Sunt multe tradiţii româneşti pierdute în neguri de timp sau rămase ca nişte pastişe deformate ale originalelor de demult. Românul imparţial descoperit de nenea Iancu este una dintre cele rezistente în veacuri; el e cel care a asigurat perpetuarea fiinţei pastorale, la mijloc de imperii neprietenoase şi puse pe acaparat. Personajul a ştiut întotdeauna să schimbe tabăra cu abilitate şi necesitate, în funcţie de vânturile bătând la uşa casei sale. Şi asta de la opincă până la vlădică, statul ţeapăn în faţa furtunii fiind o alegere doar pentru cei, nu foarte mulţi, dispuşi să se caţăre pe socluri înainte de vreme.
Că românul imparţial este viu şi vătămat numai atunci când are probleme cu Justiţia o dovedesc aleşii schimbând echipele mai rapid decât îşi dă Cruduţa jos chiloţii. Şi o confirmă, iată, noul personaj public de interes naţional, ciobanul Ghiţă. Devenit brand Vodafone după castingul câştigat el ştie cum, că nu credem să fi mers acolo cu şpaga în brânză, lână şi carne de mioară, Ghiţă face o mărturisire cutremurătoare: nu este un fan al companiei tutelare, având în traistă o cartelă Orange, cunoscută încă de el sub vechiul nume Dialog. Şi, ca să fie echidistanţa totală, şi-a adăugat la chimir şi una Cosmote, împăcând astfel cele trei mari imperii ce ne taxează tăifăsuitul strămoşesc.
Românul imparţial Ghiţă plăteşte tuturor tributul necesar; fiind singura soluţie – datorată înaintaşilor care, devotaţi talentului lor ciobănesc, nu au reuşit să dezvolte vreodată ceva cu capital neaoş, românesc. Pentru că, aşa cum se ştie la noi, capitalul e ceva negativ şi nu trebuie să stea în proprietatea oiţelor, să nu îl umple de căcăreze ori să îl fure lupul cu scufiţă roşie, imparţial-democrată.