Dl. Liviu Dragnea e demnitarul care a statuat în politica românească faptul că alegătorul perfect e unul mort, iar procentul de numai 100% e o aspiraţie de domeniul trecutului. Consecvent liniei sale de gândire, eminenţa cenuşie spre întunecat a PSD-ului a mai făcut o constatare demnă de băgat în anumite anale: un primar sau preşedinte CJ nu ar trebui să dea socoteală penal pentru neregulile din activitate, cei responsabili fiind numai specialiştii care şi-au dat avizul pe proiectele respective. Cu nişte cuvinte consacrate deja: primarii semnează ca primarii, iar şefii CJ la fel. Dl. Dragnea ne asigură că pentru edili nu este necesar, în mod normal, să se priceapă la ceva: “Un primar nu este obligat nici de Constituţie, nici de legislaţie să fie arhitect şi jurist, şi inginer constructor, să aibă nu ştiu ce specializări, el poate să fie şi cu liceul. Dacă poporul are încredere în el, este votat”.
Nişte alegători mai cârcotaşi, aşa ca noi, şi-ar pune o întrebare, sau chiar două: de ce este atunci nevoie de primari? Care mai e motivul încrederii acordate de popor? Probabil că mergem prea departe, dumnealui adresându-se unui electorat ce nu-şi pune interogaţii existenţiale trecând dincolo de nivelul: Când intră Băsescu în puşcărie? Privind astfel lucrurile, găsim absolut normală argumentaţia pe model Dragnea. Cerem şi noi ca, după ultima bătălie câştigată în noiembrie, să se facă dreptate tuturor, inclusiv în statutul aleşilor locali. Aceştia vor trebui să aducă dovada că sunt cel mult semianalfabeţi, să nu ştie să citească bugete şi proiecte, cunoştinţele de legislaţie să fie cât mai modeste, preferabil nule, şi să avizeze totul prin aplicarea amprentei digitale. Punerea degetului ar fi, de altfel, cea mai potrivită semnătură olografă pentru primarul român obişnuit, fiind oricând posibilă autentificarea prin comparaţie cu amprentele din cazierul personal. Uşurăm astfel mult munca viitorului DNA preconizat de dl. Premier, aleşii fiind prin statut exoneraţi de orice încălcare a legii supervizate de ei. Să mai intre în puşcării şi inginerii, arhitecţii şi toţi ceilalţi funcţionari publici angajaţi ai autorităţilor locale, şi să nu mai dăm jos din pat şi funcţie primarii pentru mizilicuri de nişte milioane de euro.
S-ar putea observa că, în acest caz, şi şpaga ar fi corect să se îndrepte spre aceiaşi specialişti, nu spre primarii aleşi politic, dar am dovedi că nu am înţeles nimic din democraţia originală. Cu aşa gândire europeană, drumul nostru spre societăţile avansate, gen Kazahstan sau Turkmenistan, e asigurat. Ţinând cont că 66% dintre români l-ar vota acum pe Ceauşescu, nu credem să fie o problemă pentru dl. Dragnea asigurarea restului de 34%, necesar consensului visat în Partid. Că doar şi domnia sa mai dă cu subsemnatul la DNA doar până în noiembrie, urmând ca după victorie să ne arate tuturor degetul.