De când președintele PSD, Liviu Dragnea, a scos porumbelul pe sub mustață, amenținând internauții că, dacă nu se rezumă la postat poze cu pisici și își bagă nasul în vilele aleșilor, o să regrete amarnic, lumea nu mai vorbește decât despre legea defăimării. Evident, la fotbal, politică și defăimare se pricepe, la noi, toată lumea, dar suntem de părere că unul dintre puținii cu adevărat avizați să discute despre asta este domnul Csaba Asztalos, președintele Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, căruia i-am solicitat câteva păreri.
Cârcotașii critică CNCD, numind-o un fel de ”poliție a corectitudinii politice”. Ce le răspundeți?
Nu sunt adeptul corectitudinii politice. Aceasta poate fi o cale de a ascunde problemele reale ale unui grup vulnerabil. De exemplu, putem să folosim apelativul de dizabilitate în loc de handicap, dar cu ce folos, dacă nu accesibilizăm spațiile publice pentru persoanele cu dizabilitate locomotorie? Problemele se ivesc atunci când în societate se apelează la un limbaj sau un comportament, care are ca scop sau vizează atingerea demnității umane ori crearea unei atmosfere de intimdare, ostilă, degradantă, umilitoare sau ofensatoare la adresa unei persoane, unui grup de persoane sau a unei comunități, legat de apartenența acestora la un criteriu protejat de lege. Cârcotașii pot să înțeleagă aceste aspecte doar după ce trec și ei printr-o astfel de experiență. Și pot să vă asigur că oricine, oricând, poate fi victimă a unui astfel de comportament. Nu este vorba despre poliție sau despre corectitudine politică. Problemele din societate trebuie dezbătute dar cu respectarea demnității celuilalt. Pur și simplu, este vorba despre cei șapte ani de acasă.
Ce poate face, de fapt, Consiliul? Dacă îi spun unui cetățean rom care mă buzunărește în tramvai ”Țigane, ține-ți mâna acasă”, mă arestează CNCD la prima sau n-are asemenea atribuții?
Nu are asemenea atribuții, CNCD poate aplica amenzi contravenționale, deciziile sale fiind supuse controlului instanțelor de judecată. Acum câțiva ani mă sună soția supărată că i s-a furat portmoneul cu acte și bani în timp ce se afla cu baiatul de un an la mall. Furioasă i-a înjurat pe ”țigani”. Am întrebat-o dacă a văzut hoții? Mi-a spus că nu! Și atunci de ce crezi că au fost ”țigani”? ”Păi cine putea să fie?” I-am spus că putea să fie oricine. Contează etnia hoțului? Nu! Oricine săvârșește o faptă reprobabilă să răspundă pentru ea! Eu voi spune: ”Băi/Tu ține-ți mâna acasă!” PS.: după convorbirea cu soția mea am intrat în ședință de soluționare de plângeri.
Că veni vorba de romi: de ce nu e regulamentar să le spunem țigani? Că din cauza asta pot apărea situații penibile – de pildă nuvela lui Mircea Eliade se numește ”La țigănci”, o să-i spună de-acum înainte în manuale ”La rome?”
Nu vorbim despre reguli. Apelativul de ”țigan” este utilizat în majoritatea cazurilor în sens peiorativ. Faptele, comportamentele negative în societate sunt desemnate deseori cu apelativul de ”țigan”. Tot ce este rău în societate îl etichetăm cu apelativul de ”ca țiganu”, ”țigănie”, ”țigane” etc. Când se petrece o faptă bună, instantaneu toți sunt români. Când se fură sunt țigani. Când familia unei ”țigănci” de 20 ani aflată în moarte clinică decide să-i doneze organele pentru a salva viața a cinci oameni, ea devine brusc româncă în întreaga comunicare publică. Nu rom, nu țigancă! Îi respingem pe romi, nu dorim să-i avem vecini, să-i avem în familie, să stăm cu ei la o masă dar nu avem nicio sensibilitate când avem nevoie de organele țiganilor. Nu rescriem cărți. Repet, important este să avem în vedere cei șapte ani de acasă în comportamentul și dialogul cotidian.
Știu că Traian Băsescu e un vechi ”client” al CNCD. A plătit amenda pentru declarațiile contra romilor sau vă trombonește?
Nu ne trombonește, nici dânsul și nici alții. Încă ne judecăm cu dl. Băsescu, am câștigat în primă instanță iar atunci când hotărârea va rămâne definită și irevocabilă se va plăti și amenda, de fapt amenzile! Așa a procedat și dl. Becali. Le-a plătit!
Recent, un partid naționalist din România a anunțat înființarea ”Patrulei lui Țepeș”, pentru a ”stârpi răul” din țară. Nu v-ați sesizat încă în privința ei sau așteptați să linșeze primul ungur?
Urmărim cu îngrijorare aceste inițiative și sunt convins că autoritățile competente își vor exercita atribuțiile legale dacă se impune. Astfel de patrule sunt contrare Constituției României și prezintă un pericol real pentru relațiile sociale. Chiar nu e de glumă!
În ultima vreme, DNA a anchetat politicieni români, maghiari, chiar și romi (vezi Mădălin Voicu), dar nici un german, fie el și sas. Asta nu e discriminare pozitivă?
Discriminarea pozitivă este interzisă prin lege, ar însemna să acordăm drepturi suplimentarea unor persoane. Măsurile afirmative, cele care compensează anumite dezavantaje cu care se confruntă o comunitate sunt permise. Nu cred că DNA utilizează astfel de criterii în activitatea sa curentă. Eu cred că ei nu iartă pe nimeni!
Haideți să discutăm puțin despre legea defăimării, propusă de domnul Dragnea, lăudat fie-i numele. Conform legii, nu Parlamentul, ci CNCD va fi instituția însărcinată să taie capetele, eufemistic vorbind, băieților răi de pe Facebook. Deci practic, v-a cam aruncat pisica în curte. Ce faceți cu ea?
O să îmblânzim pisica! Până ajunge la noi îi pregătim toate cele necesare pentru a avea o viață bună. Chiar cred că dl. Dragnea a fost de bună credință în ce privește acest proiect de lege. Dl. Dragnea este victima prejudecăților existente față de partidul pe care îl reprezintă și cele față de politicieni. Nu este popular să fi politician în zilele noastre. Tehnocratul e în top! Vorbind de lege, aceasta va suferi o serie de modificări până va intra în vigoare pentru a elimina orice interpretare abuzivă. Dezbaterea a fost victima politizării. Și acum se pot sancționa încitările la ură săvârșite pe rețelele de socializare! Exact cu sancțiunile prevăzute în proiectul de lege în cauză! În fond, în priceperea unui judecător stă soarta unei legi!
Înțeleg că domnul Dragnea, pomenit să fie numele lui în veci, vrea să înființeze în cadrul CNDC un ”Departament pentru promovarea demnității umane și a toleranței”. Sunteți de acord?
Sunt sau nu, Departamentul se va înființa! Se va ocupa exclusiv de politici publice, nu cu sancționarea faptelor de discriminare.
Credeți că președintele PSD a propus această lege fiindcă e frustrat, o are mică? Și când spun ”mică”, mă refer, bineînțeles, la capacitatea de a înțelege diferența dintre jignire și caracterizare?
Cred că președintele PSD înțelege diferențele foarte bine și mai știe că în astfel de poziții este un lux starea de a fi frustrat! Nu cred că funcționează după astfel de sentimente. Mai cred că președintele PSD a dorit să facă o faptă bună, dar inițiativa nu a fost pregătită în mod corect de către experții săi. Repet, președintele PSD este victima prejudecăților care operează în comunicarea publică față de partidul pe care îl reprezintă. Președintele PSD este suficient să respire și tot este criticat!
În România există deja legi care stabilesc limitele libertății de exprimare. În opinia dumneavoastră, mai era nevoie de o lege a defăimării?
Cred că este nevoie de reglementări care să implementeze politici publice în zona respectului demnității umane și a nediscriminării în educație, sănătate, administrație publică, ocupare – locuri de muncă și locuire. Aceste reglementări pot fi adoptate prin modificarea legilor existente sau printr-o hotărâre de guvern.
Dacă legea va fi adoptată, ce ne așteaptă? O să vedem pe Facebook numai poze cu pisicuțe – mai puțin pisicuța aia sexy pe care a băgat-o domnul Dragnea, slăvit să-i fie numele, în Parlament?
Dacă legea va fi adoptată vă așteaptă la examenele de ocupare a unei poziții de funcționar public sau de profesor într-o școală, cu o tematică care va include și legislația privind nediscriminarea. Obligații pentru angajatori să adopte coduri etice privind respectul demnității umane la locul de muncă. Poate prin educație nu mai umilim elevii și studenții în diferite situații. Poate în unele locuri din mass-media angajatorii renunță la practica de a încheia contracte de muncă pe perioadă determinată de 6 luni și în momentul în care angajata rămâne însărcinată nu mai prelungesc contractul în cauză. Cât despre pisicuțe, vă rog să tratați cu aceeași atenție / ”iubire” și ”motăneii”! Sunt convins că îi cunoașteți!