AcasăActualitateAvem cu cine, dar unii n-au cu ce!

Avem cu cine, dar unii n-au cu ce!

De ani buni, atunci când se apropie alegerile, spiritul mioritic începe să-i bântuie pe români, pe mai multe direcții. Pe de o parte, unii dintre ei se încolonează, frumos, la poarta casei sau, după caz, la cea a cimitirului, și așteaptă să vină microbuzul trimis de domnul primar, ca să-i facă o tură pe la toate secțiile de vot din județ. Pe de altă parte, alții se pitesc prin case și, eventual, postează pe Facebook poze cu pisici, ignorând complet că sunt alegeri și că alții le decid viitorul. Acești pitulați, de unde până atunci au fost cei mai bătăioși, cei mai avântați și mai cu capsa pusă, brusc, când trebuie să voteze, devin mai fataliști ca baciul din Miorița și-și acceptă cu resemnare soarta de dezamăgiți făcuți la buzunare cu largul lor concurs. Brusc, când vine vorba de vot, unei bune părți a populației i se cam înmoaie la intare. Adică i se înmoaie voința, la intrarea în secția de votare. Pentru nimic în lume n-ar vota. Și cei care nu votează nici să-i pici cu ceară de epilat nu-s puțini, să-i numeri pe degete. Sunt, cu fiecare scrutin, tot mai mulți, mai vocali și mai dezamăgiți.

Pe bipezii ăștia îi poți vedea zilnic, pe Facebook. E de ajuns să scrii că o să mergi la vot în decembrie și imediat, din lista de prieteni virtuali (pe care nu i-ai văzut în viața ta, dar fiecare are un amic care e amic cu un bun amic al amicului unui alt amic al celui mai bun amic al tău) se vor găsi cel puțin doi sau trei care să comenteze ”Mergi degeaba la vot”, ”Nu se schimbă nimic”, ”Mai bine stau în casă și mă uit la un film”, ”Toți politicienii sunt o apă și-un pământ” sau, varianta populară ”TOȚI E LA FEL!!!” (scris neapărat cu litere mari, să-ți sară în ochi). Ca să fie și mai convingători, unii dintre bipezii cu drept, dar nu și chef de vot, îți mai bagă și câte-un citat, din alea întâlnite prin opera singurilor filosofi pe care i-au citit în viața lor, anume Teo și Tony Poptămaș: ”Nu contează cine votează, contează cine numără voturile” sau ”Dacă votul nostru ar putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lăsa să votăm”. Și, ca treaba să fie oablă, când le zici că ar putea încerca să voteze pe cutare sau pe cutare, care, într-o clasă de cadavre politice, tot au mai mișcat ceva, ei ți-o retează scurt: ”Toți sunt după ciolan. Le dai puterea azi și mâine te fură în față, își fac vile, mașini, amante și noi rămânem tot ca proștii. Așa că io mai bine stau acasă, măcar nu mă murdăresc să-i votez”.

Acestor filosofi de Facebook, acestor nihiliști cu mai multe sau mai puține facultăți le-aș zice de la obraz: fraților, de avut, avem cu cine, dar n-aveți voi cu ce. Sunteți impotenți civic, ca să zic așa, nu puteți să vă ridicați conștiința de cetățean nici măcar cât să puneți o ștampilă pe o listă de nume. Iar pe urmă vă văitați, patru ani, cu patru rânduri de guri, ce hal de țară avem. Avem pentru că voi ați vrut-o așa, prin indolența voastră, prin neîncrederea voastră. Căci există oameni în România care au dovedit nu doar că pot face treabă, dar și că nu-i interesează ciolanul. Alături de oamenii ăștia ar merita să lupți. Alături de unul ca Dacian Cioloș, care, în țara lui ”demisionez în cinci minute”, și-a ținut cuvântul de fiecare dată, deși putea de multă vreme să intre în PNL și să o trimită pe duduia Alinuța acolo unde îi e locul, la scutece și supe-cremă pentru bebei mofturoși. Alături de unii ca Vlad Voiculescu, ca Mircea Dumitru, ca Cristi Ghinea sau Raluca Prună are rost să te zbați, pentru că ei au dovedit deja prin fapte că uriașul colos cu picioare de lut care e România poate fi pus nu doar să meargă, ci și să alerge. Avem cea mai mare creștere economică pe 2016 și cele mai bune prognoze pentru 2017.

Într-un singur an de guvernare, oamenii ăștia n-au făcut minuni, n-au înmulțit banii de la buget ca Iisus peștii și pâinile, ci pur și simplu, pentru prima oară după zeci de ani, n-au mai furat, cum au furat toate guvernele de până acum. Pentru ei merită să ieșiți la vot, dacă vreți ca lucrurile bune să continue. Și, chiar dacă ei nu vor candida, merită să-i votați pe cei care îi susțin să continue guvernarea. Care sunt ăia? E foarte simplu să aflați: deschideți la întâmplare televizorul, pe orice post vreți, și vedeți ce politicieni zbiară, din trei în trei minute „tehnocrații au distrus țara”, ”vânduții lui Soros”, ”trădătorii impuși de Bruxelles”. Ei, pe ăștia să nu-i votați nici morți. Pe ceilalți, care nu stau cu tehnocrația toată ziua în gură, votați-i: e singura șansă ca uimitoarele lucruri petrecute în țărișoara asta în ultimul an să continue. E singura șansă să nu ne întoarcem iar la trecut, la epoca Năstase, la epoca Ponta, la o țară cu miniștri miliardari și o populație prostită și sărăcită.

Pentru că, dacă voi, care sunteți mulți și isteți, nu votați, alții, care par mulți, dar sunt doar proști, sigur vor vota. Pentru ei prosperitatea nu înseamnă un trai mai bun ori perspective mai bune, ci o fasole cu ciolan moca, o țuică gratis și, dacă se poate, zece lei în plus la salar sau pensie. Ăștia votează oricând, pe aceiași și aceiași corupți care îi fură de ani de zile, fără să se întrebe măcar de ce o fac. Sunt ca niște ori pe care, oricât le-ar înjura, lovi sau babardi ciobanul, tot pe el îl iubesc, tot pe el îl urmează. Și partea cea mai nasoală e că în această Mioriță contemporană baciul criminal e teleormănean. Așa că, dacă nu o să ieșiți, naibii, la vot, să-i trimiteți pe el și pe ciracii lui în transhumanță în Congo, ăștia sigur o să ne facă felul la toți și-o să ne îngroape în dosul stânii, să ne latre câinii, în strunga cu oi, c-am fost niște boi.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare