Mai țineți minte caravanele ANAF care dădeau năvală în buticuri și speriau clienții dughenelor de pe litoral? Cum căutau ei chelnerii în buzunare și cum închideau microprăvălii pentru câțiva lei lipsă din casa de marcat? Virilul ANAF se blegește de tot când vine vorba despre marile fraude soldate cu găuri de sute de milioane de euro date în pricăjitul buget de stat.
Recent oficialii ANAF au anunțat cu mândrie patriotică în glas că derulează niște investigații în băncile care operează pe piața românească și că au descoperit fraude de proporții. Mecanismul se bazează pe vânzarea creditelor performante și neperformante asamblate în pachete atractive pentru investitori care trec din portofoliul băncilor în cel al unor subsidiare ale acestora din rezidențe offshore: „Vă dau un exemplu cu portofoliile de credite care se vând. Băncile au venit cu ideea că pentru a putea valorifica un credit care este neperformant trebuie să îl pună într-un pachet cu credite performante, astfel încât să creeze un pachet cât mai atractiv pentru un eventual investitor. S-au vândut, astfel, pachete de credite de 100 milioane de euro, deci o sumă facilă pe tranzacţiile care se realizează, la randamente de 5-7%. Au vândut un pachet de 100 milioane de euro unei companii, cu 5-7 milioane euro. Diferența de 95-93 milioane euro ar reprezenta cheltuială deductibilă. Au fost pierderi, asta înseamnă că şi-a diminuat profitul”. Descrierea aparține șefului Direcției Mari Contribuabili din cadrul ANAF, Ionuț Mișa, citat de presa care n-are publicitate de la bănci. Mișa a mai explicat: „Compania către care a vândut era o companie filială. Practic, banca era acționar 100% în acea companie, care avea birourile într-un offshore. Sunt situații în care este demonstrat că creditul respectiv a fost utilizat într-un circuit fraudulos şi, mai mult decât atât, nu au respectat normele proprii ale băncii care l-a acordat. Deci, banca a dat un credit în contradicție cu normele proprii şi, mai mult decât atât, se demonstrează în instanță prin hotărâre definitivă că a intrat într-un circuit evazionist. Cu toate acestea, faptul că nu şi-a recuperat acel credit, cheltuiala generată cu creditul se consideră cheltuială deductibilă. Încă o dată, se scade din (impozitul – n. r.) pe profitul pe care trebuie să îl plătească în România. Nu putem să facem nimic. Dacă legislativ nu se fac pași importanți în acest sens, suntem expuși total în fața unor companii care beneficiază de o experiență capitalistă mult mai mare decât a noastră…”.
Ați văzut ce frumos a dat-o domnul? Cică mafia bancară are o experiență mai bună decât a noastră, care ar fi cam nulă, și că este necesar să ne revizuim legislația. Păi să ne amintim atunci cine se ocupa de legislația fiscală în guvernul tehnocrat al lui Dacian. Da, ați ghicit, teribilul avocat de afaceri Biriș. Gabriel Biriș, băiat bine conectat la țâțele companiilor mari cu care are contracte grase s-a ocupat să modifice Codul Fiscal din temelii. După cum rețineți Biriș băga CAS inclusiv la darul de nuntă dar nu i-a trecut prin sfeclă să modifice legislația astfel încât marile tunuri ale companiilor mari să nu mai fie posibile. Nu. Păi d-aia era el trimis în guvern, să-și obtureze singur conducta care-l alimentează cu parale? Plecat din guvern ca urmare a unui șut în cur ce i-a fost aplicat din necesitate, Biriș continuă să abereze despre necesitatea modificării Codului Fiscal în zona populimii și despre taxarea cu CAS a celor care nu au venituri. Asta în contextul în care potrivit unui studiu ANAF citat de profit.ro, în ultimii 5 ani 2500 de mari companii din domeniul petrolului, retail-ului, tutunului sau comerțului cu produse electronice au scos din România peste 1 miliard de euro utilizând prețurile de transfer. Aceste companii se aprovizionau de la subsidiare din afara țării la prețuri mari și vindeau cu profit minim în România exportând astfel profitul. Cum a reacționat ANAF? A călărit cu controale aberante companiile românești care mutau profit în România și s-a făcut că nu vede exporturile masive de capital derulate de multinaționale.
Ne întrebăm ce face doamna „noi suntem DNA și nu ne oprim”? Doamna doctor Laura, p-aste nu le vedeți că se întâmplă chiar sub nasul dvs. Sau n-aveți verde de la Licurici?