După ce catolicii, printr-un reprezentant al Vaticanului, au admis posibilitatea existenţei extratereştrilor, mult mai încăpăţânata ortodoxie face şi ea încă un pas înainte.
Suntem mândri că asta se întâmplă în România. Nu este vorba de implicarea anumitor sfinţi în jocul echipei FCSB şi nici de euroii lipiţi de evlaviosul Becali pe fruntea călugărilor de la Athos. Ci de inițiativa Patriarhiei care, prin subsidiarele sale diverse, a început să populeze Google Play-ul cu tot felul de aplicaţii Android, cu ajutorul căreia credincioşii vor putea să-şi spună rugăciunile şi să scrie acatiste.
Paleta ofertei de aplicații B.O.R este extrem de diversificată, fie că vorbim de produse complexe, precum ”Lumea Ortodoxiei”, fie că discutăm despre instrumente ceva mai nișate, precum ”Calendarul Ortodox”.
Bine puse la punct, aplicațiile Patriarhiei oferă, de exemplu, posibilitatea setării unei anumite date şi ore pentru rostirea rugăciunii, momentul fiind anunţat prin intermediul unei alarme. Suntem convinşi că ringtone-ul este unul care reproduce bătutul toacei sau trasul clopotelor, nu credem să se fi folosit înregistrări mai vechi, de pe vremea când Preacuviosul Calinic lupta împreună cu cei de la mănăstirea Secu împotriva obscurantismului religios. De asemenea, plicaţiile furnizează update-uri privind activitatea fețelor bisericești, evenimente, hramuri, pelerinaje şi diferite iniţiative ale BOR.
Mai mult decât atât, la solicitarea băbuţelor pasionate de IT transcendental, unele dintre aplicații vor oferi în viitor suport pe site-ul oficial al patriarhie, se pare. Orice user îşi va putea face un cont care va putea fi sincronizat automat, beneficiind în timp real de informaţiile respective. Se preconizează chiar dezvoltarea unui program de tip Messenger al Domnului şi a unuia de Chat & Rugăciune, urmând a se instala şi webcamuri în bisericile aparţinătoare, inclusiv în altar. Astfel, enoriaşii nedeplasabili sau cei care vor să acceseze simultan emisiunea lui Capatos şi pe cea a slujbei religioase, pentru echilibru şi iertarea păcatelor, vor avea această posibilitate la îndemână.
Întrucât aplicaţiile B.O.R. sunt compatibile doar cu variante Android recente, se impune totuși achiziţionarea de către doritori a unor telefoane de ultimă generaţie. Specialistul IT al Patriarhiei, Pr. Androidie Usebeu, ne-a declarat că se află în pregătire un sfânt legământ, adică un contract de parteneriat legal cu un furnizor de telefonie mobilă aparţinând, absolut întâmplător, unui nepot al unei înalte feţe bisericeşti; amănunte suplimentare nu am reuşit să obţinem, căile Domnului fiind, cum ştim cu toţii, de nepătruns.
Ca date generale, se vor livra, din auzite, credincioşilor, telefoane corespunzătoare, la oferte avantajoase. Device-urile vor avea, evident, siglă cu catedrala Mântuirii Neamului, accesoriile fiind asigurate de magazinele specializate, la pachet cu tămâie, cruciuliţe, lumânări şi candele. În plus, vor fi sfinţite personal de PF Daniel, fără a mai fi cercetate şi binecuvântate de colaboratorii Sfinţiei Sale, ca în timpurile gheorgheapostolilor neamului.
Totuşi, cum nimic nu se poate face în România cu deplină armonie şi pace sufletească, Patriarhie este confruntată cu un val de plângeri ale fanilor iPhone din întreaga țară, aceştia fiind majoritari mai ales în mediul urban. Se bănuieşte că respectivii au fost instigaţi pe grupuri dedicate de fostul angajat IT, Pr. Aifonie Ioseanu, cel înlocuit cu ceva timp în urmă şi transferat într-o parohie de ţară, având în dotare doar un wireless hotspot care nu bate mai departe de clopotniţa bisericii. Pentru a nu se escalada un conflict între cele două confesiuni, ortodocşii Androidali şi cei aifonici, s-au dat asigurări că aplicaţiile se vor dezvolta în curând pentru ambele grupări, evitându-se o schismă deloc plăcută atât Domnului, cât şi operatorilor lui digitali pe Pământ.