S-ar părea că, de la o vreme, nu doar pârdalnica politichie prilejuieşte sondaje încurajatoare pentru români. Conform unui studiu, 69% dintre pacienţi au fost obligaţi să dea şpagă în schimbul serviciilor medicale. Ne-a intrigat termenul folosit (obligaţi) şi am vrut să aflăm modalitatea producerii practice a unui astfel de fenomen. Adică am întreprins şi noi un studiu rapid, cu subiecţii aleşi la întâmplare; oricum i-ai selecta în România, aceeaşi drăcie statistică îţi iese. Deci:
Vasile V. Vasile, pensionar: “Eu sunt mai în vârstă, am probleme la prostatită, în senzul că ea-i cam mare şi penzia mică. Nu m-a obligat domnu’ doctor, am obzervat eu la primul control că mi-a ieşit ochii din cap când mi-a făcut chestiunea cu degetul. Atuncea i-am dat 50 de lei şi când m-am întors din nou s-a schimbat mult în bine situaţia. Chiar mi-a plăcut, mă mai duc şi săptămâna viitoare, după ce vine penzia”.
Genoveva Bărbanţu, Maintenance Executive: Domnule, io-s fimeie de servici, nu ştiu cum se citeşte definiţia. Mi-a zis patronu’ că aşa trebe să mă recomănd, cum scrie pe carta asta pentru vizită. Cică suntem acu’ şi noi în UE, e musai să ne zicem ca acolo. Am fost la doctor de curând, am greutăţi cu şelele, şi recunosc că am dat, da’ nu 69%, cum aţi zis dumneavoastră. Io am salariu mic pe iconomie şi nici bărbatu-mi-o n-ar avea de unde să-mi dea, că-i şomer, deci stă acasă şi bea. Cu 69 de lei fac mâncare toată luna, am dat şi io 10 lei ş-o ciocolată d-aia mai economică. Doamna doctor din familie ştie că n-am posibilităţi, i-a încasat şi mi-a scris neşte aspirină. Mi-a zis să nu stau mult aplecată. Păi io cum dau cu aspiratoru’, culcată??”
Ionel Şurubaru, instalator: “Pă vremea lu’ ăl bătrân, să-i deie Dumnezău sănătate, îmi luai Dacie din ciubuc, da’ fuse pă munca mea. Nu ca la doctorii ăştea, toţi e hoţi şi te scutură de bani. Făcui operăţie de apendicilită, de la cât stătui supt ghiuvete mi se trase. Mă beliră toţi, dom’le, nici nu te observă ăia de nu ieşi cu daru’. Mai ales asistentele te face la buzunar, de-ţi vine să-ţi scoţi singur apendicu’, cum văzui eu pă internet că se operă unu’. Numa’ că ăla fuse doctor, deşi eu cred că dădu şi el şpagă, că-i făcu altu’ anesteziea!”
Stroie Chelaru, administrator de bloc: “Dom’le, recunosc, eu cam le beau. M-a luat ceva defecţiuni cu ficatul, am stat vreo lună de zile internat. Vreau să vă zic că m-a stors acolo de porţia mea pe tot anul, nu ştiu cum o să mă descurc cu scorpia de nevastă-mea. Noroc că mai iese ceva pe la administraţie de la ăia din bloc. Curge mai greu ca altădată, că-i criză, dar pică binişor. Nu ca la robinetele de la subsol, cam de o litră acolo, pe zi. D-aia ieftină, normal, n-am eu bani să beau ce bea bandiţii la Parlament! De obligat nu m-a obligat, doar mi-a zis o soră că zbor repede din patul ăla dacă mă dau că-s afectat la cap şi nu pricep!”
Maria Greblă, manager: “După părerile mele, vorbeşte lumea prostii ca pe Facebook. Nu te obligă niciun doctor să dai ceva, te simţi tu dacă ai obraz şi 9 ani de acasă. Oamenii aceia lucrează în condiţii thriller, cu salarii reduse şi aparatură vai de capul lor. Eu am dat din plăcere, nu mai ştiu cât; am de unde, doară m-am ţinut de şcoală la vremea mea. Am fost şi la o Olimpiadă unde am ieşit prima din clasă. Era prea aiurea subiectul, şi la Olimpiadă, ca să-l citesc pe Einstein, important e să participi!”
Nuţi Udroiu, politician: “Cât aţi spus, 69? Vă ţineţi de glume nesărate ca Ponta, în lipsă de ocupaţie la Guvern. Situaţia din sistemul medical e dezastruoasă, iar când a încercat dl. Preşedinte să schimbe ceva i-au sărit în cap Antenele, cu asistaţii social şi galeriile de fotbal. Îmi pare rău de dl. Arafat, s-a lăsat manipulat de puşcăriabilii cu televiziune. Studiul e foarte real, eu însămi am fost nevoită să dau în stânga şi-n dreapta când m-am tratat pentru o afecţiune simplă. Şi asta la particular, vă daţi seama ce se întâmplă la Stat? Sunt convinsă că singura soluţie e noul PMP, ca fundaţie care nu urmăreşte decât binele ţării. Veniţi la un flashmob în faţa MApN, să-l dăm jos pe Ponta?”
Victor Radu Păstaie, funcţionar de Stat: “E o dezinformare grosolană, Băsescu azvârle cu noroi în toţi oamenii cinstiţi ai acestei ţări. Nu există condiţionare a actului medical, doctorii noştri nu s-ar coborî la aşa ceva. E adevărat că salariile sunt mici în spitale, dar sunt resurse alternative, cum ar fi licitaţiile pentru achiziţii. Când cumperi o seringă cu 100 de lei, retribuţiile modeste se compensează corespunzător, zic eu. Trebuie menţinut acest sistem şi în continuare, dl. Băsescu va fi, oricum, internat la balamuc după noiembrie. Se va face dreptate tuturor atunci, inclusiv medicilor, care vor fi liberi să achiziţioneze seringile la preţ neplafonat, specific economiei de piaţă şi fără teama că îi ascultă DNA-ul prin stetoscop!”
Recunoaştem că nu prea ne-am lămurit şi am vrut să constatăm la faţa locului. Un academician s-a internat în spital, cu bugetul de şpăgi asigurat pentru o săptămână. L-a consumat pe tot din prima zi, a fost rapid externat şi am vrut să-l batem cu Pârnae în cap. Situaţia s-a lămurit când ne-a arătat selfiurile cu sora din salon. Ne înscriem şi noi pe listă, la următorul salariu. Scump, domnule, în România, dacă vrei tratament de calitate!