HomeActualitateStatul sunt ei: veri și nepoței

Statul sunt ei: veri și nepoței

Cititorii mai vechi își vor aminti, cu siguranță, un scheci cu Toma Caragiu, intitulat „N-ai pe cineva?”, în care marele actor vorbea, sub masca șopârliței, în plină dictatură, despre mărețul PCR – pile, cunoștințe, relații. Cititorii mai tineri, care au deschis mai târziu aparatele de radio și ochii pe lumea asta n-au de unde să și-l amintească, dar să stea liniștiți la locurilii lor, că în curând îl vor trăi pe propria piele.

Căci tovarășii pe care lenea noastră cea de toate zilele și prostia altora cea de toate vârstele i-au ales să ne conducă au de gând să relanseze sisemul ”pile”, cunoștințe, relații”, dar nu pentru comunism, ci pentru capitalismul de cumetrie. Deocadată, e doar varianta demo, dar aveți puțintică răbdare, că-n patru ani vom fi mai tari și ca Venezuela și-o să-i spunem Cubei ”făi, puturoaso!” Lucrurile se mișcă rapid, tovarășii și tovarășele lucrează intens. Nu doar noaptea, ca hoții, ci și ziua, cu nepoții. Și cu verișoarele, finuțele, nășicii, unchii și mătușile. Cu toată familia.

De la începutul anului, tovarășul Dragnea tot bate șaua să priceapă iapa că va mări salariul minim, undeva pe la 1.750 de lei. Dar nu pentru toată lumea, hoo, bă, nu vă înghesuiți, ci doar pentru bugetari. Restul brațelor de muncă, adică acelea din sectorul privat, nu vor primi nimic în plus. O să umfle o mie de lei minim, chiar dacă au și studii superioare. Că așa le trebuie, n-au vrut ele capitalism la Revoluție? Lua-ți-vă capitalism, sărăciilor intelectuale, că nu v-a plăcut să frecați toți menta la stat, ați vrut să vă rupeți cocoașa la patron – pare să zică talentatul tov. Dragnea.

Dincoace, la București, avem o primăriță pe lângă care Leana lu’ Nicu lu’ Pingelică pare școlăriță. Duduia Pandele, Firea pre numele ei de scenă, și-a propus să înființeze 19 societăți comerciale care să administreze toți bănișorii Primăriei – adică ai noștri, luați din taxe și impozite. Și duduia Firea gândește la fel ca tov. Dragnea: la ce ne mai trebuie nouă firme private? Nu poate Primăria să-și facă propriile companii pentru iluminat stradal, pază, drumuri, administrare de spitale, furnizare de energie electrică, construcții de blocuri? Evident, la companiile astea angajările se vor face transparent, cu respectarea legii. Cum care lege? Legea lui Ohm: ești om cu mine, sunt om cu tine. O să se umple drăguțele de companii de rubedenii ale cui trebuie, cum s-a umplut deja și primăria de nășicile, finuțele și hair-stylistele Firei. Și o să fie exact ca-n mai sus pomenita scenetă cu Caragiu: ”veniți să dați concurs joi, că postul e deja ocupat de marți”. Dacă n-o să ai pe cineva, care să știe pe cineva, la care e dator altcineva, de undeva de sus de tot, să pună o vorbă bună, fiul ploii o să scrie pe tine. Nici să trăiești în cartoane, în fața Primăriei, n-o să te mai califici, amărăștene! O să se umple Capitala de ICRAL-uri, IAL-uri, ADAS-uri și alte instituții comuniste, ba nici măcar la APROZAR n-o să te mai poți angaja dacă n-ai cel puțin o mătușă care-i face pedichiură french duduii Firea.

Dar lucrul cel mai rău nu e că borfașii care ne conduc o să-și angajeze la stat rubedeniile sau bunăciunile care le-ncălzesc patul. Lucrul cel mai rău e că, procedând astfel, vor crea în societate o falie care nu va putea fi umplută prea ușor. Ei fac asta pentru a făuri un nou electorat captiv. Nu uitați că, în 1990, 9 milioane de români au votat cu FSN. Urmașul FSN, PSD, n-a luat anul trecut, în decembrie, decât 3,2 milioane de voturi. Unde sunt restul votanților? Păi, unde să fie: la doi metri sub pământ. Unii au ieșit la vot, că i-a momit Dragnea cu o colivă cu vin roșu, de la taica popa, dar majoritatea au rămas cuminți, la loc cu verdeață, unde nu există sondaje, urne și ștampile. În ritmul ăsta de plecări pe lumea cealaltă, peste trei ani PSD o să ia sub 3 milioane de voturi. De aceea, Partidul trebuie să agațe alți nagâți și guguștiuci. Și cum poate să-i agațe, decât oferindu-le firimituri din buget oamenilor pe care-i poate controla: bugetarii. La ora actuală, din cei 4,5 de milioane de angajați din România, 1,2 milioane sunt bugetari. Dacă măsurile luate de odioasa Dictatură (Dragnea) și sinistra lui sosie (Firea) se vor concretiza, ponderea bugetarilor va crește foarte mult. Deci teoretic, dacă dă toate mocăciunile, creșterile și beneficiile promise, PSD are 1,2 milioane voturi din start. Dar adăugați la astea și voturile nevestelor sau bărbaților de bugetari, ale fiilor și fiicelor, ale nepoților, verișoarelor care poate acum lucrează în privat, pe-o burtă de ciorbă, dar care tind și ei să le angajeze sfânta pilă la stat, că acolo se stă, și veți vedea că numărul e mult mai mare.

Chiar și așa, însă, situația n-ar fi gravă, dacă ne-am mobiliza la vot. Contra lui Ponta au votat 6 milioane de oameni. Nici cu toți bugetarii, rudele bugetarilor, pensionarii rămași, asistații și răposații, PSD nu poate scoate la vot atâția oameni. Dar trebuie să ne mobilizăm pentru asta, așa cum am făcut-o în zilele cât am stat cu cuțitul ordonanței la gât, în Piață. Dacă n-o facem, dacă iarăși ne doare-n cur de viitor și ne pișăm pe el de vot, Venezuela scrie pe noi: n-ați vrut să stați la coadă la vot, o să ajungeți să vă bateți pe coceni, căci hârtie igienică doar coafezele și maseuzele Firei o să-și mai poată permite. 

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare