Plecăm și noi acasă?
Transilvania a ajuns din nou în fruntea listei făcute de o publicație britanică pe subiectul: cele mai fumoase destinații din lume. Vorbim de a treia revistă din Regatul Unit care spune că România este must-see-ul secolului. Deja ne pupă atât de mult în partea dorsală a turismului încât încep să cred că este de fapt o campanie țintită către românii din Anglia cu scopul să îi convingă de fapt că ar trebui să se întoarcă la ei acasă, că nu e nicăieri mai frumos ca acolo. Parol.
Ziua cârtiței universitare
Universitatea din București a cerut pentru a treia oară retragerea titlului de doctor al fostului premier, Victor Ponta. Este o știre pe care redactorii nici măcar nu cred că o mai updatează, pur și simplu o repostează de fiecare dată când vine comunicatul de presă, fără alte modificări. De fiecare dată situația e acceași, unii cer, alții nu dau. Anunțați-ne când apare Bill Murray, ca să terminăm filmul acesta odată.
Optimizarea furtului
Sfântul Sinod, (echivalentul ANAF-ului în lumea popilor, sau așa ceva) a luat o decizie fără precendent: „Preoţii şi personalul cu funcţii de conducere în cadrul Patriarhiei Române, dar şi persoanele nesalarizate care administrează bunuri ale BOR, vor semna de acum încolo un jurământ /act de onestitate şi fidelitate faţă de Biserică, în care se specifică faptul că nu îşi vor însuşi venituri sau avantaje necuvenite şi că vor păstra „cu sfinţenie” confidenţialitatea sarcinilor de serviciu”, scrie Mediafax. E un fel de organizare a furtului organizat de până acum. În curând probabil toate cutiile milei vor fi dotate cu numărătoare de bani pentru a preveni toate erorile.
Alzheimerul rutier
Vești bune, Poliția Rutieră și asiguratorii împrumută practici din lumea digitală. La fel cum acum îți poți șterge istoricul de navigare după ce citești Cancan și faci niște bătături pe Redtube așa poți să îți ștergi acum istoricul de accidente rutiere. Bine, nu chiar la fel de ușor, evident te costă nițel, dar vei fi curat ca lacrima.” Un accident minor îi poate scumpi poliţa RCA unui şofer chiar şi cu câteva zeci de procente. Ca sa nu se mai ajungă la aşa ceva, Autoritatea de Supraveghere Financiară propune ca şoferii să îşi poată răscumpăra greşelile auto. Dacă aleg să plătească pentru reparaţii în locul companiei de asigurări, incidentul este eliminat din istoric” scrie Gândul. Cred că doamnele și domnișoarele vor fi cel mai fericite putând astfel să șteargă dovezile abilităților lor de ghepard cu unghii false prin trafic.
Statistici cariate de sistem
Doar 8% din totalul cabinetelor stomatologice din România se află în mediul rural. Sunt cazuri in care 28 de localități depind de un singur cabinet stomatologic, în contextul în care orice ființă care naște pui vii și îi hrănește cu lapte și vorbește în propoziții are probleme dentare după vârsta de 12 ani. Ca să nu mai vorbim că planul sistemului de prevenție zici că e scris de Ispirescu, atât de fictiv este la nivel național. În caz că nu vi se pare foarte tragic, vă mai spunem că în cazul cabinetelor școlare lucrurile sunt și mai deplorabile: un cabinet la 7.000 de copii. Eu zic să vă spălați pe dinți și dimineața și seara. Preventiv.
Tableta lui Alecsandri
Într-un liceu din Iași s-a descoperit cheia succesului în învățământ. Ca să nu mai lipsească de la ore, directorul școlii a organizat concursuri pe clase: cine are cele mai puține absențe întră în cursă pentru pizza, o pereche de căști sau chiar și o tabletă. Poate ideea pare cel puțin neproductivă pentru fondul școlii, dar la capitolul reducerii absenteismului rezultatele sunt îmbucurătoare. Acesta a fost redus cu 50% la Colegiul Tehnic de Transporturi din dulcele târg al Ieșilor. Bineînțeles, ideal ar fi ca elevii să fie motivați de speranța de nu rămâne proști tărâțe, dar vorba filmului, whatever works.
Articol apărut în Academia Caţavencu, nr. 3 (1202) – 7-20 martie 2016