AcasăPoliticGuvernConspirați, deconspirați, tehnocrați

Conspirați, deconspirați, tehnocrați

Pasager fiind inevitabil printre cutiile liposupte ale televizoarelor secolului, mi s-a întâmplat să tot aud din difuzoare: tehnocrați, tehnocrați, tehnocrați. Dar cine's domne' ăștia și de pe ce planetă vin. Mai pleacă? Fată pui vii? Se hrănesc molfăind sau prin fotosinteză?

Tonul folosit de diverse televiziuni pentru a desemna această categorie m-a determinat să cred că e vorba despre ceva rău. Parcă ar fi fost vorba despre "agenturile" din vremea împușcatului. Fiind însă un pic mai alfabetizat decât tovarășul Dragnea, știam deja cam ce înseamnă tehnocrația și mai știam că tehnocrata nu-i o limbă, nici măcar de pantof.

Iaca definiție luată de pe dexonline.ro:

"TEHNOCRAȚÍE s. f. 1. Orientare în sociologia și politologia contemporană potrivit căreia rolul în conducerea societății trebuie să revină specialiștilor din diverse domenii. 2.Sistem de guvernare controlat de tehnicieni, îndeosebi experți tehnici, ca alternativă la cel în care conducerea o au factorii politici. ♦ Intelectualitate tehnică (cu rol conducător). – Din fr.technocratie."

Carevasăzică tehnocrații sunt experți tehnici. Bine, asta nu înseamnă că sunt toți ingineri, prin tehnici ar trebui să se subînțeleagă existența unei experiențe tehnice/practice în domeniul specializării. Faptul că ți-ai luat doctoratul fără să-l dai, nu te face tehnocrat, te face cârnat.

Din altă perspectivă, tehnocratul e un om fără afiliere politică. Îți place ideea asta? D'apăi cum să nu-ți placă? După 27 de ani de politrucie ai prefera la guvernare, până și strunitori de oi (deocamdată avem doar un ciobănesc german, hai că se poate).

Aversiunea pe care am resimțit-o în vocile care foloseau acest termen, m-a dus cu gândul la o teamă: teama nepriceputului. Adevărul "adevărat" e că în țara asta, dacă nu știi să faci nimic, te faci ori taximetrist, ori politician. Doar că taximetria e o ocupație ceva mai cinstită. Sigur că șoarecii intră în panică. Guvernul Cioloș este pentru politicieni, cum este Uber pentru taximetriști.

Nu vi se pare interesant că apelativul folosit anterior, și anume "Guvernul" a fost înlocuit cu "Tehnocrații"? N-aș fi sărit în aer cu articolul ăsta dacă n-aș fi auzit poporul preluând acest termen, fără măcar să-l înțeleagă. "Ce înseamnă tataie tehnocrații?" l-am întrebat pe un nene care stătea pe o bancă și se văita de treburi. "Păi ăștia de conduc acuma…"

Cam asta înțelege populația noastră din tehnocrație. Singura schimbare fundamentală în conducere, de când ne-am liberat în op'șnouă. Schimbarea aia după care tot scandăm și ragem, că de votat, mai lejer. Nu dau doi bani găuriți dacă în fruntea guvernului e Cioloș sau altul, dacă miniștrii sunt ăștia sau alții. Mă interesează să fie însă unii pregătiți și cu experiență practică în domeniile lor.

Lucrând de aproape 12 ani în domeniul dezvoltării de software, am întâlnit tot soiul de pricepuți și de neaveniți. Credeați cumva că toți oamenii din "privat" sunt pregătiți și își merită salariile mari? Haha! Ce naivitate emoționantă. În firmele mici da, găsești oameni pregătiți și serioși. La corporație e plin de gândăcei de colorado ținuți pe banii fondurilor de investiții, ale căror board-uri urmăresc doar grafice. Diferența între o instituție de stat jalnică și o corporație umflată, nu-i prea mare. Frecuș de mentă și tenis cu mingea responsabilității. Halep e nimica toată pe lângă unii project manageri de corporație.

Am divagat pentru a sublinia că tehnocrații adevărați sunt rari și e important să știm să-i recunoaștem. Am întâlnit zidari experți care m-au impresionat prin tehnica și metoda lor, prin felul în care puneau munca înaintea propriei persoane. Politicianul nostru deraiat, pune accent pe imagine și aparențe, nu pe rezultatul activității sale, pe care oricum n-o prea înțelege. Habar nu au nici educație civică, d-apăi să-i întrebi despre "Leviathanul", îți vor spune că le place Cărtărescu, cel mult. Ăștia nu înțeleg nici măcar presupusa ideologie a propriului partid.

Da, cred că tehnocrația e o variantă căreia trebuie să-i acordăm o șansă extinsă. Cât despre felul în care politicienii de mâna a șaptea manipulează prin incompetență afișată și demagogie, clasa medie, voi scrie cât de curând.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare