HomeSocialRevoluția bunului-simț sau restaurația democrației originale?

Revoluția bunului-simț sau restaurația democrației originale?

În 2009, pe când era în campania electorală pentru funcția de președinte, Crin Antonescu ne promitea că, odată cu el, se va instala în România și revoluția bunului-simț. Probabil, brusc, în mintea domnului Antonescu, dacă ar fi câștigat acele alegeri, ar fi dispărut toți rahații de pe stradă, oamenii n-ar mai fi scuipat de jos și ar fi aruncat, conștiincioşi, mucurile de țigară la gunoi. În iulie 2012, înainte cu câteva zile ca șeful liberalilor să se instaleze confortabil în patul Cotroceni, revoluția bunului-simț s-a tranformat, brusc, în restaurația democrației originale, de emanație iliesciană.

În niciun punct nu vreau să susțin că în perioada în care PDL-iştii erau pe cai mari ar fi curs lapte și miere. Departe de mine un asemenea gând, iar oameni precum Videanu, Udrea și Berceanu stau pavăză pentru o asemenea afirmație. Două evenimente recente marchează însă acest proces de restaurație. Și nu, nu mă refer la toate tărășeniile cu schimbarea lui Blaga sau Anastase, cu transformarea Monitorului Oficial în ciorna lui Victor Ponta și la celelalte schimbări abuzive de natură instituțională.

Primul eveniment la care mă refer este reacția lui Florin Pâslaru, deputat PSD și fost dătător de semnături la Secu’ în vremea primului Împușcat. După ce Înalta Curte de Casație și Justiției i-a dat o sentință definitivă și irevocabilă de incompatibilitate, Comisia Juridică a discutat solicitarea Agenției Naționale de Integritate de punere în aplicare a acestei decizii definitive. Ce a făcut Comisia Juridică? Păi, a sfidat decizia ICCJ. Mai halucinant este însă răspunsul domnului Pâslaru, care a spus, simplu, sec, că pe el îl doare fix în fund. Contactat de cei de la Gândul, el a spus că „faptul că instanţa a decis să-mi dau demisia nu este o motivaţie să-mi dau demisia. Am lămurit situaţia cu preşedintele partidului într-un minut. Probabil voi candida şi la alegerile parlamentare”. Deci, în primul rând, ce ne spune puterea actuală? Că hotărârile definitive și irevocabile ale justiției sunt irelevante.

Pe de altă parte, dacă unele decizii le ignorăm, altele pot fi atacate mai din timp. Astfel, acum câteva ore, în spiritul tratării justiției din vremea lui Năstase, judecătoarea Aspazia Cojocaru, membru CCR, a fost amenințată înainte de începerea dezbaterii cu privire la suspendarea președintelui.

În stilul acesta, în scurt timp, Victor Ponta ne va invita, probabil, să-i numărăm ghilimelele în Parlament. Iar Crin Antonescu, pernele.

 

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare