AcasăSocialGhidul bunelor maniere pentru pensionarii din transportul în comun

Ghidul bunelor maniere pentru pensionarii din transportul în comun

De mic, ți se spune că trebuie să te ridici de pe scaun pentru cineva mai bătrân când mergi cu autobuzul sau cu tramvaiul. Toată educația românească legată de transportul în comun se concentrează pe copii și pe adolescenți, care trebuie să învețe că, indiferent de situație, trebuie să le cedeze scaunul celor în etate. Ca om care chiar face asta (am chiar și o listă de ordine, dacă au urcat mai mult persoane care se califică pentru acest obicei: cârje, gravide, femei cu nou-născuți, pensionari, copii sub zece ani, oameni care par să aibă o zi extrem de proastă), am senzația că și cei mai în vârstă dintre noi ar beneficia de un ghid al bunelor maniere când vine vorba de mersul cu mijloacele publice de transport. Iată câteva reguli simple, special concepute pentru pensionarii care cred că vârsta le dă dreptul să facă caca în mijlocul autobuzului fără consecințe:

  1. Poți să fi lucrat în mină, să fi luptat în două războaie mondiale sau sa fi fost, în secret, Batman la tinerețe. Asta nu înseamnă că ai voie să te postezi în fața ușii, deși tu cobori peste cinci stații. Mai ales dacă ai o sută unu papornițe pline, peste care ceilalți pasageri trebuie să sară la fiecare coborâre sau urcare. Ori cobori în fiecare stație ca să faci loc, ori te dai mai spre interiorul vehiculului. E simplu. Nu prea ai voie să perorezi despre „tinerii din ziua de azi”, când tu îți introduci persoana și sacoșele cu forța în viața fiecărui concetățean cu care călătorești.
  2. Atenție la limbaj, că nu-i OK să-njuri ca un birjar nici dacă ești o bătrânică de 75 de ani. Caz real: am văzut o babă grăbită care i s-a adresat unei femei gravide care avea, cumva previzibil, dificultăți la coborâre cu următoarea obscenitate antologică: „Hai, mai repede, fă, lingea-mi-ai (sic) fleașca (sick!)!”. V-am stricat un pic ziua cu imaginea asta nu? Să vedeți cum a fost în realitate pentru zecile de pasageri din tramvaiul în care am fost martor la asta.
  3. Dacă vezi că tânărul care stă pe scaun nu te-a observat încă, nu trebuie să asumi că-i vreun nesimțit care se face că nu vede. Contrar simțului comun românesc, oamenii tineri obosesc, devin neatenți, se gândesc la altceva, pot să fie bolnavi, etc. O soluție simplă, într-o astfel de situație, e să-i ceri politicos locul. O soluție care, pe mine cel puțin, m-ar forța să nu-ți dau locul nici dacă faci infarct în fața mea, este să-mi bagi în fața sacoșele și să-ți lipești pelvsiul bătrân de umărul meu, deși autobuzul e gol, ca să-mi semnalezi faptul că vrei să mă ridic.
  4. În ciuda aparențelor, un tip de 25 de ani nu este o bară de care să te agăți atunci când șoferul/vatmanul pune o frână bruscă.  De-aceea autobuzul are bare de fier, ca să te ții de ele și nu de ceilalți pasageri.
  5. Nimeni, dar NIMENI, nu este interesat despre ce ai tu de zis despre politicieni. Știm cu toții că Ponta/Băsescu/Antonescu/etc. sunt niște hoți. Și nu, nu era mai bine pe vremea lui Ceaușescu, chiar dacă tu erai tânăr pe-atunci.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare