Când mă gândesc la jocurile de aventură „point and click“ din anii ’90, gen Monkey Island, Grim Fandango sau Myst, mă apucă nostalgia, ca pe orice alt gamer care și-a început aventura virtuală la vremea respectivă. Îmi amintesc de poveștile interesante, de lumile demente și de personajele care mi-au marcat copilăria.
Și-apoi îmi vin în minte puzzle-urile. Numai în industria jocurilor cineva se poate gândi că din combinația ventilator, gumă de mestecat și borcan de murături rezultă o mănușă de baseball. Probabil că (i)logica asta dadaistă a felului în care erau concepute enigmele pe care trebuia să le rezolvi ca să treci mai departe a dus la declinul acestui gen de jocuri în anii care au urmat.
În ultima vreme, internetul vuiește despre „Kentucky Route Zero“, o nouă astfel de aventură creată de un studio independent. Povestea sună cel puțin neinteresant la prima vedere: joci rolul lui Conway, un curier care trebuie să ducă niște antichități la o adresă din statul Kentucky. Inițial, voiam să le mulțumesc creatorilor că nu mă pun să fac șaorme la barieră în centrul vechi. Din fericire, lucrurile devin mult mai ciudățele pe parcurs. Acesta se rătăcește pe drum și trebuie să o ia pe ruta Zero, o autostradă subterană plină de bizarerii. Nu vă gândiți însă la zombie, talibani sau naziști, ci la situații și personaje parcă desprinse din literatura sud-americană de tip Garcia Marquez sau Mario Vargas Llosa. V-am atras atenția, nu?
În primul rând, scriitura e demnă de un roman bun, dacă nu i-ar sta mult mai bine în contextul interactiv al jocului. E clar că ideea aici a fost să citești cuvinte cărora le stă bine împreună, de aceea nu există nicio voce înregistrată pentru dialoguri. În al doilea rând, atmosfera magico-realistă tipică romanelor (bune) din America Latină este întreținută și de stilul grafic. Multe filme de succes nu au cadrele frumoase și contemplative din „Kentucky Route Zero“.
Față de alte jocuri, protagonistul aici nu este un avatar pentru jucător, ci mai degrabă ești pus cel mai des de dialoguri să-i definești personalitatea, să te uiți în interiorul său. Enigmele tembele lipsesc cu desăvârșire, creatorii fiind perfect conștienți că puterea acestui gen de joc stă în poveste și astfel, soluțiile pe care trebuie să le găsești sunt, în ciuda lumii ciudate prin care te plimbi, al naibii de logice.
Rareori am văzut un joc care să-mi dea indicații de tipul „mergi pe drumul 65, până când ajungi la copacul ăla urât care arde tot timpul și apoi fă stânga“. Nu vreau să zic mai multe, deoarece aș prefera să aveți o surpriză la fel de plăcută cu „Kentucky Route Zero“ ca a mea.