AcasăEditorialMoaștele politice

Moaștele politice

Ceea ce toată lumea aștepta să se întâmple s-a întâmplat. Lăsând deoparte orice rușine, orice respect pentru oameni, orice sfială și bună-cuviință, o seamă de politicieni au binevoit să se exhibe în public la Sfânta Liturghie de la Catedrala din Iași, dedicată Sfintei Parascheva. Da, ați citit bine: să se exhibe! Pentru că ceea ce fac politicienii noștri este pură exhibiție, taman la fel cum un obsedat își expune organele genitale în public, spre bucuria babelor. Doar că politicienii noștri sunt îmbrăcați. Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Ludovic Orban, Elena Lasconi, Gheorghe Simion nu au pierdut prilejul să se mai ridice iar în coate pe durerile unui neam și așa prea încercat de soartă și de propria-i neputință. Nimeni nu contestă dreptul celor de mai sus să-și exprime credința în biserică, dar de ce în public? De ce nu în anonimat, într-o biserică oarecare, sau dacă vor neapărat la Iași, de ce nu în mijlocul pelerinilor, stând cu ei 20 de ore la coadă, nu venind prin față, cu o sfidare josnică, pentru a atinge moaștele Sfintei Parascheva? Cum de, peste noapte, cei care au lăsat orice pudoare politică deoparte, bălăcărindu-se între ei, aruncând cu lături unul în altul, scuipându-se verbal și drăcuindu-se pe sub mustăți, au devenit brusc evlavioși, cu frică de Dumnezeu, cu credință în cele sfinte și plini de cucernicie?! În fața zecilor de mii de pelerini, desigur, pentru că, să fim clari, acești politicieni nu au văzut în fața lor oameni, nu au văzut pelerini, nicidecum, ei au văzut voturi.

Și iată-i plini de smerenie, unii cu moace îndurerate, de parcă tocmai ar fi venit de la dentist, înnodând cruci cu mici ezitări – de sus în jos, știu, dar oare de la dreapta spre stânga sau de la stânga spre dreapta, sau e în funcție de partidul din care faci parte? -, aruncând priviri paterne bieților pelerini mânați de nevoi și credință care îi privesc și ei, la rândul lor, ca pe niște moaște. Firește, dincolo de figurile pioase ale celor mai lipsiți de credință politicieni din ultima epocă, fiecare cere în secret Sfintei câte ceva, căci, chiar dacă nu cred cu toată inima, cine știe, poate Sfânta îi poate ajuta să intre în turul doi măcar. Privindu-i cum își expun tristele figuri te apucă o greață nesfârșită. Să te rezemi pe durerile și nevoile oamenilor reprezintă cel mai crunt cinism cu putință. 

Măi politicienii lui pește, voi știți măcar de ce vin oamenii aceia în pelerinaj ca să se roage și să ceară Sfintei să le împlinească nevoile? Păi tocmai pentru că voi, voi cei care vă exhibați fără jenă, i-ați adus în starea în care nu se mai așteaptă la nimic din partea voastră, căutându-și alinarea și îndeplinirea speranțelor în credință! Pentru că voi, voi cei care îi sfidați cu dispreț, bătându-i părintește pe umeri, nu v-ați ținut niciodată promisiunile pe care le-ați făcut acestor bieți oameni!

Și cu fiecare încercare de a părea umani, de a vă alătura oamenilor ca să păreți cu ei, dintre ei, pentru ei, nu faceți decât să mai dați o palmă demnității umane de care vă pasă cum îi pasă crocodilului câte cocoașe are cămila. Dacă vreți să vedeți cum arată ipocrizia, priviți-i pe ei, pe acești amatori care conduc azi destinele României (vorba vine, că de condus, conduc alții, ei sunt doar slugile). Un exemplu elocvent: Ludovic Orban. Individul strigă sus și tare că este o necuviință ceea ce fac politicienii și că el a participat, ca și acum, an de an la pelerinaj, alături de pelerini. Oare să fi uitat așa repede că numai anul trecut a avut loc de onoare pe podiumul destinat „personalităților”? Și că abia acum, candidând la funcția supremă în stat, s-a gândit să se amestece cu prostimea?! Iată-l pe Ciucă ieșind din biserică și venind să pupe moaștele, fără să aibă nici cea mai mică jenă că astfel se cacă pe toate strădania și chinul pelerinilor care au stat ore în șir să ajungă la sfânta raclă. La fel Simion, care a ales să se echipeze cu Gigi Becali ca să dea cât mai bine la public. Și ce dacă a împărțit ceai și plăcinte, deplângându-i și felicitându-i pe cei care au rezistat 20 de ore să ajungă la raclă? El cu Gigi tot prin față au intrat! Tot sfidând și scuipând acolo unde tocmai linseseră.

Și ca fățărnicia să-și dea de tot în petic, Ciolacu, Ciucă și Lasconi au preferat să stea în zona publică, nu pe podium, încercând astfel să lase de înțeles că ei sunt niște umili credincioși care nu cer niciun privilegiu, dar dând după aceea cu mucii în fasolea lui Ciucă și aruncându-se peste moaște pe ușa din dos. Ce-i drept, s-a simțit lipsa lui Șoșoacă pentru a avea un circ complet. Lipsa lui Iohannis nu s-a simțit pentru că, oricum, nimeni nu l-a simțit în toți cei zece ani de mandat.

Domnilor politicieni, și doamna Lasconi, dacă ați crezut vreo clipă că exhibându-vă în public ați cucerit vreun vot, v-ați înșelat amarnic. Nu ați făcut decât să întăriți imaginea unei prefăcătorii fără margini. Pentru că, nu-i așa, trăim în epoca marilor prefaceri: eu mă prefac, tu te prefaci, el/ea se preface, dar mai ales EI se prefac!

Sorin Petrescu
Sorin Petrescu
Sorin Petrescu este un scriitor și traducător român, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Absolvent al Facultății de Filosofie din București, a lucrat ca profesor și referent la Uniunea Scriitorilor, ulterior devenind redactor la Editura Corint. A tradus peste 100 de titluri din engleză, incluzând beletristică și lucrări de psihologie. Ca autor, a publicat zece romane de război sub pseudonimul Mike Hassel și alte romane notabile, precum „Te-am iubit numai duminică” și „Fiul lui Iisus”. În plus, a scris piese de teatru și a colaborat la spectacole de umor difuzate la radio și televiziune. A primit premii naționale și internaționale, fiind recunoscut pentru contribuția sa la literatura și cultura românească.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare