Ministerul Sănătăţii a explicat recent cauzele pentru care, în plin sezon pandemic, medicamentele care l-au făcut românilor de generaţii popoul ciur nu mai au niciun efect: e şi firesc ca antiviralele să nu mai acţioneze, de vreme ce, dacă omul mănâncă şi atunci când e sănătos tun pui trataţi de răceală şi gripă, el învaţă, practic, cu nărav virusurile şi le face rezistente la medicamente.
Pentru a preîntâmpina asemenea situaţii pe viitor, Agenţia Naţională a Medicamentelor intenţionează să încheie un contract cu Asociaţia Producătorilor de Carne de Pui, contract care să stipuleze, între altele, vânzarea cărnii de pui nu în magazine şi măcelării, ca până acum, ci în farmacii! Producătorii vor avea obligaţia să scrie pe etichetă ce anume conţine carnea aia de pui, mai precis cât anume din ea e carne de porc, cât anume slănină şi cu ce vaccinuri sau antibiotice a fost îndopat aripatul respectiv.
Pentru că, altfel, se poate ajunge la situaţia nedorită în care bolnavul să aibă nevoie de Amoxicilină pentru o pneumonie şi să cumpere, din greşeală, un pui tratat cu Nolicin, antibiotic taman bun în infecţii urinare!
Medicii de familie vor fi şi ei integraţi în proiect, urmând să primească tabele cu conţinutul de substanţă activă al fiecărui pui, în funcţie de producător, ca să ştie ce gramaj le recomandă pacienţilor.
De pildă, dacă un pensionar vine la doctor plângându-se că i s-au umflat gâlcile, doctorul se va uita în tabele şi îi va recomanda să mănânce pulpe de pui dezosate, marca Transavia. Dacă bolnavul are doar un banal guturai, e suficient să cumpere ciocănele cu piele de la Agricola Bacău.