Mai multe organizații ale romilor din Transilvania, în frunte cu Gipsymedia.tv, au tipărit 50.000 de ghiduri de vot pentru membrii minorității pe care o reprezintă. Instrucțiunile sunt date atât în limba romani, cât și în limba română. Prin acest demers s-a rezolvat…chiar așa, ce s-a rezolvat?
Cică țiganii vor ști să voteze. Nu știu ce puteri magice are acel ghid electoral, însă sunt convinsă că dacă romii vor dormi cu el sub pernă, nu va veni Zâna Abecedarelor să-i alfabetizeze peste noapte.
Instructajul de vot cuprinde trei pași simpli:
- “Vino la data stabilită pentru scrutin cu documentul de identitate” – Să spunem că sunt de etnie romă. Mă aflu abia la pasul 1 și deja mă confrunt cu trei necunoscute: Care e data stabilită? Ce e ăla scrutin? Cu al cui document de identitate trebuie să vin?
- “Intră singur în cabina de vot și votează pe cine vrei tu! ” – Deja am aflat din pliant că trebuie să ștampilez o singură dată în interiorul unui patrulater. Mi-a citit fiică-mea, Răbdarea, deșteapta familiei, mânca-i-aș ochii ei că reușit să termine patru clase. Dar cum să votez dacă nu știu să citesc? Nici nu știu cine candidează. Nu am televizor și nici radio. Mi-ar plăcea să umble cineva din cort în cort și să-mi spună oferta electorală, dar cum nu se va întâmpla asta, o să votez cu ăla care e mai inimos și-mi acordă o atenție. Știu să număr. Ăsta e primul lucru pe care l-am învățat. O să-mi spună candidatul la care pătrățică îl găsesc, iar așa o să știu unde să ștampilez. Nici nu trebuie să-i știu numele. Ce nu știu, nu-mi face rău.
- “După ce ai introdus votul în urnă, predă ștampila de vot și nu uita să-ți iei la plecare actul de identitate cu care ai votat.” – Să-l iau? Parcă nu era bine să iei de la alții. O să-l las, oricum mai am vreo trei acasă.
În ghid sunt atenționată să sun la 112 dacă observ nereguli, mă simt amenințată sau constrânsă. Păi, și dacă nu am telefon, de unde sun? Sau dacă sunt emancipată, cunosc oferta electorală și mă simt amenințată de Univers pentru că nu-mi place niciun candidat, ce fac? Sun la 112 și îmi dau ei alți candidați?
Un alt sfat de aur este “Nu-ți vinde votul pentru bani sau alte cadouri! Fraudele electorale sunt pedepsite conform legii cu amendă sau închisoare”. Acum am aflat că nu e bine să-mi vând votul. Nu o să mai fac niciodată asta, să mor io, însă dacă stau bine să mă gândesc, s-ar putea să mă usuc de foame dacă spun pas la atențiile din campania electorală. Oricum o dau, tot la moarte ajung, însă dacă primesc pomană electorală, poate mă aleg cu un bonus, iar la iarnă stau printre vedete la Răcoare și servesc trei mese pe zi.
După ce am analizat pliantul, am ajuns la concluzia că nu este suficientă distribuirea unui ghid de vot, ci este necesar un kit care să cuprindă: un individ care știe să citească, un document de identitate, informații despre procedura de vot, informații despre candidați și programele lor și un telefon pe care cetățeanul să-l utilizeze în caz că sesizează vreo fărădelege.