AcasăSocialEt si cetera socialaGRAVE ERORI ÎN RECLAME: Metrorex, duce mesaje agramate pe...

GRAVE ERORI ÎN RECLAME: Metrorex, duce mesaje agramate pe șine

Satira este menită să revigoreze atitudinea și percepția socială.

Așadar este datoria ACADEMIEI CAȚAVENCU să aducă în atenția publică derapajele lingvistice din spațiul mesaje agramate pe șine.

Un cititor al publicației noastre ne-a sesizat un derapaj rulat în formă continuă pe șinele de tren ale metroului bucureștean.

Metrorex S.A. promovează deraierile gramaticale!

Într-o reclamă postată în trenurile Metrorex se precizează: “S-a demonstrat faptul că ouăle cu cifra 3, de la găină ținute în cuști, nu doar că provin din cele mai crude sisteme, dar sunt și cele mai inferioare din punct de vedere nutrițional”.

Observație

Despre adjectivele necomparabile

  • Există și adjective care nu se compară. Acesta este cazul adjectivelor neologice care în latină sunt comparative sau superlative: inferior, superior, exterior, anterior, ulterior, posterior, suprem, ultim, optim.

A zice mai superior, mai inferior, cel mai optim, foarte optim etc. constituie un pleonasm, deci o greșeală de limbă. (Theodor Hristea, Sinteze de limba română, p.224. Ed. Albatoos, București, 1984)

  • Nu au grade de comparație:
  • adjectivele care prin sensul lor exprimă însușiri ce nu pot fi comparat: complet, egal, mort, viu, unic, perfect, principal etc.;
  • adjectivele care în limba latină reprezentau forme ale comparativului sau ale superlativului: major, minor, inferior, superior, interior, exterior, posterior, optim, minim, suprem etc. (Ștefania Popescu, Gramatica limbii române, p.114., Editura Didactică și Pedagogică, București, 1992)
  • Adjective necomparabile:
  • înțelesul este incompatibil cu un grad de comparație: principal, complet, întreg, unic, veșnic, perfect etc.
  • la origine sunt comparative latinești: inferior, superior, exterior, posterior, anterior etc.;
  • superlative latinești: optim, maxim, suprem, minim (Maria Țicleanu, Dumitru Țicleanu, Gramatica limbii române, p. 34, Editura Alutus, Slatina, 2007
  • Există o serie de adjective etimologice (provenite din latină) cu forme de superlativ sau comparativ, fără grade de comparație în limba română: superior, inferior, minor, major, interior, exterior, optim, proxim, maxim, minim, suprem, extrem, infim. (Alexandru Petricică, Gramatica limbii române, p. 60, Editura Road Language Centre, București, 2010)

Pe lângă acest aspect, nu era nevoie nici de construcția “faptul că”, dar de aceasta abuzează și multe dintre tinerele noastre college reportere de televiziune.

Vă invităm să ne sesizați și alte derapaje lingvistice și gramaticale din mesaje publice!

Laurentiu Musoiu
Laurentiu Musoiu
Laurențiu – Mihail Mușoiu a renunțat la cariera de dascăl când a realizat că (re)neforma școlii românești nu mai permite corectarea viitorilor politicieni și a beizadelelor actualilor prin lecția cu arătătorul sau rigla de lemn la palmă. Așa că s-a alăturat Redacției Academia Cațavencu, unde Calul Bălan îi așteaptă pe toți, indiferent de culoarea politică.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare