Ca să fie lucrurile clare și să nu se-apuce iar unul și-altul să urle la mine ”Dar ce-ai, bă, cu țăranii?”, o să precizez de la început: am tot respectul față de adevărații țărani, ăia care se scoala la patru dimineața, dau mâncare la animale, pleacă la muncile câmpului, apoi vin acasă și mai trebăluiesc ceva și prin gospodărie, pentru ca, pe la nouă seara, să picotească, epuizați în fața televizorului. Dar n-am niciun fel de respect față de mârlanii și trepădușii care, deși au două clase mai mult ca trenul, au ajuns în Parlament, se laudă că-s de meserie auto și ne dau legi după chipul și asemănarea lor. Adică proaste. Și, de asemenea, n-am respect pentru intelectualii de remarcă, apud Vanghelie, care de 26 de ani luptă pentru ca de pe băncile școlilor, liceelor și facultăților să iasă numai proști înseriați, pe bandă rulantă, apți să voteze doar cu ăia care le dau de pomană un litru de ulei în plus.
Concursurile pentru ocuparea funcției de director de școală ar fi o piatră de hotar pentru învățământul românesc. În lege, ele sunt demult prevăzute, dar nu le-a organizat nimeni. Dacă ele s-ar da, poate pe puțin trei sferturi dintre directorii de școli din România ar zbura din funcții. Însă ce te faci dacă, pareczampl, zboară din funcție un director numit politic, la apelul bocancilor, pentru că avea ochi albaștri și dădea bine din gură cu Partidul, și vine în locul lui vreun tehnocrat, vreun d-ăsta care n-are mamă, n-are tată, și-i pune pe copii să știe materia ca pe ”Tatăl nostru”? Că pe tehnocrat nu poți să-l mai iei de sus, să-l mai șantajezi, la modul ”Bă, vezi că știu că ești prost de-mpungi, noi te-am pus acolo, tot noi te dăm jos, dacă nu joci cum îți cântăm”. Și nici nu poți să-l mai demiți, că a dat omul concurs și, dacă-l dai afară, ca să cocoți iar în foncție boul agreat de Partid, justiția vine și ți-l pune la loc, după dreptate.
Nu-i credeți pe pesedei când plâng cu șapte rânduri de lăcrămi soarta bieților directori, care, zice duduia Abramburica, au început să-și dea demisiile pe capete, încât, vezi Doamne,” s-a bulversat sistemul”. Lăsați-l, doamnă, să se bulverseze, dă-l în mă-sa de sistem, că-și revine el până la anul. Dacă sunt așa de grozavi directorii pe care i-a numit Partidul, de ce le țâțâie curul de frica examenelor? Dimpotrivă, ar trebui să fie bucuroși, că au ocazia să-și demonstreze competența. Doar că majoritatea sunt total pe dinafară, sunt niște politruci, niște nimeni în proză, a căror singură menire e să trimită în câmpul nemuncii, atât de drag PSD-ului, milioane de guțulani care nici măcar să scrie nu trebuie să știe, căci singurul lucru pe care trebuie să-l învețe în doisprezece ani de școală și încă vreo trei de ”parti”, e să nu pună ștampila în afara pătratului cu trandafiri, la vot.
Dar lasă că e bine că au depus la Senat coana Androneasca și ciracii săi pesediști amendamentul ăsta cu amânarea concursului. Pentru că amendamentul o să fie un test al turnesolului pentru clasa politică. O să vedem și noi cine vrea cu adevărat reformarea învățământului la noi și cine vrea perpetuarea speciilor de pitecantropi și loaze cu bac. Doamna Alinuța Gorghiu ar trebui deci, între un alăptat și-un tăiat de moț, să-i îndemne pe liberali să respingă amendamentul. Domnul Vasile Blaga, între o pălincă la mititelul-dejun, un whiskean mare la prânz și un șpriț prelungit la cină, ar trebui să pună biciul pe senatorii și pe deputații PNL, ca să nu permită mârșăvia asta, făcută de PSD pe șestache. Dacă ar respecta interesul național cu care umblă toată ziua în gură, PMP-ul lui Băsescu, încuscrit, mai nou, cu UNPR-ul lui Oprea, ar trebui să respingă, de asemenea, amendamentul, că tot se plângea dl Băsescu că școala românească a scos numai tâmpiți. Poftim, domnu președinte, ai ocazia să scoți matale deștepți! La fel, și minoritățile ar trebui să se opună acestei modificări mârșave. Nu de alta, dar nu cred că nu există dascăli maghiari, germani, tătari, turci sau țigani, care să n-aibă curajul și priceperea să ia un examen de calificare. Nu cred că nu există în rândul minorităților dascăli deștepți, care s-au săturat și ei, până peste cap, de sistemul ăsta de pile, cunoștințe și relații.
Acum e deci momentul despărțirii apelor. Acum e momentul să vedem cine vrea cu adevărat însănătoșirea învățământului românesc și cine dorește perpetuarea actualei stări de fapt, cu directori care n-ar trebui angajați prin școli nici ca portari și cu elevi care ies din liceu nițel mai proști decât au intrat. Și doamna Andronescu ar trebui să mai stea și pe-acasă, să se mai bucure de pensie, și să lase grija învățământului pe seama altora, în loc să acționeze ca o eternă frână pentru învățământ. E destul că a distrus școlile profesionale, ca să trimită la facultăți particulare milioane de proști cu bacul la bază, vrea acum să distrugă de tot școala românească? Păi, se poate, doamna Abramburica? Nu mai bine, în loc să vă băgați iar nasul prin școli și licee, înființați un sistem de home-schooling pentru votanții dumneavoastră? Că doar ăștia sunt obișnuiți, slavă Domnului, de când se nasc, cu statul pe acasă pe banii statului.
Articol apărut în Academia Caţavencu, nr. 13 (1212) – 26 septembrie-9 octombrie 2016