Filmele difuzate de canalele TV de la noi sunt mereu aceleași. Un canal le difuzează, le redifuzează și le reredifuzează. Altul procedează la fel. Altul le urmează exemplul. Și tot așa, până la epuizarea listei de canale TV, care este foarte-foarte lungă ( din acest punct de vedere, putem spune că avem o țară bine canalizată).
* Reluarea filmelor de multe ori și de multe canale TV dovedește respectul față de bolnavii de Alzheimer și, în același timp, speranța că numărul bolnavilor de Alzheimer va crește.
* Personajele din clipurile publicitare mă privesc drept în față și mă tutuiesc, cu o familiaritate stupefiantă: „Vrei să petreci o vacanță de vis?ø, „Te-ai săturat de gulerele tale pline de mătreață?“, „Nu știi cum s-o uimești pe prietena ta?“ etc. Nu vreau o vacanță de vis, vreau un loc unde să muncesc în liniște. Mătreață nu am. Iar pe prietena mea știu și singur cum aș putea s-o uimesc, dar îmi lipsesc mijloacele necesare. Oricum, nu aceasta este problema. Inacceptabilă rămâne familiaritatea cu care sunt tratat. Dacă cei care fac reclamă mi s-ar adresa cu „dumneavoastră” aș cumpăra tot ce-mi recomandă, chiar și un aparat de numărat firele de păr sau un dispozitiv de lustruit unghiile.
* Unele canale TV (în primul rând Antena 3) ar trebui sancționate (zilnic, nu din când în când) pentru insultă și calomnie. CNA ar trebui sancționat (tot zilnic) pentru complicitate la insultă și calomnie. Deocamdată sunt sancționați doar telespectatorii cărora li se injectează doze mari de vulgaritate și ură.
* Dacă ne-am face o idee despre România urmărind emisiunile TVR, am putea crede că țara nu are președinte sau că președintele ei trăiește în exil.
* Înțeleg ca într-o reclamă să fie evidențiate calitățile unor mărfuri, nu inventate. Despre un detergent se spune explicit că scoate TOATE petele din haine. Nu le scoate pe toate, am verificat.
* Unele farse făcute unor oameni de pe stradă și filmate pe ascuns pentru emisiuni de divertisment pot provoca moartea instantanee a unor bolnavi de inimă. Dacă aș fi ținut, de exemplu, împotriva voinței mele, de un fals polițist într-un fals taxi, aș face infarct, iar realizatorii emisiunii ar putea fi acuzați de sechestrare de persoană și ucidere din culpă. Îi anunț însă pe acei realizatori că voi avea grijă să le dau eu de la început cu ceva în cap, iar la Poliție voi declara că m-am aflat în legitimă apărare.
* Crainicii participă afectiv, prin mișcări ale capului, clipiri semnificative, grimase de dezgust sau zâmbete, la știrile pe care le transmit. „Acest bărbat și-a ucis soția și fiul…“, zice crainica dezolată, ca și cum s-ar simți vinovată că nu a reușit să împiedice nenorocirea. „În această după-amiază vom vedea soarele ieșind dintre nori!“ anunță crainicul radios, cu aerul că lui i se datorează înseninarea cerului.
* Filmele bune sunt programate la ore târzii de noapte, ca și cum vizionarea lor ar fi o rușine și ar trebui practicată pe ascuns. Dacă totuși cineva te suspectează că ai urmărit un film bun și e gata-gata să te disprețuiască, poți să spui cu nonșalanță: „a, nici vorbă , am văzut și eu un film porno“, iar prestigiul tău va fi salvat.