Pentru a serba corespunzător relaxarea socială promisă după 15 mai, Gabriela Firea se pregătește pentru o nouă serie de operațiuni edilitare din ciclul celor care i-au aduse renumele de adevărată ”doamnă cu coasă” a fondurilor forestiere din parcurile bucureștene.
Astfel, după isprăvile din 2016, când a măcelărit vegetaţia forestieră a Bucureştiului la scurt timp după instalarea în fotoliul de primar, Gabriela Firea pune va pune iar mâna pe topor şi se va da cu el printre platanii seculari care-au mai rămas în picoare, prin Cişmigiu, după măcelul de anul trecut. Invocând o nouă reabilitare a Grădinii Cişmigiu, executată ca în parcul central din Voluntari, Firea ar vrea să termine de pus la pământ arborii de-o vârstă cu Capitala modernă, pentru a face loc unui nou număr de buticuri dotate cu grătare cu mici subvenţionaţi pentru alegătorii personali.
Iubitorii naturii s-au arătat indignaţi de măsura luată, acuzând faptul că arborii monumentali sunt fără apărare în faţa avântului demolator al primarului Firea. Mai mult decât atât, am aflat de la surse bine informate, aflate sub acoperire în Primărie, de frică să nu dea Tudy cu ceva peste ele, se pare că proiectul de tăiere a copacilor nu ar fi avut legătură doar cu spaţiile comerciale cărora trebuia să li se facă loc, ci cu faptul că oricum primăriţa Firea vrea să înnoiască tot parcul dendrologic al Capitalei.
”Noi suntem români şi patrioţi, dar asta nu ne împiedică să fim şi în pas cu vremurile. Cât să mai fi stat cu stejari, cu castani sau cu platani monumentali? Eram demodaţi, râdeau de noi parcurile întregii Europe… În locul lor vom planta palmieri, cocotieri, bananieri, arbori care doar în aparenţă sunt exotici, pentru că, de fapt, au fost cultivaţi prima dată de daci, când au trecut ei Mediterana să facă piramidele egiptene”, s-ar fi destăinuit apropiaţilor Gabriela Firea.
Pentru a rezolva problema, se va întocmi o licitaţie la care condiţiile de participare, trecute şi în caietul de sarcini, vor fi foarte strict precizate: firma care vrea să aducă palmieri trebuie să fie dintr-un oraş care începe cu ”V” şi se termină cu ”oluntari”, trebuie să aibă doar doi angajaţi, iar numele patronului trebuie să înceapă cu ”P” şi să se termine cu ”andele. Deci, practic, oricine se poate înscrie.
”În patru ani, nu veţi mai recunoaşte Bucureştiul, promite consilierul. Dacă tot se spune despre oraşul ăsta că e o junglă, atunci hai să-l facem măcar să fie o junglă frumoasă. Vom avea cocotieri, bananieri, vom aduce şi liane şi la o adică, dacă nu ne iese comisionul suficient de mare la nişte autobuze la mâna a doua, renunţăm de tot la STBul şi importăm nişte elefanţi, că pensionarii care m-au votat pe mine pot circula şi cu ăştia. O să fie minunat, veţi vedea: o să avem şi zebre, şi bizoni în trafic, şi bivoli pe trotuare. O să facem rost şi de lei, dar, ca să nu fie probleme, pe ăştia o să-i luăm, noi, şmecherii din Primărie, acasă şi eventual îi convertim în euro, în caz de criză”, s-ar mai fi confesat Firea, în limbaj de Voluntari, aceloraşi apropiaţi