AcasăCulturăLa trecutu-ți mare, în cur un picior!

La trecutu-ți mare, în cur un picior!

Dacă ești dornic să vizitezi Palatul Regal din Mamaia, unde au locuit Regina Maria și Regele Mihai, vei avea o mică surpriză: în loc de un muzeu, vei da peste un bordel mobil și un adăpost pentru oamenii străzii. Monumentul istoric, un reper al trecutului țării noastre, este devastat, plin de gunoaie, cu ziduri pe cale să se năruiască, devalizat de mobile și alte obiecte. În tot acest timp, miniștrii culturii care s-au tot perindat într-o veselie, dând aspectul unei sinecuri acestei funcții, ca și autoritățile locale n-au catadicsit să miște un deget pentru a salva o parte din istoria noastră. Mult mai important este sezonul de plajă. Mult mai important este să renovezi un hotel gata să se prăbușească. Mult mai important este să faci politică. Istoria poate să aștepte.

Culmea este că, acum 20 de ani, clădirea a fost vândută ilegal unei firme private! Cred că suntem singura țară din lume care-și bate joc de propriul trecut, care nu numai că-și neglijează istoria lăsând-o la aprecierea unor neaveniți și intruși care o schimbă după cum le cade lor bine, dar nu dă o ceapă degerată pe mărturiile în piatră care jalonează drumul nostru până în prezent. Exemple, din păcate, sunt cu duiumul.

Și cu toate că, în urmă cu doi ani, palatul de la Mamaia a fost recuperat de stat, nimic nu s-a schimbat. Doi ani în care palatul a rămas în aceeași stare de degradare. Să se fi dus banii destinați renovării la renovarea vilei de lux a lui Iohannis din Aviatorilor?

Sorin Petrescu
Sorin Petrescu
Sorin Petrescu este un scriitor și traducător român, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Absolvent al Facultății de Filosofie din București, a lucrat ca profesor și referent la Uniunea Scriitorilor, ulterior devenind redactor la Editura Corint. A tradus peste 100 de titluri din engleză, incluzând beletristică și lucrări de psihologie. Ca autor, a publicat zece romane de război sub pseudonimul Mike Hassel și alte romane notabile, precum „Te-am iubit numai duminică” și „Fiul lui Iisus”. În plus, a scris piese de teatru și a colaborat la spectacole de umor difuzate la radio și televiziune. A primit premii naționale și internaționale, fiind recunoscut pentru contribuția sa la literatura și cultura românească.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare