„Sunt de acord cu prim-ministrul Cioloş, că acţiunea ANAF nu a influenţat dreptul Antenei de a emite. ANAF doar a acţionat pentru a pune în aplicare o hotărâre judecătorească definitivă emisă de mult timp, de recuperare a unor bunuri obţinute prin acte de corupţie şi furate de la poporul român”. Așa a scris ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, pe Facebook, în cadrul unei discuţii online cu publicul din România. Apropos, șefu’, suna mai bine “ANAF a acționat doar pentru a…” decât „ANAF doar a acționat pentru a…”.
N-o să încep, deși am un cheeeef…. N-o să încep la modul “al dracu’ ambassador, cum a găsit el metoda să facă afirmația asta în afara canalelor diplomatice”. Sau, ca Gâdea, să încep să scotocesc netul ca să văd cine e ăla care i-a ridicat întrebarea asta complet asimetrică cu restul discuției, la fileu. Și știți de ce? Pentru că eu nu iau prea în serios ce văd pe Facebook, nici măcar când e scris de așa o personalitate ca Hans Klemm. Pana mea, la două conturi distanță de Ambasada SUA sunt postările lui Arsenie Boca, și, un pic mai încolo, wall-ul lui Dumnezeu. Pe Facebook m-a amenințat cu moartea un băiat de 12 ani din Brăila și tot acolo am primit, pentru prima oară, niște poze la curu’ gol, de la o doamnă. Poze cu ea, nu cu mine.
Dar ceva-ceva tot mi se pare interesant. Sintagma „bunuri furate de la poporul roman”. Tot mesajul ambasadorului se proptește în aceste cuvinte, cu rol de fundație a mesajui care s-a dorit difuzat pe toate canalele. Asta deși e un mesaj de tip fix-pix, sociologu’ care s-a gândit că va da bine nu știe nimic despre români.
Păi, domnu Klemm, să spui așa ceva, în România, despre bunurile unui demnitar, e ca și cum i-ai spune „grasule” unui american.
Spuneți-mi, vă rog, zece nume de politicieni români care v-au vizitat la ambasadă, asigurându-vă de cele mai bune intenții posibile privind România și parteneriatul cu SUA, și vă asigur că în maxim o săptămână vă pot spune cât din averea deținută de aceștia e furată statului român.
Spuneți-mi artiștii români preferați și în 24 de ore vă spun cât vă costă o cântare „fără factură” de la oricare din ei.
Arătați-mi zece case care vă plac, în București, și în 30 de zile găsesc cel puțin una construită fără autorizație, sau altfel decât în autorizație, sau aflată în posesia unui băiat care oficial n-avea bani să o construiască.
Noi cu asta ne ocupăm, domnu’ Klemm. Cu furatul de la statul român. Cu mic cu mare, după puteri, furăm. Suntem ca o o gogoașă cu gaură în mijloc, care se mănâncă singură.
Nu mă credeți? Păi, în calitate de președinte al Consiliului de Administrație al SC România SA, ia întrebați-l pe managerul pe care l-ați angajat, domnul Klaus Iohannis, care-i faza cu casa aia din Sibiu, despre care instanța a zis că a fost furată statului român. Că nouă, ăștia de la birouri, nu ne zice nimic dom’ director, face pe importantul. Serios, la prima AGA, ridicați și problema asta. Doar așa, la mișto, să vă convingeți singur…