HomeSocialEt si cetera socialaFirea, pușcăriașii din Clanul lui Lopată și mântuirea neamului...

Firea, pușcăriașii din Clanul lui Lopată și mântuirea neamului la vremuri de înzăpezire

În România nefericirea e mare, iar asta se vede după reacția noastră atunci când ninge. Zăpada a ajuns o pacoste a vieții, iar la cum merge societatea probabil în viitor o să urâm și jeleurile sau portocalele. După ani în care nimic nu pare să meargă, toleranța românilor la inconveniente este la pământ. La general vorbind. Iar dacă tortului acestuia îi mai adaugi și un topping de stupizenie edilitară, prăjitura riscă să se transforme într-o mămăligă care să le explodeze în freze potentaților zilei.

Pe acest fond de încordare și nemulțumire, decizia primăriței Firea de a băga în șut, la deszăpezire, fericiții la vreme de iarnă pușcăriași ai patriei, a stârnit rumoare în sânul opiniei publice, pe site-urile de socializare mulți românași promițând să o aplaude direct peste fălci pe edila cu inițiativă și să o petreacă, la sfârșit de program, cu huiduieli de galerie, până la domiciliu, pentru climatul de insecuritate pe care îl va instaura pe trotuarele urbei. Și în plus, pe bună dreptate, oamenii s-au întrebat ce crivăț a-nghețat sinapsele madamei lui Pandele la momentul la care a decis să scoată-n stradă prăduitorii, violatorii și hoții beciurilor din zona Capitalei taman în ianuarie, când din buzunarele bucureșteanului oricum nu mai e nimic de furat iar pentru o poștă – două n-au mai rămas ca variante decât discounturile neofertante ale pensionarelor cu abonament RATB.

Ce nu știe, se pare, bucureșteanul ignorant, e faptul că Gabrielei lui Pandele nu prea i-a păsat de străduțele troienite ale Capitalei ci mai degrabă de profitul, de orice fel, financiar ori de imagine, pe care l-ar putea obține scoțând pârnăiașii din Clanul lui Lopată la produs prin intersecții. Păi, cu un Dan Voiculescu pe Wolă, la Băneasa, ce om politic care se respectă ar trece cu vederea, pentru autografe, un Gâdea care să aducă-n stradă ăia 7 milioane de votanți ce nu l-au demis totuși pe Băsescu? Sau, când îl traversezi pe Borcea, cu măturoiul, pe Ștefan cel Mare, ce manager de resurse publice n-ar tăia niște bilete piperate pentru Peluza ”Cătălin Hâldan” ori n-ar institui o taxă de însămânțare la urgență, prin cotloanele stației de metrou, pentru sutele de fane model Pelinel?

Cu lopata în stradă și în cap

Că vrem sau nu, pentru câteva zile Firea va să mute pușcăria-n stradă iar noi vom rămâne doar cu anualul scandal interuman consemnabil la vremuri de ninsori și blocaje. Căci, cu omătul până-n gât, toată lumea e irascibilă și nimeni nu e dispus să lase nimic de la el. Ultima ninsoare a fost ocazia perfectă de a mai descărca niște energie negativă. Primii care ies din casă sunt în general cei cărora nici în pat nu le mai priește viața. Când vântul încă ne plimba zăpada prin oraș, cei mai harnici dintre noi își deszăpeziseră deja de patru ori autoturismul. Viscolul s-a potolit, iar la lopată au urmat cei care văd lumea prin parbrizul mașinii și pentru care nu contează drumurile închise atât timp cât ei sunt împreună cu automobilul lor. După au mai lopățit parcagii și cerșetorii, transformați în drumari de ocazie, și câțiva șoferi de duminică. Iar locurile de parcare create au servit perfect ca subiect de gâlceavă. Căci oricine sapă în zăpadă suficient încât să se vadă asfaltul, îl consideră al lui până la primăvară. Poate să își deschidă și un magazin acolo, ce dacă nu are autorizație, locul ăla oricum n-ar fi  existat dacă nu era lopata lui magică. Iar dacă cineva își parchează mașina acolo, deszăpezitorul capătă brusc drept de viață și moarte asupra lui. Ideea e că, oricine a mers cu mașina în perioada asta a trebuit să și-o scoată din nămeți și involuntar să deszăpezească și acel loc de parcare.

Nu e nimeni care să fi trișat munca, dar asta nu i-a împiedicat pe cetățeni să se comporte ca vitele. Am asistat zilele astea la certuri între oameni care păreau că nu au nimic de pierdut, alintându-se suav prin creștete cu ustensilele de deszăpezire. Poate chiar avem nevoie de o catedrală a mântuirii neamului. Măcar iarna, pe zăpadă…

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare