Precum bine cred mulţi fără să cerceteze, Biserica este o instituţie săracă. Ea trăieşte din mila Domnului în plan spiritual şi din cea a oamenilor, în planul gregar al materialului. Deşi el (materialul) este doar o Creaţie a Sfântului Duh, asocierea cu desfătările pur sufleteşti este recomandată doar enoriaşilor contributori, nu şi Păstorilor cu patalama de la Dumnezeu. Prea milostivul (exceptând diavolul băsist) Guvern actual tocmai a făcut o faptă de înaltă valoare creştinească, menită a-i procura o frescă de cinstire şi aducere aminte în cancelariile BOR. Tabăra Tismana, cu o valoare de inventar de 424.416 unităţi din ochiul-dracului pe stil nou emis de BNR, a fost trecută gratuit în proprietatea Arhiepiscopiei Craiovei. Mitropolia Olteniei precizează pe site-ul propriu posibilităţile oferite de proaspăt achiziţionata locaţie: organizarea de banchete, excursii, tabere de agrement, de vizitare sau animaţie. Adică numai activităţi aflate în subtilă legătură cu acelea generate din aplecările spre divinaţie şi patrafirele popeşti ale dreptcredincioşilor şi mai puţin vertical credincioaselor. Cu centrală termică proprie, bază sportivă şi camere dotate cu 2-8 paturi, activităţile oferite pot fi adaptate oricăror cerinţe, de la solitudine ascetică până la procesiuni în grup. Cadrul natural deosebit, existenţa personalului calificat şi autorizat, multitudinea facilităţilor disponibile fac din complex o oază paradiziacă la loc cu verdeaţă. Cum suntem siguri că împroprietărirea la un preţ aşa de evlavios nu a fost făcută pentru un viitor profit financiar, bănuim că aşezământul va fi folosit doar în circuit intern; acolo slujitorii Bisericii îşi vor putea reîncărca bateriile biologice uzate de prea multa dăruire în păstorirea oiţelor Domnului, prin activităţi specifice de recuperare. Iată câteva umile sugestii:
– Constituirea unei reţele de intranet, pe care sfinţiile lor să socializeze virtual, departe unul de altul şi de ispitele nepotrivite ale reţelei mondialiste. Se vor însărcina programatorii Patriarhiei cu dezvoltarea unei aplicaţii gen Facebook, prin care utilizatorii îşi vor comunica statusurile spirituale şi îşi vor da reciproc likeuri şi shareuri. Likeurile pe persoană fizică vor fi complet interzise, existând riscuri ca anumite postări şi postùri să se scurgă din intranet în internetul accesibil tuturor profanilor.
– Activităţi recreative de sală: şah cu figurine simbolizând membrii de vază ai Patriarhiei – asta ca să se termine toate partidele cu frăţească remiză, nimeni neîndrăznind, evident, să dea şah la Patriarh; tabinet cu cărţi reprezentând doar popi, orice câştig prin adunare fiind astfel evitat; ţintar cu boabe de tămâie, practicat sub mai ortodoxa denumire de moară; remi cu pietre preţioase, acumulate din donaţiile enoriaşilor cu dare de mână, pe principiul facerii Raiului din darul altora; tenis de masă cu palete speciale, având imprimate chipurile celor 12 apostoli, iar mingea pe cel al diavolului silit astfel la izgonire continuă şi top-spinuri de ducă-se pe pustii. Jocurile popa-prostu’ şi dominoul implicând efecte periculoase vor fi interzise în nomenclator, fără comentarii, că în Biserică nu e democraţie.
– Activităţi în aer liber: lapte-gros pe echipe parohiale şi premii în cure de slăbire, în afara postirilor instituite de regulament; fotbal în 12, la o singură Poartă, denumită a Raiului; tenis de câmp jucat cu cădelniţa şi bule papale în loc de mingi, pentru uşurarea loviturilor din toate poziţiile; rugby în 7, fără grămezi organizate, practicanţii având destule ocazii de a folosi procedeul în timpul serviciului, la multiplele sărbători religioase şi pupături de moaşte; bungee-jumping din turnul clopotniţei, nefolosirea coardei elastice fiind accesibilă doar acelora cu credinţă puternică şi adevărată.
Acestea ar fi doar câteva idei şi propuneri, cei care se consideră în sfânta proprietate a altora sunt rugaţi să le formuleze în pomelnice şi să le introducă în cutia milei din parohiile respective, laolaltă cu cât îi lasă pe ei inima şi portofelul să contribuie la sărăcia Bisericii. Aşa să ne ajute Statul şi Dumnezeu!
Exclusiv online