Promisiunile sinistrei, pardon, ministrei Educației, Monica Anisie, potrivit căreia elevii care nu au tablete sau laptopuri vor primi ustensilele mult așteptate până în septembrie, au fost primite cu zâmbetul pe buze de către destinatari și cu hohote nedisimulate de către părinții care încă își mai trimit copiii la ore pe drumuri înecate în noroaie și cu interdicția expresă de a se apropia de WC-ul dărăpînat din fundul curții școlii.
O fi bine? O fi rău ce își propune onorabila Anisie?
Nu-i bine deloc, ar spune unii, și pe bună dreptate, invocând faptul că tabletele alea, cât or fi ele de străineze şi de performante, riscă să se umple, prin şcolile din România, nu doar de viruşi, ci şi de păduchi, ploşniţe sau purici, de teapa celor care ar tăbărâ pe doamna ministresă în eeventualitatea în care și-ar muta vizitele ministeriale la o distanță mai mare de 200 km de Capitală. Apoi, poţi să ştii ce-şi instalează împieliţaţii de şcoleri pe tablete? Că mă-sa-l trimite la şcoală pe elev cu gând că învaţă cart ori rezolvă ecuaţii pe e-book şi, când acolo, el cine ştie ce pornăciuni descarcă, la cât e de precoc, de-şi sperie toate colegele de clasă când le-o arăta nişte nesimţiţi ca alde Rocco Siffredi! Şi mai e ceva: dacă se ocupă PNLul de achiziții în baza tradiționalelor și din ce în ce mai strânselor legături cu popoarele prietene, sigur ia niște tablete chinezeşti, gen trei la zece mii, de n-apucă elevii să dea prima teză şi s-a şi ales praful de ele!
Ideea cu tabletele ar putea fi considerată una excelentă, deocamdată, doar din perspectiva celor care vor participa la competiția! Ce apreciem noi încă de pe acum ar fi că licitaţia va fi una tradiţională, adicătelea cu dedicaţie şi din dedicaţie pentru partid. Preţul va fi umflat nu cu pompa, ci cu trompa, nu am găsit altă rimă. Că aşa e jocul pe la noi, strigă cine vrea şi câştigă cine tace, cum ar veni totul se lasă cu şmecherie şi hoţie. Iar nu am găsit alte rime. Dar asta e o problemă doar pentru fraieri, cei care dau cu votul şi primesc cu botul. Tot pe rime nepotrivite o ţinem.
Pe de altă parte, benefic ar fi ca elevii să primească un manual electronic all-inclusive. Să-i nu-i mai pună barbă lui Eminescu şi mustăţi Ecaterinei de la Jii. Iar când copilaşii, studioşi cum îi ştim, îşi vor da cu cărţile în cap, Ecaterina de la minister va primi, şi ea, nenumărate elogii de la părinţi, printre dinţi. Cu rimă sau fără.
Cât de utile vor fi sau nu tabletele în procesul de învățare sau cât de mult se vor bucura până la capăt copiii, urmează să aflăm. Drept e că depinde și de tabletă, fapt pentru care anunțăm încă de pe acum că, în eventualitatea în care, în discuție, or să intre oarece iPaduri, ne mai înscriem și noi, in coropore, pentru un stagiu, la școala generală!