Urmând un trend chinezesc, falsificatorilor de artă li s-a pus pata de vopsea pe cel mai valoros pictor român al momentului. Acesta însă recomandă să nu fie confundat cu el însuși de nicio culoare.
Afirmația că trăim într-o lume de falsuri e perfect adevărată. De la mașinile chinezești dealuite neautorizat în Colentina și până la geanta Andreei Marin, simulacrul ne cotropește ca maneaua. Se falsifică tot, de la sisteme de valori până la sentimente și lovele. Cât despre piața de artă, refulează ca un closet stricat: de exemplu, deși, oficial, Nicolae Grigorescu a pictat 4.600 de tablouri, pe piață există mai mult de 10.000, iar numărul lor crește în continuare. De unde că bietul om n-a murit, ci trăiește, probabil, cu Hitler și Ceaușescu în Argentina, de unde livrează capodopere la foc automat.
Cine se bagă la uz de fals intră la uz de pârnaie
De o situație asemănătoare s-a lovit un alt Nicolae, de data asta Comănescu. Asemenea lui Grigorescu, pe care imitacii profesioniști începuseră să pună pensula cât era în viață, și el a fost la un pas să fie falsificat cât încă mai are puls și suflare. La mijloc fiind o telenovelă scoasă de pe sticlă și jucată în lumea fină a artei contemporane. O galeristă din stimabila noastră urbe, se pare, invidioasă că nu putea să-și atârne Comănescul de peretele simezei, a dat ordin să fie replicat. Da’ ce te faci că artistu’ care trebuia s-o execute şi-a dat seama că e-n joc reputația lui și-atunci a turnat-o pe tipă ca-ntr-un flagrant d-ăla cu Don Johnson din Miami Vice.
Când pictura falsează, se aude diapazonul legii
Lucru care, până la urmă, nu poate decât să-l măgulească pe pictorul nostru, comisionat, mai nou, cu una bucată rezidență în orașul Düsseldorf. Pentru că, automat, dacă suscită atâta interes, își justifică poziția în topul cu pictori contemporani al gazetei noastre, unde tot el ocupă primele trei locuri. Cât despre fălsăurile strigătoare la cer din industrie, acestea vor continua cât lumea și pământul românesc. Doar nu vreți să rămână fără joburi droaie de pictori second-hand, restauratori de dulapuri-stil și asambleuri de sarcofage. Și nici arabii ultra bogați din golf fără tablouri original de mișto pe pereți.