Câteodată, preoția merge mână-n mână cu hoția. Nu spunem că neapărat și în cazul de față, cel al lui Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului care, după o viață chipurile cucernică și fără de păcat, s-o fi gândit că, dacă tot a îmbătrânit, Cerurile ar mai putea închide un ochi la 2-3 artificii croite prin spatele altarului. Fapt ce ar dovedi un lucru, cu certitudine: făcând omul după chipul și asemănea sa, nici Dumnezeu n-ar refuza, din când în când, valuta.
Șpaga noastră cea de toate zilele
Povestea? La început a fost Facultatea de Teologie din Constanța. După cum se știe din moși-stămoși a fi preot nu este un lucru ușor, mai ales pentru tinerii învățăcei. Așa că, dând dovadă de bunătate sufletească, ajutându-și aproapele, gurile rele ale procurorilor spun că ÎPS Teodosie i-ar fi promis unui ins trei-patru rugăciuni de schimbare a notei de la examen, luând pentru asta suma de 850 de euro și încă un împrumut. Ei, draci! După ce, vezi Doamne, ar fi făcut și instigare la fals intelectual, ar fi luat și mită și și-a mai fi ajutat și aproapele, aflat la ananghie, sărmanul om e căutat pe sub reverendă de diavolii de la DNA. Cuvântă Tu, Doamne, în favoarea mea, că banii nu-s luați cu japca ci doar colectați, și nu pentru buzunarul personal, ci pentru Ceruri!
În numele Tatălui, și-al Fiului, și-al Sfântului Bancomat, Amin!
Conform procurorilor, totul ar fi început în 2009, când, printr-o incredibilă conjunctură, Teodosie Petrescu (ex-”Șpagoveanul”, actual ”Tomitanul”) ocupa atât funcția de decan a Facultății de Teologie din cadrul Universității Ovidiu (Constanța), dar și cea de Arhiepiscop al Tomisului. Ca orice decan care se respectă, popa Teo ar fi putut să-și pună mâna la ochi și să ia 850 de euroi și o promisiune de împrumut de 5000 de euro, ca urmare a puterii divine cu care l-a mântuit pe sărmanul păcătos. Suma mai mică, cu doar două zerouri în coadă reprezenta totalul bănetului destinat reverendei, accesorilor de preot și unor alte mici echipamente necesare în acest job, sumă oferită de student. Prețul normal pentru o reverendă de calitate ar fi de 1400 de lei, adică 350 de euro. Asta înseamnă că, după ce i-ar fi făcut rost de uniformă brodată cu fir de aur, Teodosie l-ar fi înzestrat pe student și cu alte obiecte în valoare de 450 de euro. Păi nu?
Dă-i decanului ce-i al decanului! O redeschidere de dosar.
Dosarul, aruncat la sertar, inițial, în 2009, a fost redeschis, spun oamenii legii, pentru că ar fi apărut date noi în discuție. Ceva ca în cazul dosarului I.C.A. ar spune enoriașii Antenei 3. Similitudine care-i readuce pe băieții de la Anticorupție pe masa de disecții a specialiștilor în știri de la Intact, cu tot tam-tamul de rigoare.