Dacă ești șofer și ai de făcut destul de multe drumuri prin țară, dar și în afara ei, atunci cu siguranță ai văzut cât de greu poate fi să nimerești drumul cel bun. De a merge pe traseul cel mai scurt nici nu mai poate fi vorba. Acesta este și motivul pentru care tot mai mulți șoferi au început să apeleze la un GPS auto, datorita numeroaselor avantaje oferite de acesta. Chiar și taximetriștii se pot bucura din plin de un navigator auto, deoarece îi va ajuta să ajungă mult mai repede la client și să îl lase acolo unde are nevoie.
Putem spune că în momentul de față un astfel de aparat a devenit o adevărată necesitate, nicidecum un moft. Pentru șoferii profesioniști este chiar indispensabil GPS-ul auto, iar aceștia au început să își dea seama de acest lucru, drept urmare numărul de aparate vândute a început să crească.
Cel mai probabil în acest moment te întrebi de ce ai mai avea nevoie de un GPS auto dacă trăim niște vremuri în care fiecare dintre noi are cel puțin un telefon care poate să îl substituie fără probleme pe acesta, prin intermediul numeroaselor aplicații existente. Ei bine… chiar dacă toți avem în buzunar un „GPS”, telefonul nostru nu se va ridica niciodata la performanțele oferite de acesta. În plus, smartphone-ul nostru vine cu câteva neajunsuri. Sunt aplicații care pentru a le putea folosi avem nevoie de conexiune la internet, iar aceasta nu este stabilă pe întregul teritoriu al României. În plus, dacă ieși din țară o sa ai destul de mult de plată.
Un alt dezavantaj adus de folosirea smartphone-ului ca înlocuitor al GPS-ului auto este reprezentat de faptul că nu e foarte comod, ca să nu spunem chiar dăunător pentru baterie, să îl ținem conectat la priza mașinii pe întreaga durată a călătoriei. Și chiar enervant atunci când ne dăm jos din mașină și observăm că bateria, chiar și așa, este descărcată. Căldura degajată de telefon îl poate afecta și ea. Așadar cea mai bună variantă este să apelăm la un dispozitiv care a fost creat special cu acest scop în minte, și anume să le ofere ajutor șoferilor în fața traseelor necunoscute.
Ține însă cont de faptul că nu orice GPS auto este și unul care merită cumpărat de către tine. Sunt unele modele de care trebuie să stai la distanță, iar asta pentru că nu vor fi în stare să îți satisfacă pe deplin nevoile. E bine să te uiți cu atenție la specificații astfel încât să vezi dacă îți va fi sau nu de ajutor.
[image image-id=”49065″ height=”400″ width=”400″ image-title=”gps”]
Primul lucru asupra căruia trebuie să te hotărăști este diagonala pe care o va avea ecranul. Asta pentru că, până la urmă, la ecran te vei uita destul de des, nu-i așa? Diagonala va fi de cel puțin 5 inch, fiind necesar să vezi cât mai bine traseul. Tot în ceea ce privește ecranul, e recomandat să alegi un model care să vină cu un displa de calitate, care să fie capabil să ofere unghiuri de vizualizare largi, precum și care să nu reflecte foarte puternic lumina soarelui.
Spațiul de stocare e un alt aspect de luat în considerare, mai ales dacă ne dorim să avem cât mai multe hărți stocate (util atunci când, de exemplu, călătorim prin toată Europa, fiind șoferi profesioniști). Și dacă tot am adus în discuție hărțile, îți recomandăm să stai departe de acele GPS-uri auto care nu vin cu hărți preinstalate, precum și de cele care nu oferă actualizări gratuite ale hărților pentru perioade cât mai lungi de timp. De ce? Pentru că drumurile se schimbă zilnică, apărând noi autostrăzi și așa mai departe. Așadar trebuie să fii asigurat și pe viitor, nu doar pentru moment.
Alte criterii după care să ne ghidăm sunt memoria RAM și procesorul din dotare (acestea două îți pot spune cât de rapid poate recalcula traseul), prezența sau nu a unei baterii și tipul acestora.