Foarte multe persoane dau o gramada de bani pe televizoare, crezand ca in acest fel se pot bucura de o calitate mult mai buna in ceea ce priveste experienta cinematografica, dar omit faptul ca inclusiv modelele ieftine se dovedesc a fi mai mult decat suficiente pentru ca tu sa ai parte de un divertisment de calitate. O sa iti dai seama si tu de acest lucru citind cu atentie in continuare acest articol, care speram sa te ajute foarte mult in alegerea viitoare pe care tu trebuie sa o faci.
Cumparatorii se simt dezorientati atunci cand intra intr-un magazin in care se vand televizoare, iar asta pentru ca observa cum in cazul fiecarui model in parte sunt scoase in evidenta tehnologii cu denumiri care mai de care mai complicate, prin care se doreste influentarea cumpararii de la un anumit producator. Adevarul este ca daca ajungi sa tii cont de acestea in alegerea unui televizor ieftin atunci sunt sanse destul de mari sa nu fii deloc multumit de decizia pe care ai luat-o. De ce? Pentru ca nu ai tinut cont de specificatiile care conteaza cu adevarat.
[image image-id=”49085″ height=”400″ width=”400″ image-title=”televizor”]
In categoria specificatiilor care intr-adevar conteaza se afla diagonala ecranului, rezolutia imaginii afisata de aceasta, sistemul audio (aici este cu dus si intors), rata de refresh, rata de contrast si sistemul de operare rulat (in cazul televizorelor Smart). Primele trei caracteristici pot fi considerate esentiale in alegerea unui nou televizor, iar atentia ta e bine sa se indrepte in special catre ele. Haide sa vedem insa in continuare mai exact cum alegi tinand cont de aceste aspecte mentionate.
Incepem cu diagonala, iar asta pentru ca in 90% din cazuri ea este aleasa gresit. Prin „aleasa gresit” ne referim la faptul ca nu are loc o raportare la camera in care televizorul va fi amplasat. Acest lucru duce fie la cumpararea unui model prea mare (contrar a ceea ce cred multe persoane, un ecran mai mare nu promite si o imagine mai clara), fie a unuia prea mic. In alegerea corecta a diagonalei noi trebuie sa ne gandim atat la dimensiunile pe care le are camera, cat si la distanta la care noi vom sta fata de televizor.
Pentru ca tie sa iti fie mai usor sa alegi diagonala potrivita pentru o anumita camera din casa ta, iti recomandam sa te asiguri ca se respecta un rapor de 1/3 intre diagonala pe care o are televizorul si distanta la care se afla patul / fotoliul / scaunul de unde privesti. Adica, la un televizor cu diagonala de 100 centimetri (adica 1 metru) distanta ideala de vizioanare este de aproximativ 3 metri (mai mult sau mai putin, in functie si de preferintele noastre, evident).
[image image-id=”49086″ height=”400″ width=”400″ image-title=”televizor”]
Trecem la rezolutie, iar aici, din fericire, greselile nu sunt chiar atat de frevente. Asta si pentru ca optiunile pe care le avem la dispozitie nu sunt atat de variate, majoritatea modelelor prezente pe piata in momentul de fata fiind unele Full HD. Exista desigur si destul de multe modele care sunt capabile sa ofere o rezolutie Ultra HD / 4K, ele reprezentand viitorul, dar in cazul televizoarelor cu diagonala de sub 120 de centimetri rezolutia Full HD este arhisuficienta. Ce iti recomandam noi aici? Sa eviti cu desavarsire televizoarele HD Ready, iar asta pentru ca diferenta de pret dintre acestea si cele Full HD este atat de mica incat nu isi mai justifica prezenta pe rafturile magazinelor, fie ele si virtuale.
Sistemul de sunet este un alt element pe care multe persoane il au in vedere atunci cand isi aleg un nou televizor. Ce iti recomandam aici? Daca sistemul de sunet are o putere de cel putin 10 W atunci poti sa il alegi cu incredere. Mai multe este, desigur, mai bine, dar in final tot vei ajunge la concluzia ca cel mai ok este sa iti indrepti atentia catre un sistem home cinema, care iti va oferi o calitate net superioara si sunet 5.1, care sa te adanceasca si mai mult in actiunea filmului sau serialului tau preferat.