Federaţia Naţională a Elevilor de Liceu a anunţat proteste masive în această vară, în principalele oraşe ale ţării, în condiţiile în care Ministerul Educaţiei va accepta demersul Patriarhiei de a introduce Religia ca probă de examen la bacalaureat.
Propunerea Patriarhiei s-ar putea concretiza, totuşi, în funcţie de decizia Ministerului, într-un examen hibrid, între proba de sport şi cea de dogmatică, existentă în prezent la elevii de seminar.
Astfel, pe lângă proba orală, care va consta în 30 de minute de spovedanie, şi cea scrisă, care va fi sub formă de test grilă, se vrea şi introducerea unei probe practice de religie.
Vor fi două testări. În prima probă, cea de viteză, tinerii vor parcurge în patru labe, în poziţia clasica de rugăciune în genunchi o distanţă de 100 metri către nişte moaşte, pe care ulterior vor trebui să le şi pupe. BOR dă asigurări că va echipa fiecare liceu cu câteva moaşte, care vor fi livrate în dube cu girofar şi antemergător, pentru că timpul e presant, la jumătatea lui iulie afişându-se deja rezultatele.
Odată cu moaştele, BOR va monta şi cutii ale milei, aduse special pentru cea de-a doua probă.
Aceasta va consta în aruncarea de monede, de la 20 de metri în cutia cu donaţii. Evident, nu se vor folosi mondede standard de 50 de bani, ci de 2 euro, pentru sporirea încasărilor.
Pe tot parcursul probei practice, tinerii se vor putea hidrata cu agheasmă rece din dozatoarele instalate la umbra copăceilor din curţile şcolilor. Dispenserele cu apă sfinţită vor avea un singur robinet, nu două – caldă şi rece – pentru ca liceenilor să nu le vină idei să-şi facă un pliculeţ de 3 în 1, deoarece conţine numai chimicale, iar cafeaua deshidratează.
Nota finală va fi o medie între toate probele de religie.