Deși, în general, când lumea vorbește despre polițiști, o face fie ca să spună bancuri, fie ca să se mire de cât de corupți pot fi unii domni cu stele și trese, de-au ajuns să devină, din comisari, direct milionari, să știți că există și excepții. De pildă, inimosul agent șef adjunct de Poliție Marian Godină, fără îndoială cel mai popular om al legii din România, la ora actuală. Cartea sa, „Flash-uri din sens opus” a devenit, în doar câteva săptămâni, un best-seller, iar Marian, după cum veți vedea din interviul de mai jos, ne promite că n-o să se oprească aici.
Știi că pe vremuri erau bancurile alea cu “de câți milițieni e nevoie să schimbe un bec”. Acum a fost suficient un singur polițist să scrie o carte. Sunt polițiștii mai deștepți azi sau ești tu o excepție?
Am zis de câte ori am avut ocazia că eu nu reprezint o excepție. Cred că perioada Miliției în care au fost luați oameni fără pic de școală și făcuți milițieni e de vină pentru apariția multitudinii de bancuri cu polițiști. Cu toate astea, am întâlnit și polițiști care au prins vremea Miliției, de la care am avut ce învăța.
Ai un simț al umorului mai mult decât dezvoltat. E o calitate care ar trebui să li se ceară tuturor polițiștilor, la angajare, fiindcă majoritatea nu prea au umor?
Toți polițiștii pe care îi cunosc au umor. Problema e că meseria impune uneori seriozitate, iar unii exagerează.
Strămoșii noștri daci se temeau doar de cer, să nu cadă pe ei. Marian Godină de cine se teme când oprește șoferii în trafic? Nici măcar de vreo “stea”, să nu cadă pe el?
Și eu mă tem de cer, de când purtam discuții cu un șofer pe care îl oprisem și o pasăre deranjată la stomac a ținut să-mi coloreze cascheta mea cea albă.
Te lupți cu șefii corupți, cu șoferii nesimțiți, cu deputații agramați. Când mai ai timp și pentru tine?
Asta e o problemă, chiar uitasem de mine, dar de la un timp lucrurile au revenit la normal și am început să mă mai ocup și de mine.
Care e cel mai mare hobby al omului Marian Godină, în afară de scris?
În afară de scris, îmi place foarte mult să îmi petrec timpul în sala de forță.
Cine-i de vină pentru că avem atâția bizoni în trafic? Or fi auzit românașii că bizonul e un animal pe cale de dispariție și vor să compenseze?
Cu siguranță educația e de vină pentru prezența într-un număr atât de mare a bizonilor în trafic. Și nu mă refer la educația rutieră, ci la educația primită de acasă.
După „Flash-uri din sens opus” cu ce o să-i mai răsfeți pe cititorii tăi, pentru că mă gândesc că nu s-a terminat cu gogomanii, mârlanii și mitocanii de la volan?
Luna iunie va fi luna copiilor, așa că am ceva pregătit pentru ei. Probabil va urma și volumul doi din Flash-uri din sens opus. Asta dacă nu pică vreo stea pe mine și vor apărea Flash-uri din același sens.
Crezi că la “sală”, pe lângă examenul de cunoștințe rutiere, ar trebui dat și unul de gramatică? Nu de alta, dar să știe șoferii, când se înjură, unde se pune cratima!
De gramatică nu, dar aș introduce un test de inteligență. Nu unul complex, dar măcar unul care să ateste că viitorul șofer nu e “nucă”.
Ar fi camerele de supraveghere, instalate peste tot în trafic și amenzile mai mari o soluție pentru îmblânzirea bizonilor sau aceștia ar găsi și atunci soluții să fenteze legea?
Sunt convins că ar găsi soluții de fentare, însă camerele ar fi o soluție foarte bună, mai ales că ar limita mult contactul polițistului cu șoferul și astfel s-ar diminua multe alte fenomene, precum cel al corupției.
Dacă ai fi Dumnezeu pentru o zi, ca Morgan Freeman, spune-mi trei lucruri pe care le-ai schimba în România – nu clasa politică, fiindcă am impresia că pe-asta nici Dumnezeu n-o poate schimba!
Codul Rutier, percepția oamenilor față de polițiști și aș mai schimba șefii cu lideri.
De ce nu prea vedem polițiști în intersecții când plouă, că doar n-or fi ca extratereștrii ăia din filmele cu Louis de Funes, să ruginească de la apă?
Eu am văzut polițiști pe ploaie în intersecții. Eu însumi am stat de o grămadă de ori la dirijat în ploaie, am pierdut și un telefon așa. Și în București am văzut polițiști uzi fleașcă. De la ploaie, nu de la altceva.
Ți s-a întâmplat vreodată să oprești un șofer contravenient și el să te roage să-i dai un autograf pe carte?
Da. Mi s-a întâmplat să opresc șoferi care au plecat cu trei semnături de la mine. Două pe procesul-verbal și una pe cartea pe care o aveau la ei.
Polițist, autor sau cetățean, pur și simplu, Marian Godină este unanim considerat un fenomen. Cum facem să-l multiplicăm, că de clonat nu putem încă?
Hmm…îmi vine în minte un singur mod în care se multiplică oamenii…