HomeActualitateAnalfabeţii ar putea fi declaraţi “specie ocrotită prin lege”

Analfabeţii ar putea fi declaraţi “specie ocrotită prin lege”

Rezultatele recensământului din 2011, date recent publicităţii, relevă o realitate îngrijorătoare pentru politicieni: numărul persoanelor analfabete a scăzut cu peste jumătate, din 2002 şi până în prezent. Astfel, dacă în urmă cu unsprezece ani mai bine de jumătate de milion de români se semnau cu degetul mare, astăzi cifra este de doar 245.400, iar specialiştii estimează că, în acest ritm, analfabeţii vor dispărea definitiv în mai puţin de un deceniu.

“Suntem extrem de îngrijoraţi şi de indignaţi de indiferenţa autorităţilor faţă de acest fenomen”, ne-a declarat un reprezentant al ONG-ului “Cine are carte n-are parte”. Potrivit acestuia, analfabeţii au constituit, cândva, alături de urşi şi de lupi, mândria meleagurilor mioritice: “Pe vremea lui Burebista, a lui Mircea, a lui Mihai şi chiar mai târziu, pe timpul fanarioţilor, numai codrii Vlăsiei erau mai deşi decât analfabeţii, în ţările române. Dar, de la Cuza încoace, şi unii, şi ceilalţi au început să fie eradicaţi cu cruzime.

Chiar şi Ceauşescu i-a vânat fără milă, având ambiţia prostească să aibă tot românul bacul la activ. Acum, guvernul Ponta văd că se laudă că a crescut numărul absolvenţilor de liceu şi nu face nimic pentru a împiedica extincţia analfabeţilor, o specie atât de preţioasă pentru ecosistemul românesc. Numai gândiţi-vă: dacă dispar analfabeţii, dispar şi voturile, că morţii n-or să poată vota doar ei, la nesfârşit, şi inevitabil vor dispărea şi oamenii politici, aflaţi la celălalt capăt al lanţului trofic!”.

Am încercat să aflăm şi opinia autorităţilor în privinţa fenomenului, iar un consilier binevoitor ne-a declarat: “Cunosc acuzaţiile aduse, cum că am încerca să distrugem analfabetismul, dar vă spun că ele sunt false. De 23 de ani, indiferent de partidul căruia îi aparţinem, noi, politicienii, am făcut tot posibilul să ocrotim analfabeţii, împiedicându-le pe educatoarele, învăţătoarele şi profesoarele nemiloase să-i vâneze. Ca să le asigurăm hrana, am amenajat spaţii speciale, la lizierele parcurilor şi chiar în faţa blocurilor, unde analfabeţii să fie hrăniţi cu mici şi adăpaţi cu bere.

Pe de altă parte, am iniţiat şi numeroase programe socio-culturale pentru salvarea analfabeţilor: “Telenovela pentru toţi”, “Paranghelia salvează România”, “Manea frumoasă, cinste cui te-a compus” şi aşa mai departe. Ba chiar am reuşit să înfiinţăm – e drept, neoficial – şi numeroase rezervaţii naturale în care analfabeţii să poată trăi, lenevi şi vota netulburaţi de nimeni. Menţionez aici doar Teleorman, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, dar numărul lor este mai mare şi nici nu vreau să le mai amintesc pe toate, ca să nu dau idei braconierilor.

Acum ne străduim să introducem, prin ordonanţă de urgenţă, o lege care să interzică folosirea în România de cărţi de calibrul 2,5 (adică mai groase de 2,5 cm). Legea va permite, cel mult, folosirea cărţilor cu poze şi a tabloidelor cu ţâţe şi cururi goale, urmând ca, în viitorul foarte apropiat să interzicem total tipărirea de lucrări scrise, tot pentru ocrotirea analfabetismului. Din păcate, ne confruntăm, în ultima vreme, cu un alt fenomen îngrijorător: migraţia analfabeţilor.

Aceştia pleacă din ţară în Spania, Italia, Franţa, Anglia şi, o spun cu mare părere de rău, acolo îi pierdem… Fără să vrea, ei învaţă acolo limba ţării respective şi sunt obligaţi să înveţe şi scrisul. Dar aş vrea să dau asigurări ecologiştilor şi iubitorilor de jivine din toată lumea că analfabeţii nu vor împărtăşi soarta bourului sau a tigrului tasmanian, întrucât îi vom salva: din câte am înţeles premierul Ponta personal coordonează acum activitatea unei comisii de specialişti care va scoate la imprimanta 3D “Dimitrie Bolintineanu” analfabeţi pe bandă rulantă. Că mâine-poimâine vin iar alegerile şi trebuie să fim pregătiţi!”.

Exclusiv online

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare