AcasăActualitateNu treceți pe roșu!

Nu treceți pe roșu!

De la Năstase încoace ne-am deprins ca, atunci când trece vreun grangure pe stradă, toată lumea să încremenească, mai ceva ca-n pădurea adormită: care la semafor, care în trafic, care pe trotuare. Ai putea pune pariu că și locatarii din zonă, care fac friki-friki cu nevasta, amanta sau vecina de la 2 în momentul ăla, se opresc instant din asalturile amoroase, până trece demnitarul. De cele mai multe ori, coloanele astea oficiale cuprind cel puțin zece motocicliști și douăj de mașini, cu  ambulanță, SMURD, pompieri, femeie de serviciu, instalator, depanator Radio-TV și pedichiuristă, că nu știi când i se-ncarnează demnitarului unghia mare de la piciorul stâng și-are urgent nevoie de asistență medicală.

Și-acuma, după ce se obișnuise și demnitarul cu girofarul, că nici să se cace nu mai putea dacă nu făcea unul nino-nino în fața lui, vine Cioloș și strică tradiția. Ieri, de pildă, în timpul vizitei premierului sârb la Timișoară, în loc să paralizeze, într-o bună tradiție, traficul, cu două ore înainte și două ore după trecerea coloanei oficiale, cei doi oficiali au trecut de parcă nici n-ar fi fost. Și, când i-au văzut așteptând să se facă verde la semafor, ca să poată traversa, ziariștii au crezut c-or fi exagerat Dacian și oaspetele cu niscaiva șliboviță și or fi luat-o pe ulei. Păi cum adică? Ditamai demnitarii și să nu treacă pe unde, când și cum vrea mușchiul lor? Așa ceva nu se poate! Populism curat! Huideooo, soroșiștii! – au strigat vuvuzeii și fătucile cu trei neuroni și-un singur microfon, angajate în presă.

Dacă s-ar fi informat din trei surse, și-ar fi dat seama că aveau chiar și mai multe motive de huiduit. Pentru că premierii au venit și au plecat de la Timișoara zburând la clasa economic, nu la business și, după ce au discutat ce-or fi discutat ei acolo, au zis să nu mai ia mașinile până la restaurant, pentru dineul oficial, ci să meargă pe jos, că doar era aproape și se știe: mersul pe jos face premierul frumos. Vă dați seama cum ar fi vuit Antena 3 și România TV dacă ar fi aflat și astea? Ar fi zis că de la Cezar, care mărșăluia pe jos în fruntea legiunilor, nu s-a mai văzut atâta populism grețos. Bine, cu condiția ca vuvuzeii de acolo să știe cine a fost Cezar și să nu-l confunde cu băiatul ăla de dresează câini pe Animal Planet.

Am ajuns în situația absurdă în care, după ce douăzeci și șase de ani, toți premierii – și nu numai premierii, ci toți cârnații învârtiți în vreo funcție oficială cu oarece ștaif – ne-au pișat în freză, vâjâind cu o sută la oră prin oraș, blocând traficul, oprind planeta pentru că treceau EI, tocmai un comportament normal, cum e al premierilor Cioloș și Vucici, să ni se pară strigător la cer. În România de azi, normalitatea a devenit anomalie. Câtă diferență între vizitele de lucru ale lui Adrian Năstase pe la ferme unde văcuțele erau spălate, probabil, și pe dinți, să nu-i dea vreun damf de trifoi Împăratului, când le mângâia pe bot, și vizita la Timișoara. Câtă diferență între zborurile la business class, cu întregul cortegiu de lătrători, lătrăi și gudurăi oficiali de pe timpul lui Văcăroiu, Năstase, Ciorbea, Radu Vasile sau Ponta, și zborurile la economic, cu toți ”italienii” și ”spaniolii” încărcați cu papornițe, ale lui Cioloș. Și câtă diferență între megalomania scelerată a unui ca izmenarul Oprea, care ar fi oprit și Universul din expansiune, dac-ar fi găsit butonul de stop, când gonea către ciorba de potroace, și răbdarea lui Vucici și Cioloș de a aștepta, firesc, ca semaforul să se facă verde.

Aceasta este o țară normală. Suntem geloși pe alte țări, unde miniștrii vin cu bicla la guvern, dar, când un ministru român face la fel, îi sar toate rapandulele în cap că-i populist și fuge după voturi. Bă-băieți, pricepeți, naibii, o dată, că Dacian ăsta, de-l avem premier, nu se poartă așa fiindcă vrea să dea bine pe sticlă, ci pentru că așa a fost educat de părinții lui. Omul ăsta are cei șapte ani de-acasă și, chiar dacă a păscut vacile, la el în sat, n-a copilărit pe maidan în groapa lu Ouatu și nici nu și-a completat studiile în gara din Paris, între un BigMac și-o pungă cu aurolac, ca alți premieri, care n-aveau nici șapte luni de-acasă. Omul ăsta așa a fost, este și va fi, pentru că educația și bunul lui simț nu-i permit să fie altfel.

Așa că, dacă vreți ca normalitatea să redevină, în România, normalitate, stați cu Cioloș, cuminți, la semafor, și respectați legea. Treceți pe verde, pe albastru, pe roz, pe portocaliu, pe galben în picățele și pe siclam în dungi. Dar pentru nimic în lume, fraților, nu treceți iar pe roșu. Că, dacă veți fi, pe 11 decembrie, atât de nesăbuiți încât să treceți pe roșu, făcând iar România întreagă roșie, Dragnea, Oprea, Ponta și ceilalți vitezomani cu girofar o să ne spulbere pe toți, pe zebră, și pe urmă o să mute trecerea la zece metri mai încolo.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare