Când creatorii „BioShock: Infinite“ au promis că DLC-ul (adică downloadable content – expansiuni digitale pe care trebuie să dai bani) pentru opera lor va fi „o scrisoare de dragoste pentru fani“, știau ce zic.
V-am bătut la cap cu „BioShock: Infinite“ prin martie anul ăsta. Ziceam atunci că e cel mai bun shooter single-player al anului și nici acum nu mi-am schimbat părerea. Este un joc variat și distractiv, cu o poveste complicată, ca pentru oameni inteligenți, cu lumi paralele, mecanică cuantică, comentariu politic și Mozart.
„Burial at Sea – part 1“ este o combinație între primul „BioShock“ și ăsta nou. Povestea are loc în Rapture, orașul subacvatic plasat în anii ’50 care a fost conceput ca o critică a obiectivismului lui Ayn Rand (știu, hipstăreală maximă, dar mișto făcută). Ideea că toată lumea ar trebui să fie liberă să facă ce vrea ea, indiferent de constrângeri morale. Combină asta cu o tehnologie care-ți permite să tragi flăcări din mână, dacă-ți injectezi o substanță dubioasă și iese un război civil în toată regula. Ca-n „Bioshock“-ul original, Rapture arată absolut incredibil – arhitectură opulentă gen art-deco pe fundul mării cu balene care se plimbă printre zgârie-nori subacvatici. Pe un calculator mai de Doamne-ajută se vede lacrimă. Păcat însă că orașul nu-i cu adevărat în viață, ci e mai degrabă un parc de distracții care te așteaptă pe tine să apari ca să înceapă ceva interesant. Jocul nu pretinde că-i vreun RPG complex, însă, iar pentru un simulator de masacru, o asemenea atenție la poveste nu-i ceva obișnuit.
Din „BioShock: Infinite“ au păstrat bătăliile mai intense și mai bine realizate tehnic și personajele Booker și Elizabeth, dar cu accente diferite. Din cauză că inamicii sunt mai puternici un pic, iar muniția e mai rară ca părul lui Băse, acum ești mai puțin un Arnold Schwarzenegger cu probleme metafizice, ci mai mult un Jason Bourne mai precis și atent. Că altfel ți-o iei. Nu o să stric povestea, doar voi spune că atmosfera pe care mizează „Irational Games“ este de thriller noir de anii ’50 cu Humphrey Bogart: Booker joacă rolul detectivului particular cu conștiința încărcată, iar Elizabeth cel al femeii fatale cu un plan dubios. Constante și variabile, ca să zic așa pentru cei care au terminat „BioShock: Infinite“.
Singurele părți nasoale cu acest DLC extrem de bine lucrat sunt că e scump și scurt. Calitate, nu cantitate, dar îl dai gata în trei ore și te costă 15 euro. Mai puțin, dacă-l cumperi la pachet și cu următorul. Oricum, dacă ești un fan al seriei „BioShock“ merită.