AcasăPoliticDIPI, SIPI, PIPI sau gâlceava spionilor cu statul de...

DIPI, SIPI, PIPI sau gâlceava spionilor cu statul de drept

Ofticați peste măsură pe ministrul de interne Petre Tobă din motive de siguranță națională, procurorii DNA au declanșat o vânătoare de spioni mai ceva ca-n jocul Pokemon. Doamna Kovesi l-a inculpat la repezeală pe domnul Tobă pentru că mușchii acestuia au refuzat desecretizarea unor documente secretizate de CSAT și care cuprindeau modul de operare al serviciului secret al ministerului de interne, celebrul DIPI. De aici a ieșit o gâlceavă de toată frumusețea în care sunt amestecați spioni, găinari, procurori și securiști toți aflați în căutarea supremației și a controlului absolut. Încăierarea are loc pe spinarea statului de drept iar la final ar trebui să aflăm răspunsul la întrebare: cine învinge dacă se bate domnul Coldea cu doamna Kovesi?

Toba se bate pe baza unui dosar în care șefii DIPI sunt acuzați că din banii destinați protecției martorilor sau acțiunilor operative spionii de la Interne au cumpărat cadouri, au plătit mese sau i-au cumpărat generalului Izmană un bolid luxuriant și câteva acareturi necesare desfătării la birou. Cu măiestria lor bine cunoscută , procurorii au recrutat vreo 3 spioni cu funcții administrative de la DIPI, i-au cablat corespunzător și au pornit ancheta. La scurt timp, pe lângă Nicolae Gheorghe, șeful DIPI și Gabriel Oprea, zis Izmana de la MI, au fost trimiși în judecată pentru că s-au jucat cu banii miliției secrete. Sub semnătura dnei Kovesi, DNA a cerut CSAT, MI și DIPI să fie desecretizate în interesul anchetei Hotărârea 61 a CSAT din 02.07.2014 care viza modul de alocare a fondurilor operative către DIPI și mai multe ordine de muncă ale structurii informative. CSAT zice pas, MI și DIPI la fel. Băiat cu state vechi, Tobă i-a dat contră doamnei Kovesi abia după ce CSAT i-a răspuns la o solicitare în acest sens în care se arăta explicit că aceste ordine de muncă nu se pot desecretiza. Și o spunea CSAT, adicătelea instituția care le secretizase și care ar fi avut abilitatea să le desecretizeze. La un așa afront, deși știa care-i cauza refuzului, doamna Kovesi îi pune sub urmărire pe Tobă și pe Rareș Văduva,  ultimul șef securist al DIPI. Hormonală reacție!

Faza tare este că procurorii aveau documentele secrete solicitate, dar nu puteau folosi pentru a-și construi public cazul, așa cum este practica la DNA. Adică nu le prea puteau sifona. Procurorul de caz Florentina Mirică și-a călcat pe inimă și-a trântit în materiale destinate instanței pasaje din documentele secrete. Adică le-a sifonat prin neglijență/ Tobă a sesizat CSM, care a sesizat-o pe Kovesi și a început ancheta. În iulie 2017 a început ancheta iar la 29 august și 1 septembrie Tobă și Văduva au fost inculpați pentru abuz în serviciu constând în aceea că n-au încălcat legea așa cum le cerea doamna Kovesi. De aici bătălia se divide iar SRI și DNA au pus mâna pe parii mediatici pe care-i aveau prin ogrăzi și pac, la război. Condeierii DNA au publicat prompt acuzațiile formulate de procurorul sifon anchetat de CSM. S-au dat în gât cadourile trimise de șefii DIPI tuturor grangurilor din MI, SRI, DNA, etc. S-a povestit cu umor despre note de plată la cârciumi, cozonaci și căsuțe pentru păpuși, despre cămășile și cravatele trimise lui Oprea, la birou. Ceva mai sobrii, cei de la SRI și-au scos pe interval turnătorul de cuvânt pe care l-au pus să scrie o postare pe Facebook cum că să moară Ciprian, SRI nu s-a băgat cu sprijin logistic la cazul acesta. Era și evident, că doar nu erau cretini să-și dinamiteze omul trimis în misiune să subordoneze DIPI. Și atunci s-a enervat neica!

Părintele spiritual al presei moderne, Ion Tristoiu, a îmbrăcat vesta de reporter, aia pe care o utiliza când apărea el la televizor noaptea, și a intrat în bătălie sătul de amatorismul presei care scrie după dictare. Cu parul într-o mână (a se citi condeiul) și rechizitoriul lui Oprea în cealaltă, maestrul a dat drumul unei serii fulminante de dezvăluiri la care am tras și noi cu ochiul ca sursă de documentare pentru acest articol. Părintele găinii care a fătat pui vii i-a pus, din prima, un pix în mână doamnei Kovesi după care i l-a cerut înapoi. Public, ca să nu apară discuții! Era vorba despre pixul de 500 de euro pe care DIPI i l-a dat cadou la o ședință de bilanț. Indignat până peste poate de tupeul Codruței K de a se bucura de un pix provenit din săvârșirea de infracțiuni, maistrul Cristoiu a somat-o public pe Doamna să restituie pixul. A fost clar pentru toată lumea că micul combatant din Găgești a intrat în luptă de partea găștii de la DIPI, pe care s-a făcut pipi într-un mod atât de abuziv. Dezvăluitorul a explicat cum a băut președintele Ficus cafea din banii șutiți de la gura martorilor protejați dar a amintit și de coroana funerară în valoare de 300 de lei achiziționată pentru polițistului cu nume conspirativ Dulăul, de la Brigada Poliției Rutiere. Cavalcada maestrului continuă cu redarea unor ample pasaje din rechizitoriul primului șef DIPI, Nicolae Gheorghe, în care sunt expuse în clar metodele de lucru ale miliției secrete, modul de recrutare a surselor și modul de recompensare a acestora. Dezvăluirile amuțesc tabăra rezerviștilor susținători ai doamnei Codruța K, băieții refugiindu-se într-o liniște suspectă.

E vânzoleală între securiști de când cu micile plăceri ale vieții pe care și le fac unii altora. Presa a speculat un conflict Coldea – Kovesi legând ultimele operațiuni ale DNA, inclusiv scandalul DIPI, de executarea unor securiști acoperiți infiltrați la conducerea unor instituții de forță. Se pare că nici taica Florian nu șade cu mâna-n buzunar și pocnește și el după cum îl duce mintea. În acest răzbel dintre forța informațiilor și forța anchetelor penale un rol important îl joacă oamenii cu ciocanul, recte magistrații, care sunt răscoliți zilele acestea de inventarierea arhivei fostei SIPA, pe care ministresa justiției a anunțat-o solemn ca măsură de curățare a petelor de pe roba judecătorilor. Hodoronc-tronc, în scandalul Black Cube este reținut un fost ofițer SRI, locotenent-colonelul Daniel Dragomir, fost șef al sectoarelor informativ – operative din Direcția Generală de Prevenire și Combatere a Terorismului. Acesta este acuzat că i-a plătit pe agenții Black Cube cu 900.000 de euro ca să o spioneze pe doamna K. Anunțul șugubăț este făcut de DIICOT, care sugerează că fostul securist a plătit un purcoi de bani deoarece DNA l-a trimis în judecată pentru trafic de influență și spălare de bani, în 2015. Foarte tare acest DIICOT! Nici o vorbă despre nea Benny Steinmetz, un miliardar franco-israelian cu afaceri importante în România, care a fost interceptat în dosarul retrocedării Fermei Regale Băneasa într-o discuție cu Truică. După eșecul de la Roșia Montană, altă afacere în care nea Benny e băgat până în măduvă și șutul în cur luat în dosarul Fermei Regale este de presupus că omul e supărat. Iar despre ăsta se spune că atunci când se supără nu are o problemă cu persoanele, ci cu țările.

Articol apărut în Academia Caţavencu, nr. 13 (1212) – 23 septembrie-9 octombrie 2016

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare