Prima lecție pe care am învățat-o despre stand-up comedy este că seamănă foarte mult cu vinul. Asta are legătură cu faptul că am învățat și despre vinuri câte ceva. În combinația perfectă de public/mâncare, totul e un deliciu. Dacă cele două elemente foarte importante nu sunt din același peisaj, e un dezastru total, un show prost.
Apoi sunt multe alte lecții: despre ce să vorbești (unii spun că orice subiect trebuie privit ca posibilă sursă de umor), cum să vorbești, cât de lungi să fie pauzele între glume etc. Aici sunt atâtea sfaturi câți profesori, pentru că genul acesta de activitate nu are manual. În istoria comediei au existat, și încă mai sunt, adevărați tătuți ai fenomenului, dar niciunul nu a scris vreo carte despre cum trebuie să fie comediantul.
Spuneam de lipsa unui Manual de Comedie pentru a relata faptul că am fost neplăcut surprins la un show de stand-up. Un comediant cu experiență făcea remarci de-a dreptul răutăcioase, jignitoare, degradante la adresa unui alt comediant, mai tânăr. Și victima nu era de față pentru a contracara „glumele”. Comentarii legate de glume, prestație, atitudine, tot tacâmul. În cinci minute, un tânăr promițător din domeniu a fost demontat total, de amorul artei. E loc pentru toată lumea în branșa asta pentru că doar cei buni ajung să se bucure de faimă. Și da, susțin cu tărie că e de prost gust să-ți ataci colegii de breaslă într-un domeniu fără reguli. Filosofic vorbind „de ce nu ai putea să-l ataci dacă nu există reguli?”. Pentru că te zbați să arăți faptul că el e prost, tu bun, variabilă greu de calculat de către tine. Jurnaliștii se atacă între ei pentru că se raportează la un manual, dar comedianții? Important e să-ți vezi de treaba ta, de scheciul tău, de genul tău de glume, pentru că în branșa asta sunt două categorii: cei precum Teo, Costel, Vio, Sorin, Radu, Raul etc. Și unii.