Într-o după-amiază m-am hotărât să petrec câteva ore la una din bisericile scientologice din Hollywood. Știam doar că este religia de suflet a lui Tom Cruise și John Travolta. Se spune că scientologia le-a spălat creierul, dar nu văd ce-i rău aici. La ce replici are Tom Cruise prin filme, nu cred că o spălare de minte e chiar o idee rea. În plus, biserica avea un aer foarte primitor. Arată ca o bibliotecă de bun simț. Este drept că pe fațada clădirii e lipită o cruce imensă, dar am bănuiala că nu trebuie să cauți mult prin Biblioteca Națională din București ca să găsești o cruce mai mare ca a scientologilor. Ca în orice instituție care se respectă, cel puțin una de corporatiști, la intrare am fost luat în primire de o recepționeră. Cochetă dar și curioasă, căci m-a întrebat de unde am aflat de biserica lor. Am mărturisit că din South Park. Da, serialul ăla de animație, care batjocorește religia lui Tom Cruise oricând apucă. Recepționera s-a amuzat de răspunsul meu și m-a poftit înăuntru. În biserică.
Am crezut, dar am și cercetat
Ne-am oprit la o plasmă și am văzut împreună un clip care explică, în mare, ce e scientologia. Apoi femeia m-a lăsat singur între alte 20 de plasme, fiecare cu câteva zeci de clipuri care explicau diferite părți ale religiei. Am stat câteva ore și, în ciuda cinismului meu, trebuie să recunosc c-a fost o experiență cool. Scientologia este un fel de religie 2.0, care face creștinismul să pară rămas în Evul Mediu. Și problemele pe care vrea să le rezolve scientologia sunt contemporane, nu doar tehnica. De pildă, ți se promite că vei învăța să înveți, dar fără lecitină, care doar îți poluează organismul. Mai sunt și niște ședințe minune care, cică, te fac să renunți la amintirile traumatizante din viață. Dacă te-a bătut un miner în ‘91, după tratament poți vizita defileul Jiului fără să tresari de fiecare dată când trece pe lângă tine cineva cu caschetă și fața prăfuită. Mi-a plăcut și ideea că deținuții din pușcării trebuie consiliați, nu chinuiți. Se laudă că rata recidivărilor la deținuții de care se ocupă ei este de 15 ori mai mică decât în restul lumii. Probabil de-aia pe toți pereții sunt poze cu grupuri de deținuți zâmbind. Sau e doar marketing.
În ce crede scientologia și ce cred eu despre ea
Probabil ca să nu sperie novicii, scientologii spun că divinitatea rămâne la alegerea fiecărui membru. Totuși, scientologii cred mult în fondatorul lor, Ron L. Hubbard. A murit prin anii ‘80, iar aventurile lui pe mapamond au servit ca inspirație Scientologiei. N-am spațiu suficient în articol nici să le rezum. Imaginați-vă doar că Indiana Jones și Chuck Norris ar fi avut un fiu, iar acest fiu se numește Ron L. Hubbard. Nu e exagerat: mai toți contestatarii bisericii susțin că poveștile lui sunt în mare parte inventate. După ce am întrebat prin Hollywood despre Scientologie, am aflat multe despre înclinațiile ei sectante. Se spune că este aproape imposibil să părăsești biserica asta și că, de fapt, metodele de intimidare sunt inspirate din toate culturile lumii. Nimic nou sub soare, deci. Probabil peste vreo două milenii vor veni și scientologii prin fiecare casă cu botezul sau nu-ți vor face prohodul decât dacă plătești dania. Om trăi și om vedea.