A scăzut până și IQ-ul spionilor, că altfel nu-mi explic. "A fost o încercare nereușită de intimidare" – a fost prima reacție a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, în scandalul privind spionarea sa și tentativele de intimidare venite din partea unor foști ofițeri de informații israelieni.
Revenind pe subiect, în emisiunea “După 20 de ani”, difuzată duminică, procurorul șef al DNA zice ceva de genul: “Au fost anumite telefoane care s-au dat repetat și insistent familiei mele și prietenilor apropiați. S-a încercat în aceste convorbiri, încercarea aflării adresei mele de email. Niciunul dintre cei contactați nu a furnizat aceste informații.”
Este vorba despre deja mult prea celebrul dosar de spionaj în care doi angajați ai companiei private Black Cube au fost săltați ca niște valutiști din față de la „Inter” de către procurorii DIICOT – deși erau foști lucrători ai serviciilor speciale ale Armatei și Mossad-ului (poate ne explică Iliescu cum de numai din politică poți ieși cu picioarele înainte). Adică niște servicii despre care aveam încrederea că se descurcă atât de bine, încât, Israelul, un fir de praf într-o mare de arabi, n-a fost spulberat de pe hartă, de zici că-i stânca Gibraltar.
Dar, să revin: “spionii” au aflat numerele de telefon ale familiei și apropiaților șefei DNA și n-au fost capabili să afle o adresă de mail? Așa că s-au apucat să sune ca niște puștani din perioada telefoanelor cu fise de 25 de bani (se va dovedi în curând că o făceau de pe o cartelă prepaid), să bage muzică și dume și să-i hărțuiască Codruței familia. Nici zăpezile, nici “agenturili” nu mai sunt ce-au fost odată…
Dar nici comunicarea cu cetățeanul nu mai e ceea ce era. Acum patru zile, un comunicat DIICOT ne informa că Weiner Ron și Geclowicz David, cei doi arestați preventiv în dosarul de hărțuire a procurorului șef al DNA, Laura Codruta Kovesi, ar fi “efectuat multiple apeluri telefonice cu caracter amenințător, precum și atacuri de tip phishing în vederea sustragerii de informații din conturi de e-mail.” Mai mult, aflăm din discuții televizate că spionii agenturilor străine au fost denunţaţi, iniţial, la Parchetul instanţei supreme, de către fostul procuror Ioan Lascu, tatăl procurorului şef al DNA Laura Codruţa Kovesi (și fost consilier al lui Ion Iliescu). În plângerea sa, Ioan Lascu a prezentat detaliat cum persoane necunoscute sună ”în toiul nopții” și ”vorbesc între ele”. Au primit astfel de telefoane tatăl, fostul soț, fratele și un apropiat al fratelui procurorului șef al DNA. Se primeau telefoane la ore târzii din noapte, 02.00, 03.00, și persoane străine inițiau discuții cu interlocutorii despre diverse cazuri.
Adică niște infantilisme demne de puștanii care eram odată și care se fac, de regulă, de la o distanță cel puțin mai mare decât mâna lungă a legii – până și cel mai amărât hacker de pe planetă o știe. Să nu uităm că, dacă tăcea și nu-l mânca să se laude pe interntet, crezând că va face mare brânză dacă va fi angajat pe undeva, nimeni n-ar fi aflat că Guccifer, cel care a spart mailurile lui George W. Bush, Hillary Clinton ori Colin Powel este un român de-al nostru. În final, orice crimă nu-și merită plata.
Așa că am dreptul să fiu nedumerit de ce au ales cei doi “profesioniști” să spargă e-mail-uri, să intercepteze corespondență electronică și să dea telefoane la miezul nopții din România. Puteau să o facă de oriunde de pe Planetă – tehnologia, mai ales la cei din “servicii”, le-o permitea. Deci ce să caute “șpionii” în România? Numai să fie săltați la țanc încât să nu se mai vorbească despre cum anchetele din dosarele Revoluției din decembrie 1989 s-au făcut total neprofesionist chiar și în cei 6 ani de mandat ca procuror general al Laurei Codruța Kovesi și de așa manieră încât Klaus Iohannis nici măcar să nu se gândească să nu semneze reinvestirea acesteia în funcția de procuror șef al DNA?
Mai bine angajau o babă care-și petrece restul de viață pe-o băncuță în fața unui bloc. Le spunea asta tot ce voiau să știe. Numai că, după aceea, pe babă n-o puteau decât maxim amenda cu ANAF-ul pentru vânzare ilegală de ștevie și leurdă. Și cum ziceam: crima nu-și merită plata.