudelor supravieţuitoare, la eventualul deces, în procent de 50%.
3. Pentru cei foarte săraci, dar ascultători faţă de Biserică, se va accepta plata în 100 de rate a câte 5 lei, cu condiţia alimentării săptămânale a cutiei milei cu încă 5 lei. În plus, se vor obliga să presteze diferite activităţi utile parohiei, la biserică sau casa preotului. Tot aceste persoane vor beneficia şi de pachete 3 + 2 gratuit la moliftele rostite cu ocazia diferitelor sărbători bisericeşti, cele 2 gratuite fiind oferite doar după achitarea acelora cu plată.
4. Pentru final, propunerea forte: imediat după canonizarea lui Arsenie Boca, o icoană plângătoare a acestuia va fi expusă în lăcaşul de cult local, cetăţenii putând urmări pe viu minunea uscării lacrimilor Sfântului după fiecare ofrandă a câte 500 de lei. Indiferent de situaţia financiară a fiecăruia, suma totală şi îndestulătoare se va strânge în maxim 12 de ore cu pelerinaj continuu. Garantat Arsenie!