Haosul din sistemul sanitar continuă să se manifeste, iar tehnocrații lui Cioloș caută soluții din ce în ce mai ghidușe pentru a ocoli blocajele din domeniu. Cum cadrele medicale nu au vrut să semneze contractul care reglementează gărzile suplimentare pe motiv că sunt prost plătite, gărzile calculându-se în funcţie de salariile din 2009, Guvernul vine cu promisiuni și spune că va suplimenta din toamnă fondurile destinate plății gărzilor și orelor suplimentare. De unde bani? Nimeni nu știe în acest moment. Dar, ca gura să nu le bată curul, oamenii lui Cioloș au pasat deja responsabilitatea plătirii gărzilor, din octombrie, în curtea managerilor de spitale, și s-au rezumat a le sugera acestora o serie de posibile soluții pentru identificarea surselor de finanțare.
Cea mai tare din parcare măsură pentru colectarea de fonduri ar putea fi, în viziunea guvernanților, taxa pe bolnav. Urmând a fi introdusă chiar de la 1 septembrie, taxa urmează să fie achitată de toţi românii care au, în acel moment, vreo rudă internată în spital, dar se va aplica și retroactiv (ca la taximetriști), tuturor celor care au avut, în ultimii cinci ani, guturai, dureri de șale sau gâlci, apendicită, amigdalită, sau alte boli. „Trebuie să fii de-a dreptul arogant de bogat ca să-ţi permiţi să te îmbolnăvești în ziua de azi în România, ar fi declarat ministrul Voiculescu. De aceea, noi, ca tehnocrați, avem o datorie de onoare să-i impozităm la sânge pe acești oameni care, pur și simplu, ne sfidează îmbolnăvindu-se pe criza asta”.
Bineînţeles, nu va fi vorba de o cotă unică, ci de impozit diferenţiat. Cei care vin la spital cu o gripă, scapă ieftin, vor plăti doar o sumă reprezentând gărzile indexate a trei doctori, doi stagiari și cinci asistente. Cei care vin însă cu hernii de disc, ciroze, pneumonii, vor avea de plătit taxa în avans pe trei ani, fiindcă astea nu-s boli care trec într-o lună.
Revoluționară este, de asemenea, modalitatea prin care spitalele au ar putea să strângă suplimente la suplimentele financiare. Dacă, la plata taxei pe bolnav, pacienţii nu vor avea la ei sume fixe de bani, nu va fi nicio problemă. Spitalul nu va da rest nici în bani, nici în napolitane, nici în pastile de Orbit, ci le va asigura, ca să fie chit, bolnavilor, alte boli la ieșirea din spital. De pildă, dacă ai 3 mii de lei la tine și factura pentru guturai e de 2920 de lei, primești, ca rest, un zâmbet de la asistenta șefă plus o infecţie intraspitalicească.
Specialiștii încă dezbat modalitatea de calcul a impozitului, cea mai la îndemână fiind, se pare, varianta de calcul bazată pe datele de internare și externare: să presupunem că un pacient se internează pe 1 septembrie 2016. 1 plus 9 plus 2016 fac 2026. Lei de plată. Dacă se externează peste trei zile, va plăti 2026 plus câte 50 de lei pentru fiecare ciclu de 24 de ore petrecut în spital.
Rămâne de văzut ce taxe vor avea de plătit bolnavii care s-au dat cu Salvarea până la Camera de Gardă, cunoscut fiind faptul că Serviciile de Ambulanță au reprezentare județeană și, implicit, plafoanele valorice trebuie să satisfacă gărzile personalului medical din mai multe unități medicale.