HomeSocialPlecăciuni și portofele, v-am pupat pe dinți cu ele

Plecăciuni și portofele, v-am pupat pe dinți cu ele

Putem discuta la nesfârşit despre umilinţă, mai ales când aceasta se realizează pe banii noştri. Un funcţionar la un ghişeu, un portar în faţa unei porţi, care se cred Dumnezeu, un procuror zăngănind din cătuşe, pătruns de misiunea sa, un judecător sculat cu faţa la cearceaf, un ministru cu cu mulţi adjuncţi, toţi doritori de şpagă, toate acestea sunt scenarii reale, ale distrugerii destinelor în România. Cum pe unii nu-i iartă boala sau accidentul de maşină, pe români nu-i iartă birocraţia şi instituţiile statului. În statele civilizate, implacabilitatea morţii este concurată doar de fisc (taxe şi impozite). În România moartea este concurată până şi de portari. Toate şicanele de necivilizaţie pe care le îndură românii: cozi la ghişee, plecăciuni pe la funcţionari, frisoane în faţa procurorului – „că oi fi făcut tu ceva, nu te cheamă aicea degeaba”, sudori reci în faţa bunei dispoziţii a judecătorului, portofelul larg căscat în parcare la instituțiile Statului, sunt acumulatoare de stres şi nu concordă sub nici o formă cu ceea ce înţelegem prin „drepturile omului”. Este discriminatoriu să fim percepuţi ca o pradă de către fiecare individ la care apelăm. Ce, din punctul de vedere al guvernanților și ai lor funcționari, suntem alcătuiţi doar din plecăciuni şi portofel? Se pare că da.

Revin şi spun că este vorba doar despre educaţie. Iar educaţia noastră a făcut stop la epoca în care un salam, o carte bună, o „kentană”, un „blug” sau o măslină (de sub tejghea să fie), făceau din vânzător cel mai bun prieten al nostru. Iar prietenului îi dai şi tu ce ai, atunci când ai. Problema este că „prietenul” s-a obişnuit să-i dai ca să dea. Şi, între timp, o parte dintre acei vânzători au cam ajuns miniştri, prim-miniștri, președinți de țară.

Se ceartă lumea azi pe un Cod Fiscal făcut de un infractor cu tablouri ascunse prin pereți și cimitire și promovat de un alt infractor care încă mai este premier. Este bine sau nu este bine că nu l-a promulgat Cititorul de Bilețele Scrise de Mihalache și că l-a trimis la Șparlament să-l revoteze alți infractori?

Că din vacarmul piesei radio-tembelizate nu mai avem ce înțelege. Liberalii l-au votat cu nouă mâini din zece, mai mult l-au și discutat în cadrul ședinței lor lărgite (de față fiind și Alina Gorghiu – și, nu, n-am fost răutăcios, nu sunt misogin), iar Vasile Bleaga a ținut să se adreseze națiunii cu nepieritoarele cuvinte: ”Am remarcat, în acest sens, că domnul Ponta şi colegii domniei sale au citit cu atenţie programul de guvernare al PNL. În comisia de la Camera Deputaţilor a mai rămas în dezbatere un singur subiect, şi anume cel legat de nivelul şi data la care să se aplice reducerea de TVA. Domnul Ponta lua în derâdere propunerea Partidului Naţional Liberal ca de la 1 ianuarie 2016 cota de TVA să fie de 19%, urmând ca din 2018 să avem o cotă de TVA egală cu cota unică de 16%. Vă mai aduceţi aminte că Ponta ne propunea o cotă redusă la 20% din aprilie, apoi s-a răzgândit. Iată că acum a ajuns la propunerea noastră – TVA de 19% de la 1 ianuarie 2016. Din acest motiv, PNL va vota proiectul de lege privind Codul Fiscal. Sigur, ne pare rău pentru faptul că Guvernul Ponta nu a găsit argumente pentru a convinge Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană de necesitatea acestor măsuri”. Au votat cu entuziasm, acum urlă că nu e bine.

De unde nici nu te aștepți (mai ales de la cine) ajungi să citești următoarele: "De apreciat, în schimb, poziția PMP, partidul fostului președinte Traian Băsescu. Aceștia se puneau încolona lejer în corul populismului, dar n-au făcut-o. Băsescu știe ce înseamnă să iei decizii nepopulare, ce înseamnă să înoți împotriva curentului. Din minimă solidaritate, PMP-ul lui Băsescu a adoptat poziția corectă, acuzând Guvernul Ponta că împinge țara într-o aventură de tip grecesc". Ne zice asta celebrul lustruitor al genunchilor Instituției Primei Doamne (genunchi frumoși, cinste cui îi poartă!), Dan Tăpălagă.

Stânga ia măsuri de dreapta, dreapta le dezavuează, adulatorii lui Iohannis îi dau na-na la fundic, detractorii încep să vadă frumusețea cheliei lui Băsescu. Cert rămâne un singur lucru: au zis ce au avut de zis (mă rog, unul a citit rar după cât de lăbărțat o fi scris Mihalache pe bilețel) și s-au cărăbănit în concedii. Ponta într-al lui (sperăm că nu în Dubai, că acolo se dă rapid rezidență inculpaților cu bani), Iohannis cu doamna profesoară cică la Neptun: “la vila de suflet a lui Traian Băsescu” (se putea ca Realitatea TV să nu-și amintească de Băsescu? Zici că s-au dus acolo să-i facă în ciudă). Perdelele, covoarele, zugrăveala și popota de la vila de protocol tocmai ce au fost schimbate recent, după cerinţele actualului preşedinte.

Ne-au vorbit despre portofele, ne-au pupat pe dinți cu ele.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare